top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zelfrijdend voertuig voor vervoer op de Campus


Het team van Carteav test de elektrische karren voor woon-werkverkeer met lage snelheid van het bedrijf. Foto met dank aan Carteav via ISRAEL21C


Volledig autonome voertuigen zullen pas over 10 tot 15 jaar op de markt komen, ondanks de rooskleurige voorspellingen van enthousiaste experts en cheerleaders uit de industrie, zoals Elon Musk, CEO van Tesla.


Maar dat betekent niet dat autonomie vandaag de dag onmogelijk is.


Het hoeft alleen maar te worden beperkt tot locaties - zoals universiteits- of ziekenhuiscampussen, vakantieoorden, seniorendorpen en industriële fabrieken - en te bewegen met zeer lage snelheden van maximaal 24 km per uur.


Als dat klinkt als de perfecte use-case voor een elektrische golfkar, dan zit je op dezelfde golflengte als Avinoam Barak, CEO van Carteav, een Israëlische startup die "golfkarretjes 2.0" naar het autonome tijdperk wil brengen.


Deze hightech transportmiddelen worden geen golfkarretjes genoemd, maar eerder LSV (low-speed vehicle) of NEV (eighborhood electric vehicle).


Stel je voor dat je van het ene eind van de campus naar het andere moet, of van het zwembad van het resort naar je kamer hoger in de heuvels.


Je opent een app op je telefoon, tikt op een knop en binnen enkele minuten (of onmiddellijk als je een voertuig hebt gepland om op een bepaald tijdstip aan te komen), arriveert je zelfrijdende LSV op basis van je GPS-locatie.


Eenvoudig mogelijk


Barak zegt tegen ISRAEL21C dat het belangrijk was om de app zo eenvoudig mogelijk te maken.


"Je hoeft de kar niet van tevoren te vertellen waar je heen wilt", merkt hij op. "Je zegt gewoon dat het moet komen."


Met diensten zoals Uber kiezen chauffeurs of ze je willen ophalen op basis van waar ze heen willen. Maar de karren van Carteav hebben geen chauffeurs. Dus geen belangenverstrengeling.In een beheerde gebiedsconfiguratie is er een beperkt aantal bestemmingen. Carteav programmeert die zodat de gebruiker gewoon een restaurant, park of gemeenschapscentrum uit een menu kan selecteren, in plaats van de bestemming in te typen en te hopen dat de app het kan vinden, spelfouten en zo.


Om te beginnen zal een Carteav klant de LSV rondrijden op zijn terrein. Het in kaart brengen van het hele gebied duurt minder dan 24 uur, zegt Barak.


Je hebt je bestemming bereikt

Wanneer u op uw bestemming aankomt, kunt u de LSV vertellen om te wachten met het maken van een nieuwe reis (u kunt maximaal drie bestemmingen kiezen in een enkele bestelling) of hem "vrijgeven" om de volgende passagier op te halen - of om op te laden.


In tegenstelling tot zelfrijdende auto's zijn de LSV's van Carteav beperkt tot lage snelheden, waardoor het risico op letsel bij een aanrijding wordt verkleind.


En aangezien de karren niet op de openbare weg rijden, hoeft Carteav niet te wachten op overheidsvoorschriften voor zelfrijdende auto's.


De kaartsoftware van het bedrijf kan bijvoorbeeld gegevens bevatten of een bocht naar links mogelijk is of dat de snelheid op een smalle brug moet worden verminderd.


Dat neemt een deel van de last weg van de autonome software die in de wagen is ingebouwd en voegt een belangrijk element van redundantie toe voor het geval de communicatie tussen de wagen en de cloud wordt onderbroken.


Een gratis dienst?

Hoeveel gaan die karren kosten? Barak schat de abonnementskosten op $ 1.000 per kar per maand.


Maar omdat klanten geld besparen door geen chauffeur in dienst te nemen, verwacht Barak dat de meeste autonome LSV's zullen opnemen in het dienstenpakket dat gebruikers, zoals resortgasten of universiteitsstudenten, al hebben gekocht.


Inwoners van bejaardengemeenschappen bijvoorbeeld, “betalen al iets van $ 5.000 per maand voor gezondheidszorg, voedsel en activiteiten. Nu krijgen zij deze service ook.”


Carteav runt een betaalde piloot in het bejaardentehuis Ahuzat Poleg in de buurt van Netanya. Hier is een video van hoe het werkt.U zult merken dat deze LSV een 'veiligheidsbestuurder' heeft, iemand achter het stuur die in actie kan komen als er een probleem is.


