top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zo eindigde de wapenstilstand: om 05.42 werd de eerste raket uit Gaza afgevuurd


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel is een vertaling uit het Hebreeuws van een artikel in N12News


Het bestand zou vrijdagmorgen om 07.00 uur aflopen, maar gedurende de nacht gingen de onderhandelingen over een verlenging met een dag nog door, dus was het inderdaad mogelijk dat het bestand weer et een dag zou worden verlengd.


Echter, Israël kreeg in de uren voor 7 uur geen lijst met namen van gijzelaars die zouden worden vrijgelaten.


In Israël geloofde men dat het plan zou kunnen worden verlengd in ruil voor de vrijlating van de vrouwen die in de Gazastrook zijn ontvoerd en aan de vrijlatingscategorie voldoen. Hoewel er dertien vrouwen worden gegijzeld die daar aan voldoen, heeft Hamas geweigerd hen vrij te laten en te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in de vrijlating van andere ontvoerden.


Israël heeft Hamas duidelijk gemaakt dat het tegen de vrijlating is van gijzelaars die niet tot de huidige categorie behoren. Om 04.40 uur werd in de "Wall Street Journal" gemeld dat Israël en Hamas volgens bronnen in Egypte overeenkwamen om het staakt-het-vuren met nog een dag te verlengen - in ruil voor de vrijlating van tien ontvoerden, vrouwen en kinderen.


Ondanks dat rapport benadrukte Hamas dat het aantal ontvoerden dat het bereid is op het laatste moment vrij te laten lager zal zijn dan wat Israël eiste. Volgens de terreurorganisatie heeft het meer tijd nodig om contact op te nemen met andere terreurfacties die de gijzelaars vasthouden. Israël en Hamas bereikten geen overeenstemming en er werd die nacht geen lijst aan Israël overgedragen.


Om 05.42 uur, toen het staakt-het-vuren nog van kracht was, werd de eerste raket afgevuurd vanuit de Gazastrook en waren er een explosies te horen in Sderot en de omliggende nederzettingen. Een IDF-woordvoerder zei dat één lancering werd gedetecteerd en onderschept door de luchtverdedigingsjagers. Een andere explosie werd ongeveer een uur later gehoord in kibboets Holit.


Om 07.00 uur eindigde het staakt-het-vuren officieel, nadat noch Israël, noch Hamas de verlenging van het staakt-het-vuren hadden aangekondigd. Een paar minuten later kondigde de IDF-woordvoerder officieel de hervatting van de vijandelijkheden aan: "Hamas heeft de overeenkomst geschonden en bovendien op het grondgebied van de staat Israël geschoten", schreef de IDF-woordvoerder. "We hernieuwden het vuur tegen de terroristische organisatie Hamas in de Gazastrook."


De IDF viel 's ochtends aan met straaljagers over de Gazastrook. Iets voor 08.00 uur werd namens het kabinet van de premier een aankondiging gedaan over de hervatting van de gevechten tegen de burgers van Israël", luidt de aankondiging. De regering van Israël is vastbesloten de doelstellingen van de oorlog te verwezenlijken: onze gijzelaars vrijlaten, Hamas vernietigen en ervoor zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging zal vormen voor de inwoners van Israël.”
486 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page