israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Yair Lapid is er in geslaagd nieuwe regeringscoalitie samen te stellen inclusief islamitische partij


De leiders van coalitie partijen. Screenshot KAN nieuws


Het is oppositieleider Yair Lapid gelukt, 30 minuten voordat zijn mandaat verliep kon hij de bij de bekerfinale in Tel Aviv aanwezige president Rivlin informeren dat hij een brede coalitieregering heeft samengesteld.


President Rivlin ontvangt telefoon van Yair Lapid. Foto GPO


Het bijzondere aan deze coalitie is dat het bestaat uit seculaire, religieuze en Arabische leden met de premier die een keppel draagt.


De regering, die zal bestaan uit twee linkse partijen, Labor en Meretz, centrumpartij Yesh Atid, centrum-rechtse partijen Blue & white en Yisraël Beitenu, de rechtse partijen New Hope en Yamina en de Arabisch islamitische Ra'am partij, wil dat er snel een mogelijkheid komt om te worden beëdigd, ook president Rivlin heeft die wens uitgesproken.

De door de coalitiepartijen getekende overeenkomst. Screenshot tv


De onderlinge geschillen die er bestonden voordat de handtekeningen werden gezet zijn niet volledig opgelost maar zullen, zoals in het geval tussen Labor leider Merav Michaeli en de nr.2 van Yamina, Ayelet Shaked, de komende dagen door middel van gesprekken worden opgelost.

Ayelet Shaked (L) en Merav Michaeli (R). Foto screesnhot


Het probleem is dat de voorzitter van de Knesset, Netanyahu getrouwe Yair Levin, zeer waarschijnlijk de tijd die er voor staat zal gebruiken voordat de regering in een plenaire zitting van de Knesset kan worden beëdigd, mogelijk pas op 14 juni, inplaats van begin volgende week.


In de tussentijd zal premier Netanyahu alles in het werk gaan stellen mogelijke overlopers te bewegen uit de coalitiepartijen te gaan, waardoor er geen meerderheid in de Knesset meer zou zijn.


Mahmoud Abbas, leider van de Islamitsche Ra'am partij tijdens het zetten van zijn handtekening


Het is bekend dat Netanyahu slecht tegen zijn verlies kan en vindt dat hij de enige is die Israël kan leiden.


Dat bleek woensdagavond al toen hij zijn Likud ministers en Knesset leden opdracht gaf naar Kfar Maccabiah te gaan waar de onderhandelingen plaatsvonden, om daar te geen demonstreren. Iets wat zij als trouwe vazallen deden zoals blijkt uit onderstaande tweet met daarin een woedende minister van Transport, Miri Regev

De reacties in het land variëren, natuurlijk zijn de aanhangers van Netanyahu faliekant tegen deze regering, die door Netanyahu ten onrechte "een linkse regering" wordt genoemd, velen echter zien nu een kans om de onderlinge geschillen te vergeten en te werken voor de bevolking van Israël, en niet zoals met de huidige Netanyahu regering gebeurt, te werken oor het eigen belang.


De komende 12 dagen zullen spannend worden, het zal aan de leiders van coalitie zijn het hoofd koel te houden en niet te buigen onder de ongetwijfeld grote druk van Netanyahu en zijn aanhang die al hebben laten blijken er alles aan te zullen doen om te zorgen dat deze regering geen werkelijkheid zal worden.


Aan de andere kant zijn er signalen dat in ieder geval de ultraorthodoxe Shas partij oren zou hebben om van deze coalitie deel te gaan uitmaken om zo de financiering van religieuze instituten veilig te stellen.


Ook zijn er signalen dat de Gezamenlijke Arabische Lijst er voor zou voelen om deze regering vanuit de Knesset te steunen, waardoor de dunne meerderheid in de Knesset zou worden omgezet in een meerderheid van 8 zetels.


In het belang van Israël is het goed dat er een diverse regering komt met vertegenwoordigers uit alle lagen van de bevolking die gaan werken aan een verdere opbouw van het land waarbij persoonlijke motieven ter zijde zullen worden geschoven, zoals zij hebben verklaard.


166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws