israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Wie was Tayseer al-Jabari, de Islamic Jihad commandant?


Foto van Palestijnse social media


Tayseer al-Jabari, die vrijdagavond door de IDF werd gedood was een hoge functionaris van de terroristische organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en de commandant van die terreurgroep in de noordelijke Gazastrook.


Hij had ook de leiding over het raketarsenaal van de terreurgroep en was de primaire coördinator van de groep bij Hamas.


Jabari verving Baha Abu Al-Ata, een andere commandant van de Islamitische Jihad, die Israël in november 2019 bij een soortgelijke luchtaanval doodde.


Jabari, 50, is al tientallen jaren lid van de Islamitische Jihad en klom op in de gelederen van de terroristische groepering die wordt gesteund door Iran en waarvan de leiders in Syrië wonen.


De Palestijnse Islamitische Jihad staat op de zwarte lijst als terroristische organisatie door Israël, de Europese Unie en de Verenigde Staten.


Moment dat een raket het appartement raakt waar Jabari verbleef:


Hij zou betrokken zijn geweest bij het plannen van belangrijke aanvallen op Israël, onder meer met het gebruik van antitankraketten. De IDF zei dat het enkele weken geleden inlichtingen had verzameld over de plannen van Jabari en vóór de arrestatie van de hooggeplaatste Islamitische Jihad-agent op de Westelijke Jordaanoever aan het begin van de week, die door de terroristische groepering werd gebruikt als een excuus om de situatie te laten escaleren.


Vorig jaar - tijdens het laatste conflict tussen Israël en Gaza - schoot een cel onder leiding van Jabari op een Israëlische auto die in de buurt van de grens met Gaza reed. Een Israëliër raakte lichtgewond.


"Jabari leidde aanvallen tijdens Operatie Guardian of the Walls en hield toezicht op het afvuren van honderden raketten op Israël", zei IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Ran Kochav.


De leider van de Islamitische Jihad, Ziad al-Nakhalah, heeft gezworen de moord op Jabari te wreken.


"We gaan de strijd aan en er is geen wapenstilstand na deze luchtaanval. De resultaten van deze oorlog zullen in het voordeel zijn van het Palestijnse volk. De vijand mag een strijd verwachten, geen wapenstilstand", zei Nakhalah.


192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws