top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wil je baanstabiliteit? Word dan geen CFO


Foto ter illustratie, via Wix


Jammer van de arme CFO. Volgens een nieuwe studie van de Israëlische startup Datarails voor financiële planning en analyse lijdt de functie van financieel directeur aan de slechtste baanzekerheid in de zogenaamde C-suite.


Datarails analyseerde 2.056 Amerikaanse bedrijven en ontdekte dat CFO's het slechts 3,5 jaar volhielden in hun baan - minder dan elke andere C-suite-positie. De methodologie omvatte het herzien van het dienstverband en de vergoeding van de CFO, die door de SEC is gemandateerd en moet worden bekendgemaakt in jaarlijkse deponeringen.


Van de bedrijven op de lijst van Datarails hebben er tussen 2016 en 2021 53 vier CFO's doorlopen, terwijl 269 bedrijven drie CFO's hebben opgebouwd.


CEO's (chief executive officers) hebben hun functie 3,9 jaar vervuld, slechts iets langer dan CFO's. Het lijkt beter om een ​​CTO (chief technology officer) of een CMO (chief marketing officer) te zijn. Ze deden het beste, beiden gemiddeld 4,6 jaar in hetzelfde tijdsbestek van vijf jaar.


Meer dan de helft (56%) van de bedrijven heeft in dezelfde periode minimaal één CFO-wissel meegemaakt. En 16% van de bedrijven van bedrijven kende meer dan één omzet.


Drie bedrijven hebben in vijf jaar tijd vijf CFO's gehad (Superior Industries International, Sally Beauty Holdings en Harte Hank), terwijl 52 bedrijven in vijf jaar tijd vier CFO's hadden (Papa John's International, Health Corp, Citrix Systems en Avis Budget Group).


In de categorie drie CFO's in vijf jaar vinden we Tesla, Under Armour, United Airlines, Starbucks, Shake Shack, Teneco, Procter & Gamble, Ford Motor en Philip Morris.


De CFO's die de minste tijd in hun functie hebben gezeten, waren in de reclame- en spoorwegindustrie, gemiddeld 2,5 jaar in de baan tussen 2016 en 2021.


CFO's in de reisbranche bleven het langst in hun baan en ontvingen de op een na hoogste beloningsniveaus. Ondanks het aan de grond houden van vluchten tijdens de lockdowns, zagen deze CFO's hun gemiddelde totale vergoeding oplopen tot $ 6,3 miljoen - het hoogste niveau in vijf jaar.


Van de vertrekkende CFO's ging 22% met pensioen op een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. De meerderheid (70%) werd ontslagen en vervangen. De overige 8% werd gepromoveerd tot CEO binnen hun bedrijf.


Toch is het vanuit salarisperspectief nooit een slecht moment om CFO te zijn. De gemiddelde beloning van de CFO, inclusief salaris, bonussen en aandelenopties, steeg van 2,4 miljoen dollar per jaar in 2016 naar 3,5 miljoen dollar in 2021. Ongeveer 63% van die vergoeding bestond uit aandelen, tegen slechts 10% in 2016.


Als je het echt goed wilt doen als CFO, overweeg dan om je aan te sluiten bij de kabel- en satellietindustrie, waar de totale vergoeding in 2012 gemiddeld meer dan $ 8 miljoen bedroeg.


Het bodemloon zat in het onderwijs, waar CFO's 'slechts' 1,1 miljoen dollar per jaar verdienen.


"Er is nog nooit zo nauwkeurig gekeken naar het vermogen van de CFO's om te voorspellen, waarde te tonen en een overtuigend verhaal rond de cijfers te vertellen", zegt Didi Gurfinkel, CEO van Datarails tegen ISRAEL21C. "Dit zal helpen om de blijvende kracht van CFO's in 2023 te bepalen."


Hoewel 2021 het slechtste jaar was voor het vertrek van CFO's, schat Datarails dat 2022 (waarvoor nog geen gegevens beschikbaar waren) nog slechter was.


U kunt het Datarails CFO-rapport hier downloaden.
36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page