top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

ZAKA-oprichter Yehuda Meshi-Zahav overleden een jaar nadat hij een zelfmoordpoging deed


Yehuda Meshi-Zahav. Screenshot Channel 12 News.


Een jaar nadat hij een poging tot zelfmoord had gedaan, is ZAKA-oprichter Yehuda Meshi-Zahav vanmorgen in het Herzog Medical Center in Jeruzalem overleden, nadat zijn toestand de afgelopen dagen verslechterde.


Volgens diverse berichten kwam de zelfmoordpoging van Meshi-Zahav toen duidelijk werd dat de politie van plan was hem te arresteren na een aantal openbare beschuldigingen van seksueel misbruik tegen leden van ultraorthodoxe gemeenschap, omdat een aantal van de onderzochte zaken binnen de verjaringstermijn vielen.


De eerste beschuldigingen werden in maart 2021 gepubliceerd in een onderzoek van Haaretz, waarna het toenmalige hoofd van ZAKA afstand deed van de aan hem toegekende Israëlprijs.


Meshi-Zahav ontkende het bewijs tegen hem en beweerde dat het "plots en leugens" waren. Hij uitte zelfs zijn verwondering waarom er geen klacht tegen hem werd ingediend, terwijl al in 2013 een klacht tegen hem werd ingediend waarin een vrouw beweerde haar te hebben verkracht - maar de zaak werd gesloten, onder meer omdat de vrouw weigerde te getuigen.


Kort daarna kwamen er meer getuigenissen binnen van vrouwen die zeiden op jonge leeftijd door hem te zijn verkracht.


Volgens onderzoek dat in maart 2021 werd gepubliceerd, wisten velen in de buurten van Mea Shearim, en het uitgebreide Sanhedria in Jeruzalem van wat hij had uitgespookt. Er waren ook leden van de kuisheidswachten die het wisten, maar zich niet meldden bij de politie. Volgens de getuigenissen van zijn slachtoffers schepte hij ook op over zijn seksuele veroveringen.


Meshi-Zahav richtte de ZAKA-organisatie op, die door velen wordt herinnerd als de hulporganisatie die altijd aanwezig was op de plaats van verschillende terreuraanslagen in het hele land.


Begin 2021 verloor de toenmalig voorzitter van ZAKA zijn jongere broer, moeder en vader, die binnen een maand besmet raakten met het coronavirus en daaraan kort na elkaar overleden.158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page