top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ziekenhuis maakt historische overstap naar duurzame elektrische warmte


De bGen ZERO van Brenmiller maakt gebruik van gebroken gesteente om energie op te slaan in de vorm van warmte en verzendt op verzoek goedkope stoom, heet water of hete lucht. Foto met dank aan Brenmiller Energy via ISRAEL21c


De Israëlische pionier op het gebied van thermische energieopslag, Brenmiller Energy uit Rosh Ha'ayin, zal elektrische proceswarmte leveren aan het Wolfson Medical Center in de buitenwijk Holon in Tel Aviv, ter vervanging van bestaande stoomketels die worden aangedreven door aardgas.


De bGen ZERO van Brenmiler maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen en afvalwarmte om gebroken gesteenten tot zeer hoge temperaturen te verwarmen. De warmte kan minuten, uren of zelfs dagen in de rotsen worden opgeslagen voordat deze op verzoek wordt omgezet in goedkope schone stoom, heet water of hete lucht.


Het Israëlische ministerie van Financiën, dat tot 14 miljoen sjekel (ongeveer 3,4 miljoen euro) zal bijdragen aan de kosten van de installatie, schat dat het bGen ZERO-systeem het ziekenhuis jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen dollar zou kunnen besparen en de ecologische voetafdruk met 3.900 ton per jaar zou kunnen verkleinen. .


Dit is volgens Brenmiller het eerste ziekenhuis ter wereld dat stoom gaat opwekken met thermische energieopslag.


Onder voorbehoud van onderhandelingen en uitvoering van de definitieve overeenkomst verwacht Brenmiller zijn technologie en warmte aan het Wolfson Medical Center te kunnen leveren zonder voorafgaande kosten via een overeenkomst voor een periode van zeven jaar.


Brenmiller Energy-voorzitter en CEO Avi Brenmiller zei tegen ISRAEL21c dat het plan “een geweldig voorbeeld is van hoe nieuwe, schone energietechnologieën het potentieel hebben om te voldoen aan de veeleisende behoeften van kritieke, grootschalige faciliteiten zoals ziekenhuizen.”


Hij merkt op dat bGen ZERO “de hoge energiekosten voor het Wolfson Hospital zal helpen verlichten en de lokale ecologische voetafdruk zal verkleinen door elektriciteit uit het elektriciteitsnet op te vangen tijdens uren van de dag wanneer de prijzen laag zijn en deze op te slaan voor gebruik wanneer de vraag piekt.”


In januari werd Brenmiller Energy het eerste Israëlische bedrijf dat een World CleanTech Award won van de CleanTech Business Club, een groep industrie-, overheids-, investerings- en opinieleiders uit 36 ​​landen die zich inzetten om de investeringen in schone en groene energie over de hele wereld te vergroten.


Voorzitter en CEO Avi Brenmiller neemt de uitmuntende startup-prijs van de CleanTech Business Club in Abu Dhabi in ontvangst, 16 januari 2023. Foto met dank aan Brenmiller Energy via ISRAEL21c


Het bedrijf is al actief in onder meer New York, Brazilië en Italië. In mei opende Brenmiller een gigafabriek voor thermische energieopslag in het zuiden van Israël, ontworpen om een ​​jaarlijkse productiecapaciteit van 4 GWh te hebben. De stroom komt van zonnepanelen op het dak.


“Wij zijn Israëliërs – we bouwen technologieën die temperaturen tot 1400°C kunnen bereiken midden in de woestijn – we weten het een en ander over het benutten van hitte, en we zijn klaar om die kennis met de wereld te delen,” zei Brenmiller tegen ISRAEL21c.


“Wat begon als een familiebedrijf is uitgegroeid tot een bedrijf dat kan bijdragen aan de inspanningen van de wereldeconomie om de economie koolstofvrij te maken. Wij geloven dat onze productiecapaciteit op gigawattschaal ons in staat zal stellen om te voldoen aan de groeiende vraag naar onze oplossingen van industriële en nutsbedrijven.”

168 weergaven0 opmerkingen
bottom of page