top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ziekenhuizen in Jeruzalem melden een recordaantal geboorten

Pasgeboren baby's in het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem, 31 december 2023. Foto door Chaim Goldberg/FLASH90 via ISRAEL21c


Jeruzalem is de meest bevolkte, diverse en veelzijdige stad in Israël, met grote populaties religieuze joden en moslims die doorgaans grote gezinnen hebben.


Het is dus geen wonder dat de kraamafdelingen van de stad de drukste van Israël zijn. Maar 2023 heeft records gebroken voor geboorten in de hoofdstad van Israël.


Zowel het Shaare Zedek Medisch Centrum als het Hadassah Medisch Centrum zeggen dat een belangrijke reden voor de stijging is dat ongeveer 12.000 evacués uit het zuidwesten en verre noorden van Israël onderdak hebben gevonden in 50 hotels in de omgeving van Jeruzalem sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.


In diezelfde periode heeft elk van deze medische centra ook meer dan 400 soldaten en burgers behandeld die gewond raakten in de oorlog.


De woordvoerder van Shaare Zedek zei tegen ISRAEL21c dat er in 2023 20.950 baby's in het medisch centrum werden afgeleverd, wat in totaal ongeveer het gemiddelde is, maar december brak alle maandelijkse records met 1.856 bevallingen.


Shira en Tsur ben Yitzhak met hun vroedvrouw Hadassah Sassi Barkai en hun nieuwjaarsbaby in het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem. Foto met dank aan SZMC via ISRAEL21c


“We sluiten weer een jaar van vruchtbaar werk af”, zeiden hoofdvroedvrouwen Rina Dvir en Efrat Harling, die de nieuwe moeders “heldhaftig” noemden omdat ze een geboorte-ervaring meemaakten in een tijd waarin velen uit hun huis verdreven zijn en/of het zonder echtgenoot moeten redden. militaire reservedienst.


De eerste baby die in 2024 in Shaare Zedek werd geboren, was een jongen van Shira en Tsur ben Yitzhak. Shira zelf is 26 jaar geleden in Shaare Zedek geboren en heeft daar na de middelbare school als vrijwilliger een jaar dienstplicht vervuld.


In de Ein Kerem- en Mount Scopus-ziekenhuizen van Hadassah werden in 2023 ongeveer 17.000 baby’s geboren – een record voor ziekenhuizen en een stijging van 12% ten opzichte van 2022.


Onder de nieuwkomers bevonden zich 306 tweelingen en vijf drielingen, zei Dr. David Shveiky, hoofd van de gynaecoloog bij Hadassah tegen ISRAEL21c.


“Aan het einde van het jaar hebben we een uitdagende veiligheidsperiode meegemaakt, omdat we veel moeders hebben opgenomen die uit hun huizen waren geëvacueerd, en ook met uitdagingen werden geconfronteerd bij het beschermen van de afdelingen in overeenstemming met de richtlijnen van het Thuisfront Commando”, aldus Shveiky.


Kort na middernacht op 1 januari verwelkomden Liat en Federico Mena Hadassah's eerste baby van 2024 op de Mount Scopus-campus. De Menas, inwoners van kibboets Ein Hashlosha nabij de grens met Gaza , zijn vluchtelingen in Jeruzalem.


Federico en Liat Mena, vluchtelingen uit het grensgebied met Gaza, verwelkomden de eerste baby van het Hadassah Medical Center van 2024. Foto met dank aan HMC via ISRAEL21c


Liat bracht het laatste trimester van haar zwangerschap buitenshuis door en zorgde alleen voor haar twee kleine kinderen terwijl haar man in de reservedienst diende.


“Het was een stressvolle tijd”, zegt ze. “Toen onze zoon werd geboren, huilde ik een echte en bevrijdende kreet van geluk. Na de geboorte is er een gevoel van overwinning en hoop dat we zullen terugkeren om ons huis in de kibboets te bouwen. Wij wensen voor het nieuwe jaar dat het volk Israël verlossing in de wereld zal blijven brengen met de geboorte van lieve baby’s.”


342 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page