top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zo leerden de Kayi's de Ethiopische joden dromen en geloven


Foto IDF-woordvoerder


De "Reis naar Ethiopië" maakt deel uit van een breed plan om het potentieel van Israëli's van Ethiopische afkomst in de IDF te maximaliseren, dat werd opgesteld door de afdeling Human Resources. Officieren uit de hele IDF namen deel aan de reis, waaronder mannen en vrouwen uit de Ethiopische gemeenschap.


De delegatie stond onder leiding van het hoofd van de personeelsafdeling, generaal-majoor Yaniv Asor, en werd bijgewoond door de hoofdofficier onderwijs en jeugd, brigadegeneraal Ofir Livios, de commandant van de grensbewakingseenheid, brigadegeneraal Amit Yamin, en het hoofd van de detailafdeling van de luchtmacht, kolonel Sarit Harari Binyamin.


De deelnemers van de delegatie bezochten onder leiding van het Derech Kfar Instituut onder leiding van Dotan Levy en Morit Avraham de dorpen waar de Beta Israel-gemeenschap woonde en leerden over het verlangen en gebed om terug te keren naar Jeruzalem.


Foto IDF-woordvoerder


Tijdens de week bezocht de delegatie Joodse begraafplaatsen, scholen en synagogen van de Joodse gemeenschap.


De reis ging onder meer over de persoonlijke verhalen van IDF-officieren die zijn geboren en getogen in Ethiopië en naar Israël zijn geëmigreerd, sommigen op een zware en gevaarlijke voettocht door Soedan en anderen in de grote alijah-operaties vanuit Addis Abeba.


De delegatie landde op donderdag in Addis Abeba, waar ze de reis begon en werd verwelkomd en een avond vol verbondenheid met de lokale cultuur. De delegatie bracht de sabbat door in de stad Gondar samen met de Joodse gemeenschap in de stad, at een shabbatmaaltijd in de gemeenschap, bezocht de historische plekken in de stad en nam deel aan de activiteiten van Bnei Akiva in de gemeenschap.


Foto IDF-woordvoerder


Tijdens hun verblijf in Gondar bezocht de delegatie de joodse begraafplaats Baba Antonius waar de broer van een van de deelnemers aan de delegatie, majoor Mazi Makonen, begraven ligt.


De delegatie vervolgde haar bezoek aan de begraafplaats in Tedda, waar een familielid van luitenant-kolonel Ilana David ligt begraven.Van daaruit gingen ze verder naar de synagoge in Tedda en werden ze blootgesteld aan het verhaal van de gemeenschap en het verhaal van hun zionistische opkomst.


De delegatie hield een saluutceremonie voor de helden van de Aliyah en de Soedanese martelaren in het noorden van het Gondar-gebergte, kijkend naar de paden die de Ethiopische Joden bewandelden op hun reis naar het Land van Israël.


Foto IDF-woordvoerder


"Jeruzalem is de centrale bewustzijns as van het volk van Israël, inclusief het Ethiopische jodendom, dat er al generaties lang van droomt om naar Jeruzalem terug te keren", zei AKA-commandant, generaal Yaniv Asor. de duizenden die omkwamen tijdens de moeizame reis van Ethiopië naar Soedan op weg naar Jeruzalem."


"We hebben een traan gelaten en de overlevenden van de reis gegroet, die met hernieuwde inhoud de eed van de psalmdichter hebben gegoten: 'Als ik je vergeet, Jeruzalem, vergeet dan mijn rechterhand'," vervolgde hij, "als bevelhebbers van de IDF, zijn verplicht om het verhaal van de Ethiopisch-Joodse immigratie op veel grotere schaal te integreren. Er zit een grote educatieve waarde in hun nalatenschap - als een voorbeeld van zelfopoffering, omgaan met moeilijkheden en liefde voor Zion en Jeruzalem."


Foto IDF-woordvoerder


Tijdens hun verblijf in Gondar bezocht de delegatie de joodse begraafplaats Baba Antonius waar de broer van een van de deelnemers aan de delegatie, majoor Mazi Makonen, begraven ligt.

De delegatie vervolgde haar bezoek aan de begraafplaats in Tedda, waar een familielid van luitenant-kolonel Ilana David ligt begraven. Van daaruit gingen ze verder naar de synagoge in Tedda en werden ze blootgesteld aan het verhaal van de gemeenschap en het verhaal van hun zionistische opkomst.

Tijdens de expeditie werden sommige deelnemers blootgesteld aan verhalen en details van informatie die ze niet wisten over de families, de verbinding en ontmoeting met de geschiedenis en de sites was een belangrijke afsluiting van de cirkel voor de deelnemers en stelde alle deelnemers bloot aan hun zionistische en joodse verhaal.


Aan het einde van de reis nam de delegatie deel aan een immigratievlucht naar Israël, met 140 nieuwe immigranten uit Ethiopië, als onderdeel van de "Build Israel"-operatie van het Joods Agentschap.


Foto IDF-woordvoerder


De delegatie eindigde met een opwindende sluiting van de cirkel bij de landing in Israël, op Jerusalem Day, een dag die de droom en reis van Ethiopische Joden symboliseert, werd een ceremonie gehouden op Ben-Gurion Airport die de delegatie bezegelde.80 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page