top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Yad Vashem inhuldigt nieuwe namenboek op de Mount of Remembrance met 4.800.000 namen van Holocaust


Yad Vashem verwacht binnen enkele jaren vijf miljoen namen van de naar schatting zes miljoen slachtoffers van de Shoah te bereiken


Ter voorbereiding op de herdenkingsdag van Holocaust-martelaren en -helden in 2023 heeft Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center, deze week het Book of Names of Holocaust Victims' Names ingehuldigd in aanwezigheid van de president van de staat Israël, Isaac Herzog, Yad Vashem voorzitter Dani Dayan, voorzitter van de Yad Vashem Council en overlevende van de holocaust Rabbi Israel Meir Lau, en verschillende andere overlevenden van de holocaust wier families zijn opgetekend en herdacht in het Namenboek.Deze monumentale tentoonstelling presenteert 4.800.000 miljoen namen van joodse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Shoah door de nazi-Duitsers en hun handlangers zijn vermoord. Bij de installatie van The Book is een ontroerende korte film te zien over overlevenden van de Holocaust en het belang van het onthouden van de namen van de slachtoffers van de Holocaust.


"Mijn vader was een mens, hij was niet alleen lucht", merkt Holocaustoverlevende Giselle (Gita) Cycowicz op. De naam van Giselle's vader, Willhelm Friedman, is geregistreerd in het Namenboek dankzij een pagina met getuigenissen die Giselle ter nagedachtenis heeft ingevuld.De namen die zijn opgenomen in Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names, die tot nu toe alleen toegankelijk waren op Yad Vashem's website (in zes talen), worden nu in tastbare vorm weergegeven op de Mount of Remembrance in het Book of Names , waar bezoekers de namen kunnen aanraken en de enorme omvang van het persoonlijke en collectieve verlies van het Joodse volk en van de mensheid als geheel kunnen begrijpen. De namen zelf zijn de afgelopen zeven decennia zorgvuldig verzameld en zorgvuldig beoordeeld door Yad Vashem-experts. Vorig jaar slaagde Yad Vashem erin om ongeveer 40.000 nieuwe namen te verzamelen en te lokaliseren.


Volgens schattingen van Yad Vashem zullen in de komende jaren zo'n 200.000-300.000 extra namen worden toegevoegd aan de centrale database met namen van Shoah-slachtoffers – wat leidt tot een totaal van meer dan vijf miljoen identiteiten van de naar schatting zes miljoen slachtoffers van de Holocaust.


"De nazi-satan probeerde het beeld van God in de mens uit te wissen", zei de Israëlische president Isaac Herzog. "Door zijn identiteit uit te wissen, door zijn naam te vertrappen - door hem in een nummer te veranderen - is de mens als een dier. De essentie van deze heilige berg der herinnering waarop we moedig en bevend staan, is een oproep om " Ik geef in mijn huis en binnen mijn muren een gedenkteken en een naam (een Yad Vashem) die niet zal worden afgesneden.' "We herinneren ons geen nummers. In plaats van naamloze gevangenen te onthouden, herinneren we ons levens, mensen: moeders en zussen, vaders en zonen. We herinneren ons het leven - en dat is onze grote overwinning. Omdat elke Joodse naam die in vlammen opging en tachtig jaar later wordt in Jeruzalem, in de democratische natiestaat van het Joodse volk, de grootste overwinning ter wereld voorgelezen... Juist in deze dagen, waarin onze aarde beeft, moet het Namenboek ons eraan herinneren waar we vandaan kwam, en nog belangrijker - laat ons goed nadenken - waar we naartoe gaan."


