top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Witte bloedcellen kunnen worden gebruikt om de immunotherapie tegen kanker te stimuleren


Een eosinofiel, een soort witte bloedcel. Foto door Dr. Graham Beards via Wikimedia Commons


Witte bloedcellen die Eosinophils kunnen worden “opgeroepen” om kanker te bestrijden door zowel de vernietiging van de kankercellen zowel direct als het werven van kanker bestrijdende T-cellen van het immuunsysteem, volgens een nieuwe studie van de afdeling microbiologie en klinische immunologie van de Universiteit van Tel Aviv en gepubliceerd in het tijdschrift van de American Association for Kankeronderzoek.


Eosinofielen produceren krachtige destructieve eiwitten die bedoeld zijn om parasieten te bestrijden. In de moderne westerse wereld, waar een hoge mate van hygiëne het risico op veel parasieten aanzienlijk heeft verminderd, kunnen eosinofielen echter schadelijk zijn en allergieën en astma veroorzaken.


Gezien de vernietigende kracht van eosinofielen, besloten de onderzoekers de mogelijke voordelen van deze witte bloedcellen te testen als ze zich tegen kankercellen keerden, aldus ISRAEL21C.


Bij het onderzoeken van weefselmonsters van longmetastasen van borstkankerpatiënten, ontdekten de onderzoekers dat eosinofielen de longen bereiken en kankerweefsels binnendringen, waar ze vaak hun destructieve eiwitten vrijgeven en T-cellen oproepen voor versterking. Uiteindelijk verzamelen T-cellen zich in de aangetaste longen, waardoor de groei van tumoren wordt vertraagd.


Bij afwezigheid van eosinofielen waren de longmetastasen veel groter dan die blootgesteld aan de witte bloedcellen. Deze bevindingen leidden tot de conclusie dat eosinofielen zouden kunnen dienen als basis voor verbeterde immunotherapeutische medicijnen om kanker effectief te bestrijden.


“We hebben ervoor gekozen om ons te concentreren op longmetastasen om twee belangrijke redenen. Ten eerste zijn metastasen, en niet de primaire tumoren, vaak het grootste probleem bij de behandeling van kanker, en de longen zijn een belangrijk doelwit voor de uitzaaiing van vele soorten kanker”, zegt hoofdonderzoeker professor Ariel Munitz van de afdeling microbiologie van de Universiteit van Tel Aviv.


"Ten tweede hebben we in een voorstudie aangetoond dat eosinofielen zich verzamelen in tumoren die zich ontwikkelen in slijmvliezen zoals de longen, en daarom veronderstelden we dat ze ook in longmetastasen zouden worden gevonden," voegde hij eraan toe.


In vergelijking met traditionele technieken zoals chemotherapie, leidt immunotherapie over het algemeen tot een langere bescherming tegen kanker en minder bijwerkingen. Deze nieuwe ontdekking kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe methoden van immunotherapie.


"Het vergroten van het aantal en de kracht van T-cellen is een van de belangrijkste doelen van immunotherapiebehandelingen die tegenwoordig aan kankerpatiënten worden toegediend", zei Munitz.
80 weergaven0 opmerkingen
bottom of page