israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

WILT U WAT ZWAAR WATER BIJ UW KOFFIE?


Screenshot YouTube


Een al lang bestaande, onopgeloste puzzel betreft de smaak van zwaar water. Gewoon water heeft geen uitgesproken smaak, maar geruchten wijzen erop dat zwaar water zoet smaakt. Waarom is dit zo als zwaar water, D2O, praktisch identiek is aan gewoon water, H2O?


Een team van wetenschappers, geleid door Masha Niv van het Instituut voor Biochemie, Voedingswetenschappen en Voeding van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Pavel Jungwirth van de Tsjechische Academie van Wetenschappen, vond antwoorden op deze vragen met behulp van cel gebaseerde experimenten, menselijke proefpersonen, muismodellen en moleculaire dynamica simulaties. Hun onderzoek is gepubliceerd in Communications Biology. Ze ontdekten dat zwaar water zoet smaakt voor mensen maar niet voor muizen, en deze 'smaak' wordt gemedieerd door de zoete smaakreceptor van de mens.


Zwaar water verschilt enigszins van normaal water. Het wordt "zwaar" genoemd vanwege de 10% extra dichtheid in vergelijking met waterstof. Het bevriest en kookt ook bij iets hogere temperaturen dan gewoon water. Hoe dragen deze kleine fysisch-chemische verschillen bij aan zo'n verschil in smaak?


Om deze vraag te beantwoorden, voerde het team smaaktesten uit met mensen en muizen en zwaar water. De deelnemers kregen drie monsters water - twee waren gewoon water en de derde was zwaar water. Ze werden gevraagd om aan het water te snuffelen, vervolgens het water te proeven terwijl hun neuzen werden gesloten met clips, en ten slotte om vrijelijk van het water te nippen, zonder neusclips.


De bevindingen: zwaar water kan alleen op smaak worden onderscheiden van gewoon water. Verder smaakte zwaar water zoeter dan gewoon water voor mensen, maar niet voor knaagdieren. Toen de onderzoekers lactisol, dat de zoete smaakreceptor T1R2 / T1R3 remt, aan het zwaarwatermonster toevoegden, verminderde het de zoete smaak voor mensen en blokkeerde het de activering van de zoete smaakreceptor op celniveau. Dit toonde aan de onderzoekers aan dat de zoete smaakreceptor T1R2 / T1R3, die wordt geactiveerd door suikers en kunstmatige zoetstoffen, ook wordt geactiveerd door zwaar water.


Hoewel je bij je plaatselijke Starbucks in de buurt van de kaneel- en amandelmelk niet snel een fles zwaar water zult vinden, "kan een beter begrip van onze zoete smaakreceptoren leiden tot nieuwe manieren om een ​​zoete sensatie op te wekken, zonder de suiker", aldus NIv.


Deze bevindingen kunnen ook toekomstige implicaties hebben op medisch gebied. Het feit dat zwaar water D2O reacties van onze zoete smaakreceptoren opwekt, is significant omdat die receptoren zich niet alleen op onze tong bevinden, maar ook in andere weefsels. Verder, voegde Niv eraan toe, “behoort onze zoete smaakreceptor tot een zeer belangrijke familie van receptoren die GPCR's worden genoemd. GPCR's zijn belangrijke doelwitten voor geneesmiddelen en diepere inzichten in hun activeringsmechanismen zouden ons begrip van deze nuttige familie van eiwitten kunnen verdiepen ”.47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws