top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zou ons volgende superfood colostrum ('eerste melk') van koeien kunnen zijn?


Illustratieve afbeelding door senivpetro op Freepik


Hier is een raadsel: wat kan het immuunsysteem versterken, de spijsvertering in evenwicht brengen en helpen bij de ontwikkeling van hersenen en botten?


Het antwoord is iets wat de meesten van ons als vanzelfsprekend beschouwen: moedermelk. Meer specifiek, de colostrum "eerste melk" geproduceerd door de borstklieren in de eerste paar dagen na de bevalling.


De Israëlische biomedisch ingenieur Maya Ashkenazi-Otmazgin dacht aan de magische eigenschappen van moedermelk toen ze vier jaar geleden een baby kreeg.


"Er is één stof die alle belangrijke moleculen bevat die nodig zijn om ons biologische systeem te laten groeien en evolueren", vertelt ze aan ISRAEL21c. "Vanwege deze melk zijn we hier, springlevend."


Ze vroeg zich af of de gezondheidsvoordelen van moedermelk en colostrum konden worden benut om een ​​superfood te creëren dat voor iedereen beschikbaar zou zijn - volwassenen, sporters, ouderen en zelfs huisdieren.


Maar Ashkenazi-Otmazgin had niet voor ogen moeders te vragen in de eerste paar dagen van de borstvoeding om hun colostrum te doneren.


Er was nog een andere bron waarvan de eiwitten voor 95% biosimilar zijn van menselijke moedermelk en die in zo'n overvloed beschikbaar is dat er jaarlijks 5 miljard liter van wordt weggegooid over de hele wereld.


Rundercolostrum.


Moderne melkveebedrijven laten een pasgeboren kalf slechts een dag of twee de biest van de moeder opnemen voordat het kalf overgaat op een vast dieet. Maar de moederkoe produceert maximaal vijf dagen biest.


Dat betekent dat er veel colostrum wordt verspild - zo'n 25 tot 35 liter per koe - en melkveehouders kunnen het niet in de gewone melk doen, zowel vanwege de regelgeving als vanwege de smaak.


"Ik vroeg me af waarom we de eiwitten in moedermelk niet begrepen en probeerden bio-equivalenten in andere bronnen te vinden", zegt Ashkenazi-Otmazgin.


Immers, "moedermelk is de 'gouden standaard' voor voedingsstoffen en volwassenen worden beroofd van een van de grootste hulpbronnen van het leven."


Functioneel melkeiwit


In 2018 werkte Ashkenazi-Otmazgin samen met Dr. Ariel Orbach en Eli Lerner. Ze hebben $ 3,2 miljoen aan startkapitaal opgehaald om Maolac te starten (MAO zijn haar initialen, gecombineerd met "lac" voor lactose), gewijd aan het introduceren van "menselijke functionele melkeiwitten in nieuwe segmenten", zegt Ashkenazi-Otmazgin, nu de CEO van het bedrijf.


Prototype huidverzorgingscrème gemaakt van rundercolostrum. Foto met dank aan Maolac


Maolac gebruikt de biest van dag twee tot vijf. Dat zorgt ervoor dat het kalf niet wordt tekort gedaan ten behoeve van liefhebbers van menselijke yoghurt.


Het Maolac-team begon met het in kaart brengen van zo'n 1.500 bioactieve eiwitten in menselijke moedermelk en identificeerde vervolgens de overlap met rundercolostrum. Het blijkt dat er meer dan 400 homologe eiwitten zijn, dat wil zeggen eiwitten die genen bevatten die qua structuur en evolutionaire oorsprong vergelijkbaar zijn met genen in een andere soort.


"We hebben een slim algoritme gemaakt dat bio-informatica en proteomics gebruikt om de combinaties van verschillende eiwitten voor verschillende indicaties te begrijpen", zegt Ashkenazi-Otmazgin. "Toen konden we hetzelfde vinden in rundercolostrum."


Het recept van de natuur verbeteren

Maolac zet de rundercolostrum om in een wit poeder dat aan verschillende voedingsmiddelen kan worden toegevoegd - ijs zal een van de eerste producten van Maolac zijn - maar Ashkenazi-Otmazgin benadrukt dat het kan worden toegevoegd aan gekookt voedsel zoals pasta zonder functionaliteit te verliezen.


Het additief heeft geen waarneembare smaak, dus het zal de smaak van uw fettuccini al colostrum niet bederven.


"We hebben een manier gevonden om het recept van de natuur te gebruiken en het naar de 21e eeuw te brengen", zegt Ashkenazi-Otmazgin.


Producten doordrenkt met rundercolostrum kunnen herstelrepen, energiedrank en actieve crème bevatten. Foto met dank aan Maolac


De zakelijke propositie van Maolac is een duidelijke win-winsituatie. Als boeren in het verleden moesten betalen om biologisch afval zoals biest te verwijderen, draait Maolac dat model om en betaalt de boeren om het uit handen te nemen.


Voedselproducenten kunnen verwachten ongeveer $ 500 per kilogram te betalen, vergelijkbaar met andere eiwitsupplementen op de markt, hoewel Ashkenazi-Otmazgin zegt dat er minder colostrumpoeder nodig is om dezelfde voordelen te bereiken, waardoor de uiteindelijke prijs goedkoper wordt.


Maolac's eerste doelgroep zijn atleten, een markt van $65 miljard. Omdat colostrum ontstekingsremmende eigenschappen heeft, zegt Ashkenazi-Otmazgin dat het consumeren van voedsel of drank met "Maolac erin" de spierspanning moet verminderen en de hersteltijd moet verbeteren. Dezelfde formule kan ook helpen bij het verbeteren van de mobiliteit bij ouderen.


Prototype herstelrepen gemaakt van koeiencolostrum. Foto met dank aan Maolac


Ashkenazi-Otmazgin gaat verder dan atleten en hoopt dat de producten van Maoloc zullen helpen bij algemene darmproblemen, waaronder IBD (inflammatoire darmziekte) en het lekkende darmsyndroom. IBD-gerelateerde behandelingen zijn een markt van $ 20 miljard, merkt Ashkenazi-Otmazgin op.


"Voor IBD is ons product zeer effectief, zelfs in zeer kleine doses van slechts een paar honderd milligram per dag", zegt Ashkenazi-Otmazgin.


“Dat maakt het makkelijk om een ​​energiereep of een drankje in te doen. Als we gevallen van ontsteking in de darm kunnen verminderen, kunnen we iemand toestaan ​​terug te keren naar een normale routine. Je zou naar een restaurant kunnen gaan en niet bang zijn voor wat er zou kunnen gebeuren. Het zou je liefdesleven niet beïnvloeden. En dit alles gebeurt door je lichaam te helpen via zijn eigen immuunsysteem om het genezingsproces te doen. Het is niet op een synthetische manier gedaan.”


Ashkenazi-Otmazgin contrasteert de Maolac benadering van probiotica, waarbij "je dingen van buitenaf naar je eigen microbioom brengt. We ondersteunen het natuurlijke genezingsproces van het spijsverteringsstelsel.”


Nieuwe eiwitbronnen

Als het tijdschema van Maolac stand houdt, zouden de eerste producten in de tweede helft van 2023 op de markt moeten komen.


Maolac werd aanvankelijk ondersteund door de Strauss Group's The Kitchen food-tech accelerator; het bedrijf heeft nu zijn eigen kantoren in Tirat HaCarmel, ten zuiden van Haifa.


Het totale bedrag dat door het 12-koppige bedrijf is opgehaald, is iets meer dan $ 4 miljoen. De laatste financieringsronde, geleid door OurCrowd en The Kitchen, gaat naar de bouw van een kleinschalige proefproductiefaciliteit.


Jon Medved, CEO van OurCrowd, noemt "het idee om de eerste, voedingsrijke melk van koeien die net zijn bevallen te transformeren in een bron voor menselijke eiwitten, een geniaal idee."


In een wereld die "wanhopig op zoek is naar nieuwe duurzame eiwitbronnen", voegt hij eraan toe, "is het bedrijf een perfect voorbeeld van de circulaire economie in actie", aangezien het van een afvalproduct een waardevol item maakt.


Maoloc heeft momenteel een kant-en-klaar product en het bedrijf is in gesprek met potentiële klanten en externe fabrikanten, zegt Ashkenazi-Otmazgin.


Plantaardig product gepland

Rundercolostrum is niet het einde van het Maolac-verhaal.


"We kunnen ons proteomics-ontdekkingsplatform gebruiken om nieuwe ingrediënten van planten te maken - van schimmels en algen", zegt Ashkenazi-Otmazgin, hoewel eiwitten die op deze manier zijn gemaakt, slechts 60% tot 80% biosimilariteit zullen hebben, vergeleken met 95% voor rundercolostrum.


Toch: “We wilden een oplossing voor veganisten. We moeten iedereen respecteren', zegt ze.


“Uiteindelijk zullen we een portfolio van producten hebben om te verkopen aan voedingsbedrijven, cosmeticabedrijven en supplementenbedrijven. Zij zullen de ingrediënten in het eindproduct implementeren, terwijl wij al het regelgevende werk en de klinische onderzoeken zullen doen om de effectiviteit en veiligheid van elk product te bewijzen”, zegt Ashkenazi-Otmazgin.


Voor meer informatie, klik hier.

120 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page