top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wie was Hamas leider Saleh al-Arouri?

Foto via social media


Al-Arouri die dinsdagavond in het zuiden van Beiroet werd vermoord, was een invloedrijke en charismatische leider van de politieke vleugel van Hamas. Hij zat achter meerdere terreuraanslagen tegen Israël en nam ook deel aan gesprekken over vrijlating van de gijzelaars.

Saleh al-Arouri, die dinsdag in Libanon werd vermoord bij wat wordt beschouwd als een Israëlische moord, was het plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas en de man die de leiding had over de militaire vleugel van de organisatie op de Westelijke Jordaanoever.


Hij werd binnen Hamas als zeer invloedrijk beschouwd , voornamelijk vanwege zijn inspanningen om een ​​militair netwerk op de Westelijke Jordaanoever te ontwikkelen en zijn verblijfplaats in Libanon, waar hij in nauw contact stond met Hezbollah-secretaris-generaal Hassan Nasrallah. Er werd gedacht dat hij en Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook, hetzelfde strategische wereldbeeld deelden.

Al-Arouri, geboren in 1966 in Arura, nabij Ramallah, werd in de jaren negentig actief bij Hamas. Israël zegt dat hij talloze terreuraanslagen heeft gepland, waaronder de ontvoering van en moord op drie tieners in de zomer van 2014. Hij heeft twintig jaar in een Israëlische gevangenis doorgebracht, tot 2010, en heeft daar Hebreeuws geleerd.


Na zijn vrijlating deporteerde Israël hem naar Turkije, van waaruit hij jarenlang opdracht gaf tot terreuraanslagen. Maar op grond van het verzoeningsakkoord tussen Turkije en Israël uit 2016 werd hij uit Turkije verdreven en overgebracht naar de Qatarese hoofdstad Doha. Een paar maanden voordat hij in 2017 plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van Hamas werd , werd hij uit Qatar verdreven en naar Libanon verhuisd, waar hij werkte om de betrekkingen van Hamas met Hezbollah en Iran te bevorderen.


In 2018 bezocht hij Gaza, met toestemming van Israël, als onderdeel van een Egyptische poging om te onderhandelen over een verzoening tussen strijdende Palestijnse facties en een pauze in de gevechten tussen Hamas en Israël.


Al-Arouri zei ooit dat “verzet de essentie is van het bestaan ​​van Hamas” en dat de organisatie zich met niets anders bezighoudt dan “het voorbereiden op de oorlog of het deelnemen aan de oorlog.”


In 2011 was hij betrokken bij de onderhandelingen over de gevangenenruil waarbij de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit werd vrijgelaten . In 2017 zei hij in een interview met televisie Kan 11: "Dit is een van de sterke punten van de Israëlische samenleving, en ik zeg dit tegen iedereen. Dat het land bereid is oorlog te voeren over één soldaat en 1.000 gevangenen vrij te laten voor één soldaat is iets positiefs. Als iemand aan de vijandelijke kant zou het beter voor mij zijn, ik zou blij zijn, als Israël het punt zou bereiken waarop de soldaat of burger het niet meer interesseert. Dat zou de andere kant verzwakken, het zou de leger, het zou de hele samenleving ondermijnen."


In een opname die afgelopen februari werd verspreid, hoorde men al-Arouri tijdens een besloten bijeenkomst uitleggen waarom Hamas niet hard had gereageerd op Israëlische aanvallen op zijn faciliteiten. Hij zei dat het land een bewuste beslissing heeft genomen, gebaseerd op de lessen van de oorlog met Israël in 2021, om de aandacht niet af te leiden naar Gaza, zodat het geweld op de Westelijke Jordaanoever op stoom kan komen."Sommige mensen preken tegen ons: 'Waar is Gaza, waarom helpt Gaza ons niet'", zei hij. “Maar op strategisch niveau is terughoudendheid in Gaza nodig om de oorlog op de Westelijke Jordaanoever zich in de goede richting te laten ontwikkelen.”


“Op het moment dat Gaza zich in de strijd mengt, leidt dit tot een militaire reactie met een hogere intensiteit, wat leidt tot een afname van de reikwijdte van de volksstrijd en de ondergrondse activiteiten, omdat mensen zich voorbereiden om geraakt te worden,” vervolgde hij, en “alle aandacht" verplaatst zich naar Gaza. Bijgevolg moet het verzet op de Westelijke Jordaanoever kunnen groeien en moet alle hulp worden geboden, behalve "het lanceren van een oorlog en massaal raketvuur" vanuit Gaza.


Niettemin benadrukte hij dat deze terughoudendheid niet eeuwig zou duren. Hij merkte op dat de militaire vleugel “klaar was om in te grijpen” wanneer dat nodig was en had Israël gewaarschuwd dat de voortdurende escalatie op de Westelijke Jordaanoever de gevechten naar Gaza zou kunnen uitbreiden.


In 2018 kondigden de Verenigde Staten een beloning van $ 5 miljoen aan voor iedereen die informatie over al-Arouri verstrekt.


Dit artikel is samengesteld uit diverse artikelen uit Hebreeuwse en Engelstalige kranten in Israël.
511 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page