top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zo werd de Amerikaanse president Biden verwelkomt op Ben Gurion Airport


President Herzog en president Biden op Ben Gurion Airport. Foto Haim Zach / GPO


Premier Yair Lapid verwelkomde woensdag de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een staatsceremonie op Ben-Gurion International Airport in aanwezigheid van president Isaac Herzog, plaatsvervangend premier Naftali Bennett, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders.


Premier Lapid en president Joe Biden. Foto Kobi Gideon / GPO


Premier Lapid begroette president Biden aan de voet van Air Force One samen met president Herzog en plaatsvervangend premier Bennett.


President Herzog, premier Lapid en president Biden. Foto Haim Zach / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Yair Lapid tijdens de welkomstceremonie:


Meneer de President,


Dit is zowel een historisch bezoek als een zeer persoonlijk bezoek.


Het is historisch omdat het de onverbrekelijke band tussen onze twee landen uitdrukt. Onze toewijding aan gedeelde waarden: democratie, vrijheid en het recht van het Joodse volk op een eigen staat.


Het is ook een persoonlijk bezoek, want uw relatie met Israël is altijd persoonlijk geweest. U definieerde uzelf ooit als een zionist. U zei dat je geen jood hoeft te zijn om een ​​zionist te zijn.


U had gelijk, en in uw geval: een groot zionist en een van de beste vrienden die Israël ooit heeft gekend.


U bent hier een paar jaar niet geweest, dus de komende dagen zul je zien hoe Israël is gegroeid en ontwikkeld. Je zult de kracht en slimheid van het Israëlische leger zien, de creativiteit van de startende natie, de diversiteit van de Israëlische samenleving.


Israël is een land dat verleden, heden en toekomst samenbrengt. Zojuist vloog uw vliegtuig over waar koning Saul naar zijn vaders ezels zocht, boven het dak van koning David, boven de palmboom waaronder Deborah de profeet zat.


U vloog ook over toonaangevende hi-tech industrieën, over landbouw die de voedselzekerheid over de hele wereld helpt verbeteren, boven universiteiten en onderzoeksinstituten waar Israëlische wetenschappers – waaronder Nobelprijswinnaars – baanbrekend onderzoek leiden.


Tijdens uw bezoek bespreken we zaken van nationale veiligheid.


We zullen de opbouw van een nieuwe architectuur voor veiligheid en economie bespreken met de naties van het Midden-Oosten, in navolging van de Abraham-akkoorden en de resultaten van de Negev-top. En we zullen de noodzaak bespreken om een ​​sterke wereldwijde coalitie te vernieuwen die het Iraanse nucleaire programma zal stoppen.


Daar zal allemaal tijd voor zijn. Op dit moment zijn we gewoon blij u te zien, meneer de president. De eenvoudige, oprechte vreugde die wordt gebracht door een goede vriend weer te zien.


Ook werd er een groepsfoto gemaakt met het gehele Israëlische kabinet en oppositieleider Netanyahu samen met president Biden.


Het Israëlische kabinet plus oppositieleider Netanyahu (2e rij, 3e van rechts) en president Biden. Foto Kobi Gideon / GPO


Meneer de President, welkom in Israël.”


De opmerkingen van president Isaac Herzog tijdens de staatsontvangst voor de Amerikaanse president Joe Biden op Ben-Gurion Airport


Foto Haim Zach /GPO


"Meneer de president, welkom in Israël, onze broer Joseph!


Het volk van Israël verwelkomt u in het Heilige Land met open armen en een blij hart, als Jozef, de zoon van Jacob die zijn broers opzocht. Hier, meneer de president, bent u echt onder de familie. Net als de Bijbelse Joseph ben je zowel een visionair als een leider, toegewijd aan het vooruithelpen van de Verenigde Staten van Amerika, het Midden-Oosten, de wereld in het algemeen en de staat Israël.


Dit historische bezoek weerspiegelt het diepe partnerschap dat onze naties delen: een partnerschap dat geworteld is in onze gedeelde inzet voor democratie, gerechtigheid en vrijheid, tolerantie, veiligheid en vrede. De staat Israël waar u zojuist bent aangekomen, is een succesvolle, innovatieve natie, die bijdraagt ​​aan tikkun olam, aan het helen van de wereld - door middel van wetenschap en geneeskunde, water- en voedseltechnologie, klimaatinnovatie en nog veel meer.


Meneer de President, u bent uw hele leven een echte vriend en trouwe supporter van Israël en het Joodse volk, van onze veiligheid en welzijn geweest. Tijdens dit bezoek zult u de veiligheidsuitdagingen bespreken die rechtstreeks van Iran en zijn volmachten uitgaan, die Israël en zijn buren bedreigen en onze regio in gevaar brengen. Je eerste reis hier in 1973 was slechts een paar weken voordat er een verschrikkelijke oorlog uitbrak. Vandaag waaien er winden van vrede vanuit Noord-Afrika over de Middellandse Zee naar de Golf. Deze reis, meneer de president, is uw vredesreis van Israël naar Saoedi-Arabië, van het Heilige Land naar de Hejaz.


Ik hoop en bid dat het zal bijdragen aan een regionale visie van welvaart, integratie, vrede en veiligheid voor onze hele regio.


Beste vriend, welkom in Israël, welkom thuis."


Via deze link kunt u de video van de hele ontvangst terugkijken.94 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page