israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Ze leren het niet af - fans van Maccabi Haifa werden in Berlijn geconfronteerd met antisemitisme


Screenshot Twitter


Ze leren het niet af, tijdens de wedstrijd in de Europa Conference League tussen Union Berlin en Maccabi Haifa, die werd gespeeld in het door de nazi's tussen 1934 en 1936 gebouwde Olympisch Stadion vonden supporters van de Duitse club het nodig de Hitlergroet te brengen en antisemitische leuzen te roepen tegen de 1000 meegereisde supporters van de club uit Haifa.


Zo waren er een aantal supporters van Union Berlin, die het nodig vonden de nazi groet te brengen, terwijl anderen bier gooiden over leden van het Junges Forum Deutsch-Israelische Gesellschaft en weer anderen schreeuwden teksten als "sh***y Joden".Ook was er een Duitse supporter die probeerde een Israëlische vlag in brand te steken die had afgenomen van een vrouwelijke Maccabi Haifa supporter, de politie kon dit op het laatste moment voorkomen.


Het Department for Research and Information on Antisemitism Berlin (RIAS) zei dat fans van Haifa ook een aanhanger van de Union aan zijn metgezellen hoorden vragen: "Hé jongens, heeft iemand van jullie een beetje 74-90-8 in je zak?"


De cijfers verwijzen naar waterstofcyanide, het actieve ingrediënt in het gifgas Zyklon B dat door de nazi's werd gebruikt tijdens de Holocaust, aldus The Times of Israel.


"Er waren ook Union-fans die zich uitspraken tegen dit gedrag en voor de zekerheid naar het Maccabi-blok verhuisden”, aldus de vereniging.


Het Fare Network, dat discriminatie in het voetbal bestrijdt, zei vrijdag dat "ooggetuigen geschokt waren door de mate van antisemitisme" tijdens de wedstrijd."Dit gedrag is beschamend en ondraaglijk", zei Union Berlin voorzitter Dirk Zingler.“We bieden onze excuses aan aan de getroffenen… we zullen nooit discriminatie in onze gelederen tolereren. Het is belangrijk om waakzaam te blijven en onvermoeibaar tegen antisemitisme en Jodenhaat te werken.”


Union Berlin heeft de autoriteiten gevraagd om hen de informatie te geven over de blok- en stoelnummers van de mensen die verantwoordelijk waren voor het antisemitische.


Overigens verloor Maccabi Haifa de wedstrijd met 3-0 van het Duitse team. De twee teams speelden tegen elkaar als onderdeel van de kwalificatieronde van de groepsfase voor de UEFA Europa Conference League 2021/22. Er waren bijna 24.000 Berlijnse fans en 1.000 Haifa-fans op het evenement.

482 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws