top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zeldzame gouden kraal meer dan 1600 jaar oud ontdekt in de Stad van David in Jeruzalem


De gouden kraal die werd ontdekt bij opgravingen in de Oude stad van David. Foto Kobi Harati / City of David


Een unieke kraal gemaakt van puur goud en gedateerd op ten minste 1600 jaar geleden werd ontdekt tijdens het zeefproject bij de Archaeological Experience in het Emek Tzurim National Park in de Stad van David in Jeruzalem.


De kraal werd gevonden in vuil dat was verwijderd van een grandioos Romeins bouwwerk dat werd ontdekt tijdens de opgraving van de Pilgrimage Road. Het is gemaakt met behulp van een unieke techniek die delicaat vakmanschap vereiste om tientallen kleine bolletjes aan elkaar te hechten in de vorm van een ring om zo een kleine kraal te creëren.


Hallel Feidman, 18 jaar, uit Bnei Ayish, is de vrijwilliger die de gouden kraal heeft gevonden. Ze is een vrijwilliger van de National Service die werkt aan het zeefproject. "Ik goot de emmer op de zeef en begon het materiaal te wassen dat uit de opgravingen in de Stad van David was gehaald", zegt Feidman terwijl ze het moment beschrijft waarop ze de ontdekking deed.

"En toen zag ik in de hoek van de zeef iets glimmen, anders, wat ik normaal niet zie. Ik heb meteen de archeoloog benaderd en die bevestigde dat ik een gouden kraal had gevonden. Iedereen hier was heel enthousiast."


Foto Kobi Harati / City of David


Volgens Dr. Amir Golani, een expert op het gebied van antieke juwelen bij de Israel Antiquities Authority: "Gedurende al mijn jaren in de archeologie heb ik misschien een of twee keer goud gevonden, om zo te zeggen gouden sieraden vinden, is iets heel bijzonders". Hij wijst erop dat de kraal, die ongedeerd is gebleven, waarschijnlijk slechts een klein onderdeel is van een ketting of armband met extra kralen. "Wie zich zo'n stuk van goud kan veroorloven, was een welvarend persoon, met middelen."


Het grandioze Romeinse bouwwerk waar de kraal werd gevonden. Foto Ary Levi / Israel Antiques Autority


Volgens Shlomo Greenberg en Ari Levy, Opgravingsdirecteuren namens de Israel Antiques Authority, "is de kraal ontstaan in een grandioos bouwwerk dat minstens 25 meter lang is. Het bouwwerk is gebouwd op de Pelgrimsweg in de Stad van David, in een bouwstijl die luxe gebouwen kenmerkt. De rijkdom van de bewoners van het gebouw blijkt uit aanvullende vondsten die erin zijn ontdekt, zoals geïmporteerde kleien vaten en een versierde mozaïekvloer. "


De onderzoekers wijzen erop dat het mogelijk is dat de kraal is gemaakt in een periode die voorafgaat aan de periode van de structuur waarin hij werd gevonden, maar het is redelijk om aan te nemen dat de mensen die in de structuur woonden de kraal gebruikten die mogelijk per ongeluk verloren gegaan toen de ketting brak.


De vondst heeft een onderscheidend belang vanwege het ontbreken van gouden voorwerpen die zijn gevonden bij archeologische opgravingen, en omdat kralen van deze stijl niet gebruikelijk zijn, vanwege de unieke en complexe techniek die is gebruikt om ze te maken. De techniek is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de regio Mesopotamië, waar het al zo'n 4500 jaar geleden bekend was.


"Het meest interessante aspect van de kraal is de unieke en complexe productiemethode", legt Dr. Golani uit. "Een goed begrip van de materialen en hun eigenschappen is vereist, evenals controle over de hitte, om aan de ene kant de kleine balletjes aan elkaar te solderen om een kleine ring te maken, terwijl ook oververhitting wordt voorkomen die al het goud kan leiden smelten." Volgens hem: "Alleen een professionele vakman zou zo'n kraal kunnen maken, wat nog een reden is dat deze vondst van grote waarde is."


Het gebruik van de unieke techniek die van buiten Israël kwam, in combinatie met het gebruik van goud bij het maken van deze kraal, spreekt tot de rijkdom van de eigenaar. Het is mogelijk dat de kraal in een ander gebied is gemaakt en zijn weg naar de Stad van David heeft gevonden vanwege de uitgebreide handelsbetrekkingen tussen Jeruzalem en andere regio's in die tijd. Een andere theorie is dat de kraal werd geschonken aan een inwoner van Jeruzalem, of dat de kraal mogelijk vanwege zijn unieke aard binnen de familie van de ene generatie op de andere werd doorgegeven als erfenis.


Soortgelijke kralen zijn ontdekt in grafgrotten van 2500 jaar geleden (einde van de Eerste Tempelperiode) in Ketef Hinnom nabij de Stad van David, tijdens opgravingen uitgevoerd door professor Gabriel Barkay, maar zelfs die kralen waren gemaakt van zilver. Tot op de dag van vandaag zijn er in Israël slechts enkele tientallen gouden kralen gevonden.


Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority: "Hoewel het een kleine vondst is, zijn het juist de persoonlijke, dagelijkse voorwerpen die erin slagen om te raken en

verbindt ons meer dan iets anders rechtstreeks met een bepaalde persoon. Zelfs met de geavanceerde technologie van vandaag zou het maken van zoiets erg complex zijn. Een nauwkeurig onderzoek van dit object vervult iemand met een diep gevoel van bewondering voor de technische vaardigheid en bekwaamheid van degenen die ons vele eeuwen geleden zijn voorgegaan. " in het Emek Tzurim National Park is het hele jaar door actief en heeft in de loop der jaren talloze vondsten uit verschillende periodes in de geschiedenis van Jeruzalem ontdekt, waaronder zeldzame sieraden en munten, en aardewerkfragmenten.105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page