top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Yad Vashem roept op tot een mondiale oorlog tegen het stijgende antisemitisme


Foto Yad Vashem


Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center, roept politieke, culturele, religieuze en academische leiders over de hele wereld op om het antisemitisme de oorlog te verklaren als reactie op de alarmerende golf van antisemitisme die de wereld momenteel in zijn greep heeft.


Na de weerzinwekkende aanval op Israël door Hamas en islamitische jihadistische terroristen op 7 oktober – die resulteerde in het afslachten van meer dan 1.400 Israëlische burgers (niet “gedood”], meer dan 3.500 gewonden, en zo’n 240 ontvoeringen en gijzelingen – en de defensieve oorlog die Israël gedwongen is te ondernemen, benadrukt Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan de “dringende noodzaak om deze dodelijke vorm van haat tegen het Joodse volk het hoofd te bieden.”


“We volgen de dramatische toename van antisemitisme in woord en daad op de voet, inclusief gewelddadige aanvallen gericht tegen Joodse gemeenschappen, instellingen en individuen over een groot deel van de wereld”, waarschuwt Yad Vashem-voorzitter Dani Dayan. “Hoewel we al enkele jaren op veel plaatsen een voortdurende uitbraak en mainstreaming van neonazistisch en blank supremacistisch antisemitisme zien, worden we nu geconfronteerd met een existentiële bedreiging voor het Joodse volk en recente gebeurtenissen hebben dit duidelijk aangetoond.


Antisemitisme weerspiegelt een fundamenteel probleem met de kernwaarden van de samenleving en is indicatief voor onderliggende gevaren. De geschiedenis heeft ons geleerd dat haat die tegen één groep is gericht vaak uitzaait en in zijn kielzog andere groepen treft. Antisemitisme is een kwaadaardigheid die, als er niets aan wordt gedaan, de structuur van onze mondiale samenleving bedreigt.'


Momenteel is er een gevaarlijke trend binnen de westerse samenleving, vooral op campussen, om terrorisme te legitimeren door zich te concentreren op zogenaamd verzachtende omstandigheden voor barbaarse daden die geen morele rechtvaardiging kunnen hebben. Veel te veel ‘progressieven’ omarmen gewillig terroristische organisaties die zogenaamd in lijn zijn met een zaak die zij steunen, terwijl ze de meedogenloze overtuigingen van de terroristen, die allesbehalve progressief zijn, volledig negeren.


Veel te veel mensen vallen ten prooi aan valse ideeën die Israël en de Joden demoniseren, en die de delegitimisering van het idee dat antisemitisme bestaat voeden. Veel te veel academici houden zich bezig met polemieken om hun vooroordelen en haat te rechtvaardigen, in plaats van rigoureuze wetenschappelijke analyses en debatten. Veel te veel culturele en religieuze leiders gebruiken hun platforms om haat te verspreiden in plaats van begrip te bevorderen.


Met het oog op deze realiteit is de boodschap van Yad Vashem duidelijk: het is tijd voor gecoördineerde actie om de tsunami van antisemitisme aan te pakken die ons allemaal dreigt te overspoelen. Het is tijd om Joden overal ter wereld te beschermen, onze gebroken dialoog te herstellen en terug te keren naar een discours dat gebaseerd is op de werkelijkheid, in plaats van op valse, gedecontextualiseerde, opzettelijk vervormde informatie.


De ware feiten over de oorlog tegen de genocidale plannen van Hamas worden op cynische wijze gemanipuleerd. Het is van cruciaal belang dat de wereld deze feiten erkent en propaganda-opinies verwerpt die ‘beschermd’ worden door de vrijheid van meningsuiting. Onwetendheid is altijd gevaarlijk. Voorzitter Dayan dringt erop aan dat we “de feiten kennen, zodat we antisemitisme kunnen bestrijden, om onze samenlevingen en gemeenschappen te beschermen tegen extremisten die niet alleen de Joden willen vernietigen.”


Nu we ons op dit kritieke moment in de moderne geschiedenis bevinden, smeekt Yad Vashem politieke, culturele, religieuze en academische leiders om zinvolle actie te ondernemen tegen antisemitisme en om krachtig en duidelijk op te treden tegen degenen die haat tegen Israël en de Joden koesteren.


De wereldgemeenschap moet zich verenigen om deze ernstige dreiging het hoofd te bieden en Joden overal ter wereld te beschermen, waarbij kracht wordt geput uit onze gedeelde toewijding aan vrede, democratie, tolerantie en menselijke waardigheid.

256 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page