"Elke Jood die tijdens de Holocaust werd vermoord, had een naam, een gezicht en een uniek levensverhaal", zegt Yad Vashem voorzitter Dani Dayan. "Het waren geen anonieme slachtoffers, zoals de nazi-Duitsers wilden dat we ze zagen. Zeventig jaar later blijft het onze plicht om door te gaan met het doorzoeken van elk archief, het doorzoeken van elke bron van documentatie en het omdraaien van elke steen om elke naam te achterhalen die kan worden gered uit vergetelheid. De tentoonstelling Book of Names komt om de identiteit van die vermoorde Joden in zwart-wit te herstellen, en om de hele mensheid te laten beseffen dat ze niet alleen slachtoffers waren, maar ook mensen, zoals jij en ik.'


"Naarmate we verder verwijderd raken van de gebeurtenissen van de Holocaust, wordt onze taak van herdenken en herdenken een veel grotere uitdaging", zegt Dr. Alexander Avram, directeur van de Yad Vashem's Hall of Names en de Names Recovery Project Director. " Hoewel het nog steeds mogelijk is om nieuwe namen te verzamelen, zal de snelheid waarmee we dat kunnen doen de komende jaren drastisch afnemen. Natuurlijk worden de overlevenden van de Holocaust en hun tijdgenoten steeds minder, en degenen die dat nooit zijn gelukt, getuigenis afleggen of namen zullen dat niet meer kunnen. De documentatie van namen uit de Holocaust-periode in Oost-Europa is het meest onvolledig: we hebben contact met vele archieven en instanties die zich wereldwijd bezighouden met herdenken en herdenken, maar we zijn dichtbij om deze mogelijkheden uit te putten."


Avram wijst ook op objectieve moeilijkheden bij het lokaliseren van de namen. "Vanaf het begin van onze verzamelingsinspanningen realiseerden we ons dat het vinden van de namen van kinderen bijzonder moeilijk zou zijn, omdat ze in veel gevallen niet werden geregistreerd toen ze samen met hun families werden vermoord. We zullen nooit een volledig overzicht van alle namen hebben, omdat de nazi's bewust niet geïnteresseerd waren in het documenteren van hun misdaden en zelfs probeerden ze te verdoezelen. Daarom beheren we elke nieuwe naam om te ontdekken en te bestendigen is weer een kleine overwinning tegen de nazi's en hun handlangers, en hun poging om de joden en de joodse religie van de aardbodem te vegen."


Alle namen die tot nu toe zijn gevonden, worden gepresenteerd in het nieuwe Namenboek, dat de namen bevat van de 4.800.000 Holocaustslachtoffers die door Yad Vashem zijn verzameld vanaf de dag van oprichting tot vandaag. Waar bekend vermeldt het Boek ook hun geboorteplaatsen, geboortedata en plaatsen van moord.


De namen van de slachtoffers zijn gedrukt op stevige pagina's van een meter breed en anderhalve meter hoog, met de informatie verlicht door een delicate straal tussen de pagina's. De totale lengte van het boek is ongeveer acht meter. De gigantische proporties duiden op het collectieve, onvoorstelbare en enorme verlies voor de mensheid als geheel – en voor het Joodse volk in het bijzonder. De laatste pagina's van het Boek zijn blanco pagina's die de namen symboliseren die nog niet zijn gevonden, gedocumenteerd en vereeuwigd en misschien nooit zullen worden gevonden. Het Boek komt tegemoet aan de emotionele behoefte van de nabestaanden van de families en kennissen aan een fysieke, tastbare plek waar de namen gezien en aangeraakt kunnen worden: een symbolische collectieve grafsteen.


Een eerdere versie (2013) van het Namenboek met 4,3 miljoen namen is te zien in de permanente tentoonstelling "Shoah" van Yad Vashem in Blok 27 van het Auschwitz-Birkenau Museum in Polen. Dit nieuwe Namenboek is tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van Yad Vashem Visionaries Marilyn en Barry Rubenstein (VS). Het werd voor het eerst gepresenteerd op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York als onderdeel van de evenementen ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag die op 27 januari plaatsvond. Nu heeft het Boek der Namen zijn permanente thuis hier in Yad Vashem bereikt.

55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page