israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zou uw gebouw een extreme weersgebeurtenis kunnen overleven?


Screenshot YouTube


Hoe kwetsbaar is uw huis of bedrijf voor de schadelijke effecten van extreme weersomstandigheden zoals orkanen, bosbranden en overstromingen? Het Israëlische bedrijf GeoX beantwoordt die vraag in deze tijd van klimaatcrisis.


GeoX past gepatenteerde kunstmatige-intelligentieanalyse toe om 3D-kaarten te maken van luchtfoto's van commerciële en residentiële eigendommen die zijn gemaakt met satellieten, vliegtuigen en drones.


De wereldwijde GeoX-database omvat 340 miljoen eigendommen en de Amerikaanse database omvat 160 miljoen eigendommen.


Klanten op vijf continenten gebruiken de service van GeoX voor doeleinden variërend van verzekeringsbeoordeling tot vastgoedbeheer tot stadsplanning.


Het Amerikaanse Federal Management Emergency Agency (FEMA) gebruikt GeoX-kaarten om schade na rampen te evalueren.


De Wereldbank gebruikt het om inwoners van Ghana in West-Afrika te beschermen door overstromingsgevoelige woningen te identificeren. Zij kunnen dan maatregelen nemen zoals het bouwen van dammen en/of het versturen van real-time alerts.


De in New York gevestigde wereldwijde analysegigant EXL integreert GeoX-gegevens in verzekeringsservices die worden geleverd aan de grootste verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten, Europa en Australië om hen te helpen schade te beoordelen en pogingen tot fraude op te sporen.


GeoX AI-ondersteunde kaarten biedt gedetailleerde details over eigendommen voor verzekerings-, beheer- en planningsdoeleinden. Foto met dank aan GeoX via ISRAEL21C


Het Australische overheidsbedrijf Geoscape huurde GeoX in om 18 miljoen eengezinswoningen in kaart te brengen en te analyseren voor verschillende planningsdoeleinden, zoals infrastructuur ter ondersteuning van energiedistributie en mobiele netwerken.


Verzekeringsmaatschappijen gebruiken GeoX-kaarten om differentiële premies te structureren die de exacte risicograad van elke woning weerspiegelen - of stellen verbeteringen voor om het risico te verminderen en de premie te verlagen.


Rampen voorkomen


"We bieden gegevens en risicoanalyses van elk eigendom om rampen te helpen voorkomen, en bewijsmateriaal om de reden voor schade achteraf te begrijpen", zegt Izik Lavy, medeoprichter en chief executive officer van GeoX, tegen ISRAEL21C.


Automatische technologie bespaart bedrijven de kosten van het sturen van beoordelaars naar elk huis, een kost die wordt doorberekend aan klanten.


Omdat preventie altijd de voorkeur heeft boven het aanpakken van schade, wijst de informatie uit GeoX op specifieke acties om eigendommen veilig te stellen.


"Als je in een gebied van Californië woont dat kwetsbaar is voor bosbranden, kun je bijvoorbeeld de borstel wegknippen en goedkope sprays kopen om je bomen te beschermen tegen vlam", zegt Lavy.


“Als uw dak in slechte staat verkeert, kan de verzekeringsmaatschappij u vragen het te repareren voordat u verzekerd bent. Het kan voor u een uitdaging zijn om dat te doen, maar het is in uw voordeel om uw eigendom veiliger te maken. Door je eigendommen te beschermen, bescherm je natuurlijk ook je leven.”


Met het GeoX-systeem kunnen verzekeraars en vastgoedbeheerders gebouwen ook controleren op tekenen van verslechtering. Het kan zelfs door vastgoedontwikkelaars worden gebruikt om verstandigere portefeuillekeuzes te maken.


Risico's nemen toe


Lavy, een veteraan van een IDF-inlichtingeneenheid, richtte GeoX in 2018 op met Eli Lavie (CTO) en Guy Attar (vp-business development).


Ze hadden de toegenomen vraag naar risicobeoordelingen opgemerkt als gevolg van toenemende extreme weersomstandigheden, waaronder verwoestende orkanen in Amerika, ongewone overstromingen in Europa en China en bosbranden over de hele wereld.


Deze rampen kosten verzekeringsmaatschappijen tientallen miljarden dollars aan claims.


"Ik zag dat met name verzekeringsmaatschappijen leden aan een gebrek aan informatie, en ik wilde dit pijnpunt oplossen", vertelt Lavy aan ISRAEL21c.


"Dit helpt ons allemaal, de eindklanten, omdat we een betere service zullen krijgen en onze eigendommen kunnen beschermen en onze risico's kunnen begrijpen, waar we ook zijn", voegt hij eraan toe.


"Iedereen heeft hetzelfde gebrek aan informatie, waar je ook bent."


Kaartafbeelding met dank aan GeoX


Met behulp van luchtfoto's die zijn verkregen door aankoop of partnerschap, kan GeoX elk kenmerk van een woning identificeren, inclusief het aantal verdiepingen, de helling van het dak, vierkante meters en zelfs de jacuzzi in de achtertuin.


"We halen alle informatie uit luchtfoto's door gebruik te maken van AI en machine learning", zegt Lavy. "Dit beantwoordt aan de behoefte aan stabiele informatie die overal gelijk zal zijn."


GeoX heeft 25 mensen in dienst, van wie 15 in een ontwikkelingscentrum in Ramat Gan, en de anderen aan de twee Amerikaanse kusten. Investeerders zijn onder meer het Shor-Tech Stock Exchange Partnership en het ICM Fund.


Voor meer informatie, klik hier.


35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws