israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zijn batterijen de sleutel tot het redden van de planeet?


Foto via Pixabay


Of het nu gaat om het aandrijven van elektrische voertuigen (EV's), drones of elektrisch gereedschap, om stappen bij te houden via fitness trackers of zelfs om onvoorstelbare hoeveelheden energie op te slaan, er is één gemeenschappelijke factor die al deze elementen samenbrengt: de batterij.


Een van de objecten die we elke dag van ons leven gebruiken, is verantwoordelijk voor een van de grootste transities van onze tijd: de planeet redden en milieubewuster worden.


Van de EV-revolutie tot de rol van hernieuwbare energie tot het mogelijk maken van de ontwikkeling van technologie van de volgende generatie, de batterij loopt voorop in dit alles.


De EV-revolutie is afhankelijk van batterijen


De batterij, een klein en vaak ondergewaardeerd onderdeel, heeft een zwaar gewicht op zijn schouders en zal veel industrieën, waaronder EV's, in staat stellen over te stappen op schone energie en daardoor minder olie, kolen en gas nodig te hebben.


De verkoop van elektrische voertuigen bereikte een record van 3 miljoen in 2020, een stijging van 40 procent ten opzichte van 2019. Deze groei staat in contrast met de algemene automarkt, die door de Covid-19-crisis met 16% daalde. Als zodanig zijn er nu meer dan 10 miljoen elektrische voertuigen op de weg, wat overeenkomt met ongeveer 1% van de wereldwijde autovoorraad.


Bovendien voorspelt het scenario met netto nul emissie in 2050 300 miljoen EV's op de weg, aangezien ze nu goed zijn voor meer dan 60% van de verkoop van nieuwe auto's, vergeleken met slechts 4,6% in 2020.


Met de verwachte hoeveelheid EV's die de komende jaren op de wegen worden verwacht, zal het batterijaanbod daarom moeten overeenkomen met de vraag, wat ertoe leidt dat batterijen een sleutelfactor zijn in het koolstofarm maken van de planeet, aldus Moshiel Biton in ISRAEL21C.


De rol van hernieuwbare energie


Met het onderwerp hernieuwbare energie voortdurend op tafel, gaat het niet langer alleen om landen die groener zijn, maar om zelfvoorzienend zijn.


Om zo autonoom mogelijk te zijn op het gebied van energie, brengen landen in kaart hoe ze zich kunnen loskoppelen van externe leveranciers.


Duitsland, bijvoorbeeld, streefde er aanvankelijk naar om tegen 2050 100% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen, maar mikt nu op 2035. Dit illustreert hoe landen ernaar streven om niet meer op anderen te vertrouwen en in plaats daarvan voor energieonafhankelijkheid te gaan.


Bovendien, als hernieuwbare energie eenmaal is geproduceerd, moet deze worden opgeslagen. Aangezien landen investeren in lokale energieproductie-installaties, waaronder wind- en zonneparken, investeren ze ook in faciliteiten voor de ontwikkeling van batterijen.


Italië steunt bijvoorbeeld de batterijfabriek van Stellantis met 369 miljoen euro, wat het belang van hernieuwbare energie en betrouwbaarheid benadrukt.


De weg effenen naar een gelukkiger planeet


Naast het gebruik in EV's en om de opslag van hernieuwbare energie te vergroten, spelen batterijen ook een belangrijke rol bij het mogelijk maken van de volgende generatie technologie om de mobiliteit, wearables en communicatie tussen velen te verbeteren.


De batterij wordt inderdaad een van de leidende spelers om apparaten krachtiger te maken en een groenere planeet te creëren voor onze generatie en de toekomstige generaties.


Het effect van een nieuw batterijontwerp


Een van de belangrijkste nadelen van batterijen is momenteel de prestatiebeperking en in het geval van EV's, de keuze tussen bereik en vermogen.


Dankzij het nieuwe batterijontwerp kunnen batterijen efficiënter werken, wat de deur opent naar verschillende prestatieverbeteringen, zoals een groter bereik en een snellere oplaadtijd.


Deze verbeteringen zullen leiden tot de wijdverbreide acceptatie van batterijgevoede apparaten die op hun beurt een verandering naar een groenere planeet mogelijk zullen maken.


Dr. Moshiel Biton is de CEO en medeoprichter van Addionics , een Israëlische startup die een goedkope, krachtige, energierijke batterij ontwikkelt.101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws