top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zoekt u een plek ver, ver weg? Hebrew Universiteit evalueert bewoonbaarheid van verre planeten


Screenshot YouTube


De klimaatcrisis vormt een enorme uitdaging voor alle mensen op aarde. Het heeft ertoe geleid dat veel wetenschappers op zoek zijn gegaan naar exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel waar mensen zich mogelijk zouden kunnen vestigen. De James Webb Space Telescope is ontwikkeld als onderdeel van deze zoektocht om de komende jaren gedetailleerde waarnemingsgegevens te leveren over aardachtige exoplaneten.


Een nieuw project, geleid door Dr. Assaf Hochman van het Fredy & Nadine Herrmann Instituut voor Aardwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), in samenwerking met Dr. Paolo De Luca van het Barcelona Supercomputing Center en Dr. Thaddeus D. Komacek aan de Universiteit van Maryland, heeft met succes een raamwerk ontwikkeld om de atmosferen van verre planeten te bestuderen en die planeten te lokaliseren die geschikt zijn voor menselijke bewoning, zonder ze fysiek te hoeven bezoeken. Hun gezamenlijke onderzoek studie werd gepubliceerd in het prestigieuze Astrophysical Journal.


Het classificeren van klimaatomstandigheden en het meten van klimaatgevoeligheid zijn centrale elementen bij het beoordelen van de levensvatbaarheid van exoplaneten als potentiële kandidaten voor menselijke bewoning. In de huidige studie onderzocht het onderzoeksteam TRAPPIST-1e, een planeet die zich op zo'n 40 lichtjaar van de aarde bevindt en die naar verwachting in het komende jaar zal worden gedocumenteerd door de James Webb Space Telescope.


De onderzoekers keken naar de gevoeligheid van het klimaat op aarde voor toename van broeikasgassen en vergeleken deze met de omstandigheden op aarde. Met behulp van een geautomatiseerde simulatie van het klimaat op TRAPPIST-1e konden ze de impact van veranderingen in de broeikasgasconcentratie beoordelen.


De studie richtte zich op het effect van een toename van koolstofdioxide op extreme weersomstandigheden en op de snelheid van veranderingen in het weer op de planeet. "Deze twee variabelen zijn cruciaal voor het bestaan ​​van leven op andere planeten, en ze worden nu voor het eerst in de geschiedenis grondig bestudeerd", legt Hochman uit.

Volgens het onderzoeksteam geeft het bestuderen van de klimaatvariabiliteit van aardachtige exoplaneten een beter begrip van de klimaatveranderingen die we momenteel op aarde ervaren. Bovendien biedt dit soort onderzoek een nieuw inzicht in hoe de atmosfeer van planeet Aarde in de toekomst zou kunnen veranderen.


Hochman en zijn onderzoek partners ontdekten dat planeet TRAPPIST-1e een aanzienlijk gevoeliger atmosfeer heeft dan planeet Aarde. Ze schatten dat een toename van broeikasgassen daar zou kunnen leiden tot extremere klimaatveranderingen dan we hier op aarde zouden ervaren, omdat de ene kant van TRAPPIST-1e constant naar zijn eigen zon is gericht, op dezelfde manier dat onze maan altijd een kant heeft die naar de Aarde.


Zoals Hochman concludeerde: "het onderzoekskader dat we hebben ontwikkeld, samen met de waarnemingsgegevens van de Webb Space Telescope, zullen wetenschappers in staat stellen om de atmosferen van veel andere planeten efficiënt te beoordelen zonder een ruimteploeg te hoeven sturen om ze fysiek te bezoeken. Dit zal ons helpen om in de toekomst weloverwogen beslissingen te nemen over welke planeten goede kandidaten zijn voor menselijke vestiging en misschien zelfs om leven op die planeten te vinden.”

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page