top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zeldzame ontdekte gruwelijke foto's van de Kristalnacht van 84 jaar geleden


Foto Yad Vashem


Een nieuw fotoalbum dat onlangs aan Yad Vashem is geschonken, bevat zeldzame, nooit eerder vertoonde foto's van de gebeurtenissen van de novemberpogrom van 1938, door de nazi's " Kristalnacht " genoemd.


Foto Yad Vashem


De foto's, gemaakt door nazi-fotografen, tonen scènes vanaf één bepaalde locatie, maar zijn representatief voor de vernietiging en aanval op de Joodse gemeenschap in een groot deel van Duitsland en Oostenrijk tijdens de tweedaagse pogrom.


Foto Yad Vashem


Bijna een jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, tussen 9 en 10 november 1938, hebben Duitse en Oostenrijkse bendes veel winkels, bedrijven en huizen van joodse eigenaren geplunderd, in brand gestoken en vernield. In slechts een paar uur tijd werden zo'n 1.400 synagogen in brand gestoken en vernietigd. Joodse burgers werden wreed aangevallen en publiekelijk vernederd. 30.000 Joodse mannen werden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. De novemberpogrom eiste het leven van 92 Joden.


Foto Yad Vashem


Het album werd jarenlang bewaard in de Verenigde Staten in het huis van een Joodse Amerikaanse soldaat, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de contra-inlichtingenafdeling van het Amerikaanse leger in Duitsland diende. De oud-militair sprak nooit over zijn ervaringen tijdens de oorlog. Na zijn overlijden ontdekten zijn dochter, Ann Leifer, en haar twee dochters het album tijdens het opruimen van haar vaders huis.


Foto Yad Vashem


De Gold Family heeft ervoor gekozen om het album aan Yad Vashem te schenken als onderdeel van het project "Gathering the Fragments", dat bezittingen uit de Holocaust verzamelt die door Holocaustoverlevenden en hun nakomelingen worden bewaard. Het album is in Israël aangekomen dankzij de hulp van een familielid, Rabbi Yehoshua Fass, medeoprichter en uitvoerend directeur van Nefesh B'Nefesh. De foto's zijn gemaakt door twee nazi-fotografen tijdens de pogroms in Neurenberg en de nabijgelegen stad Fürth.


Foto Yad Vashem


De eerste pagina's van het album bevatten foto's van vernielde huizen van lokale joodse families. Vervolgens tonen ze afbeeldingen van joden in kamerjassen of pyjama's, sommigen gewond en anderen nog steeds in bed - klassieke propagandafoto's gemaakt door de nazi's. Als je de pagina's van dit zeldzame album omslaat, ziet de kijker ook foto's van SS'ers die stapels boeken verzamelen, zowel religieuze als seculiere. Deze boeken werden vermoedelijk verzameld om later te verbranden.


Wanneer er plotseling een Nazi-soldaat in je slaapkamer staat. Foto Yad Vashem


De focus van deze zeldzame foto's is de weergave van de relschoppers in actie en op de achtergrond, toeschouwers die erbij staan, kijken en niets doen om het geweld te stoppen of hun Joodse buren te verdedigen.


Foto Yad Vashem


Hoofd van de afdeling Fotografie van het Yad Vashem archief, Jonathan Matthews, legt uit:

"We kunnen aan de extreme close-up van deze foto's zien dat de fotografen een integraal onderdeel waren van het afgebeelde evenement. De hoeken en nabijheid van de daders lijken een duidelijk doel aan te geven, om de gebeurtenissen die plaatsvonden te documenteren. Dit zijn inderdaad zeldzame foto's die licht werpen op de Pogrom-evenementen in november die we tot vandaag niet hadden. We zien SS'ers en SA de gebeurtenissen daadwerkelijk uitvoeren - de branden aansteken, huizen en Joodse bedrijven vernielen en de Joodse bevolking vernederen. Dit alles dient als verdere bewijs dat dit van bovenaf werd gedicteerd en geen spontane gebeurtenis was van een woedend publiek, terwijl ze probeerden deze pogroms te laten verschijnen."
472 weergaven1 opmerking

1 comentario


Miembro desconocido
11 nov 2022

Hopelijk brengen nog meer (klein) kinderen, op deze manier hun erfenis in veiligheid

Me gusta
bottom of page