Barak zegt dat veiligheidsstuurprogramma's "in de eerste drie maanden van implementatie" alleen zullen worden gebruikt totdat klanten vertrouwd raken met de autonome service.


Andere klanten zouden de LSV's kunnen gebruiken om de inkomsten te verhogen, zoals een groot park dat al golfkarretjes verhuurt bij toegangspunten. Autonome karren kunnen op verzoek door wandelaars overal op de site worden opgeroepen.


Commercialisering eind 2023

Carteav (de naam is een samenvoeging van "cart" en "AV" voor autonoom voertuig) is van plan om zijn eerste zelfrijdende golfkarren eind 2023 of begin 2024 commercieel te laten rijden, zegt Barak.


De kern-LSV's worden gemaakt door fabrikanten van elektrische golfkarretjes, zoals de Pilot Car uit Turkije , met wie Carteav in 2023 een pilot zal uitvoeren.


Carteav voegt een laag sensoren, camera's en kabels toe om het sturen, remmen en accelereren te regelen en om te communiceren met de mobiele app van Carteav die de karren vertelt waar ze heen moeten en wanneer ze moeten aankomen.


De software van Carteav "praat" met passagiers: "Ik begin nu te bewegen", "Ik neem een ​​bocht naar rechts" of "Gelieve uw bezittingen mee te nemen wanneer u de kar verlaat."


Carteav LSV's "praten" met passagiers. Foto met dank aan Carteav via ISRAEL21C


Autovrije zones

Terwijl Carteav zich richt op beheerde gebieden om te beginnen, sluit Barak openbaar vervoer in stedelijke gebieden niet uit. Verschillende steden over de hele wereld hebben "autovrije zones" ingevoerd, benadrukt hij.


Barcelona heeft zijn "superblokken" zonder auto's. Tel Aviv heeft een plan om de drukke Allenby Street af te sluiten voor privévoertuigen. Tempe, Arizona, ontwikkelt een autovrije gemeenschap genaamd Culdesac .


"Maar in die gebieden heb je nog steeds vervoer nodig, als je jonge kinderen hebt of bagage moet vervoeren", legt Barak uit. Scooters en e-bikes zijn dan niet zo handig.


Carteav heeft betaalde pilots uitgevoerd in Israël, met plannen om in 2023 proeven toe te voegen in Arizona en Florida.


Een andere mogelijkheid in de toekomst: passagiers autonoom van hun huis naar een metro- of metrostation vervoeren.


Barak ziet een dergelijke aanpak voor de toekomstige metrostations in Rishon LeZion, waar het hoofdkantoor van Carteav is gevestigd.


Disruptieve technologie


Het 20-koppige bedrijf heeft $ 6,5 miljoen opgehaald en rekent Zohar Zisapel aan als zowel voorzitter als hoofdinvesteerder.


Zisapel, die RAD Data Communication oprichtte en vervolgens enkele van de meest intrigerende autotech-startups van Israël heeft ondersteund - waaronder Argus , Hailo en Innoviz - hielp bij het bedenken van het idee voor Carteav. Zisapel en Barak werkten eerder samen bij Radvision, waar de CTO van Carteav, Eli Doron, een van de oprichters was.


"Het vermogen van Carteav om de technologie die deze voertuigen aandrijft te versnellen, positioneert het bedrijf om de LSV-sector volledig te ontwrichten," zei Zisapel.


Het enige gebied dat Carteav nog niet heeft kunnen automatiseren, is het aansluiten op een oplaadpunt.


"Er zal daar iemand zijn om dat te doen", zegt Barak, eraan toevoegend dat deze begeleider ook de karren kan schoonmaken en ervoor kan zorgen dat passagiers geen persoonlijke spullen achterlaten.


Draadloos opladen kan de noodzaak van een menselijke begeleider wegnemen, maar, zegt Barak, "we zijn er nog niet."


Hoewel het gebruik van de LSV's van Carteav om deelnemers rond de spelonkachtige conferentieruimte te vervoeren nog niet op de agenda staat, is Barak er zeker van dat de Carteav "oplossing kan helpen bij grote evenementen".


We kijken ernaar uit om een ​​ritje te maken met Carteav tijdens de 2024-editie van CES.


Klik hier voor meer informatie over Carteav.


45 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page