top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Yoram Bar-Sinai, 75,: Architect vermoord op 7 oktober in kibboets Be'eri die hij hielp ontwerpen

Foto Times of Israel


Opnieuw een artikel uit de Times of Israel serie Those Who We Have Lost


Yoram Bar-Sinai, 75, werd op 7 oktober vermoord door Hamas-terroristen in kibboets Be'eri.

Hij laat zijn vrouw Nili, hun vier kinderen Michael, Ruti, Yohai en Noa achter, en tien kleinkinderen.


Op 7 oktober, toen terroristen kibboets Be'eri binnenvielen, pakte Yoram een ​​oud pistool en snelde naar het huis van zijn dochter Ruti, vertelde zijn vrouw Nili aan Ynet. Daar schoot hij met een pistool in de ene hand en een kopje koffie in de andere op indringers totdat hij werd neergeschoten en gedood.


“Hij deed wat hij moest doen, hij was vader en grootvader”, zei zijn zoon Yohai tegen de publieke omroep KAN. “Hij zou het opnieuw doen, zonder er twee keer over na te denken, het pistool pakken en zijn dochter en kleinkinderen gaan beschermen.”


Zijn lichaam werd pas ruim een ​​week later ontdekt. Hij werd eind oktober begraven nadat zijn kinderen die in het buitenland waren, in Israël waren aangekomen.


Bar-Sinai, die zijn hele leven in de kibboets woonde, was een getalenteerde architect die nauw betrokken was bij de groei en vormgeving van de kibboets en de omliggende steden en gemeenschappen.


Hij diende als reservist in de Jom Kipoeroorlog en studeerde vervolgens architectuur aan het Technion, gedurende welke tijd hij Nili ontmoette en trouwde, volgens een kibboets-lofrede.

Volgens Ynet werkte hij meer dan 40 jaar samen met architectenbureau AlefBet Planners, leidde hij de inspanningen in het zuiden en ontwierp hij opmerkelijke gebouwen, waaronder de Be'eri-drukpers en het Sapir College in Sderot.


Collega-architect Danny Bar-Kama vertelde Ynet dat het ontwerp van de overleden architect van de Be'eri-drukpers de relatie van Bar-Sinai met de kibboets waarin hij opgroeide en zijn verlangen om bestaande architectuur te combineren met innovatief design benadrukt, en voegde eraan toe dat hij “een streven om delen van het oorspronkelijke gebouw te behouden zodat ze bij de rest van de kibboets passen.


In latere jaren bracht hij zijn expertise over de hele wereld, in het bijzonder met gemeenschapsplanning in Afrika, inclusief projecten in Angola, Zuid-Afrika en elders.

“Yoram had een passie voor Afrika en voor het creëren en aanbieden van innovatieve oplossingen voor plattelandsontwikkeling, in het bijzonder huisvesting”, schreef Zeevik Halber, die met hem aan dergelijke projecten werkte.


“Yoram was een mensenman en kon met iedereen ter plaatse contact leggen. Het was geweldig om te zien hoe mensen op hem reageerden... altijd kalm, altijd naar de dingen kijkend op een manier die niemand anders zou doen. Een zachtaardig persoon met zoveel ervaring en kennis, maar toch zo bescheiden.”


Zijn zoon, Yohai, vertelde de publieke omroep KAN dat zijn vader “de kibboets en zijn velden en ruimtes in elk deel van zijn wezen bewoonde, de afgelopen jaren plantte hij honderden bomen rondom de kibboets… om groen aan de gebieden toe te voegen, en hij zou rondrijden op een tractor die hij speciaal had gekocht om ze water te geven.

223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page