israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zelfrijdende auto van Mobileye rijdt nu door de straten van New York


Foto via Mobileye


Het in Jeruzalem gevestigde bedrijf, Mobileye, inmiddels eigendom van Intel, heeft New York City toegevoegd aan zijn snelgroeiende wereldwijde testprogramma voor autonome voertuigen (AV). De intrede van het bedrijf in New York City - de grootste stad in Noord-Amerika en een van 's werelds meest uitdagende rijomgevingen - demonstreert de enorme mogelijkheden van zijn AV-technologie en bewijst hoe zijn unieke aanpak snelle geografische en economische schaalbaarheid mogelijk maakt.


"Rijden in complexe stedelijke gebieden zoals New York City is een cruciale stap om de mogelijkheden van een autonoom systeem te onderzoeken en de industrie dichter bij commerciële gereedheid te brengen", zegt professor Amnon Shashua, senior vice-president van Intel en president en CEO van Mobileye, in een verklaring aan de pers.


Zoals te zien is in de onderstaande video, rijdt Mobileye's camera-only subsysteem AV nu met succes door New York City, op zeer drukke straten vol met voetgangers, fietsers, agressieve chauffeurs, dubbel geparkeerde voertuigen, bouwzones, hulpdiensten, tunnels en bruggen, enzovoorts. De True Redundancy™-aanpak van Mobileye 'verdubbelt' eerst het computervisie-subsysteem voordat een lidar/radar-subsysteem wordt toegevoegd voor redundantie.


Onlangs heeft Mobileye een AV-testvergunning in New York aangevraagd en gekregen om met AV's in de straten van New York City te rijden. Mobileye is het enige bedrijf dat momenteel een AV-testvergunning heeft. Zowel overdag als 's nachts krijgt de AV van Mobileye een geavanceerde AV-testervaring. Zeven dingen vallen in het bijzonder op:


Voetgangers: Jaywalking is gebruikelijk in veel steden, maar in New York City is het bijzonder wijdverbreid en gaat het gepaard met een groot aantal voetgangers. Een AV moet aannames doen over het gedrag van die voetgangers en die aannames meenemen in zijn rijbeleid. Mensen doen dit instinctief; daar moeten machines voor geprogrammeerd zijn.


Rijgedrag: Als straten verstopt raken, worden automobilisten ongeduldig en agressief. Chauffeurs in New York City – vooral taxichauffeurs en andere professionals – zijn veel assertiever dan chauffeurs in andere steden.


Verkeersdichtheid en diversiteit van weggebruikers: Hoewel het autobezit in New York City laag is in vergelijking met andere grote Amerikaanse steden, is het aantal en de verscheidenheid aan weggebruikers bijzonder groot. New York City heeft meer dan zijn aandeel in taxi's en limousines, bussen, vrachtwagens, voedselkarren, paardenkoetsen, hulpdiensten, fietsen, scooters, skateboards - noem maar op.


Dubbel parkeren: wie parkeert er en wie niet? De vraag is voor een mens gemakkelijker te beantwoorden dan voor een machine, en de bevolkingsdichtheid van New York City draagt ​​bij aan een groot aantal bestelwagens dat moet stoppen om te lossen. Dubbel parkeren is daardoor alomtegenwoordig. AV's worstelen hiermee, hoewel de video laat zien dat de AV's van Mobileye aanwijzingen van andere weggebruikers nemen om te beslissen wanneer ze moeten manoeuvreren.


Bouw: New York City is één groot bouwgebied en Mobileye weet dit dankzij alle gegevens die zijn opgeslagen in de altijd bijgewerkte AV-kaarten. Terwijl concurrenten vertrouwen op hun eigen testauto's om kaarten te bouwen of miljoenen dollars uitgeven aan het besturen van speciale kaartvoertuigen, ontvangt Mobileye gegevens over geblokkeerde of afgesloten rijstroken van auto's die al op de weg zijn (gegevens die het ook kan en zal teruggeven aan gemeentelijke diensten) .


Tunnels en bruggen: Het eiland Manhattan is verbonden met de omliggende gebieden via 15 tunnels en 21 bruggen, waarvan vele smalle steegjes hebben die zijn omlijst door paaltjes of kegels - de achilleshiel van menig AV. In het licht van al dat "meubilair" in het verkeer en zelfs wegen met meerdere niveaus, begrijpt Mobileye's crowd-source mapping-technologie en zijn goed getrainde detectiesysteem dit allemaal en handelt het prachtig af.


Deze stad slaapt echt nooit (de lichten!): Hoewel Parijs de bijnaam 'lichtstad' krijgt, staat Manhattan 's nachts onder stroom. Het visuele geluid en de lichtvervuiling zijn een schrikbeeld voor het waarnemingssysteem van een AV. Mobileye AV's kunnen het gemakkelijk aan met slechts een beetje afstemming van het algoritme.


Tijdens een media-evenement op dinsdag 19 juli op Nasdaq in New York City, legde prof. Amnon Shashua, CEO van Mobileye, uit hoe Mobileye-technologie zich voorbereidt op commerciële inzet. Om zijn punt te maken, deelde hij video's van de AV die de uitdagende straten van New York City bestuurt, zowel overdag als 's nachts, evenals tijdens hevige regenval.
45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws