top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zullen machines ons helpen onze schrijfvaardigheid te verbeteren?


Foto via AI21 Labs


Het is de grootste angst van een professionele schrijver: kunstmatige-intelligentietechnologie die een artikel of een zinswending net zo vakkundig kan samenstellen als een mens.


De Israëlische startup AI21 heeft dat potentieel. Dus, zonder enige schroom, moest ik Ori Goshen, de CEO van het bedrijf, vragen of het vlaggenschip van AI21, Wordune , me mijn baan kon ontnemen.


"Absoluut niet," vertelde Goshen aan Brian Blum van ISRAEL21C.


“Natuurlijk zullen dit soort AI-systemen steeds capabeler worden en zal automatisering in het schrijfproces steeds geavanceerder worden. Maar alle originele ideeën en gedachten - dit is iets waar de menselijke geest een dominante rol zal spelen in het creatieve proces. Machines en systemen zullen het proces efficiënter maken, maar wij zullen degenen zijn die het stuur aandrijven.”


Dat gezegd hebbende, Wordune is een behoorlijk indrukwekkend aanbod, veel meer dan alleen een grammaticacontrole. Goshen noemt het 'een denkende assistent die je helpt andere manieren te bedenken waarop je je gedachten kunt uiten'.


Als u bijvoorbeeld 'Ik ben geïntrigeerd door deze kans' typt, stelt Wordune voor: 'Mijn interesse in deze kans is gewekt' of 'Deze kans spreekt me aan'.


Als u invoert: "Zal Lapid of Netanyahu de volgende verkiezingen in Israël winnen?" Wordune keert terug met “Als de volgende verkiezingen worden gehouden, wie zal er dan winnen? Netanyahu of Lapid?” of "Hoe waarschijnlijk is het dat Netanyahu of Lapid de volgende verkiezingen zullen winnen?"


Je kunt kiezen wat voor soort herschrijving je wilt - casual, formeel, korter, uitgebreid. "Ik heb heel opwindend nieuws voor je" kan zijn "Je raadt nooit wat er is gebeurd" (informeel), "Ik heb geweldig nieuws" (afgekort) of "Ik vind het geweldig om je te laten weten dat we een aantal zeer opwindende nieuwe ontwikkelingen om met u te delen” (uitgevouwen).


Wordune heeft een zelfstandige versie plus plug-ins voor Google's Chrome-browser en Microsoft Word. Wordune werkt ook met Gmail, Twitter, Facebook, Slack, LinkedIn, WhatsApp en meer.


Wordune is iets minder dan twee jaar op de markt en heeft meer dan 3 miljoen gebruikers.


Je kunt 10 basisherschrijvingen per dag gratis doen; daarna beginnen de prijzen bij $ 9,99 per maand.


Cliff Opmerkingen over steroïden


Een tweede product, Wordune Read , past dezelfde AI-technologie toe om lange of ingewikkelde teksten samen te vatten. Een pagina met academisch of juridisch jargon wordt gecondenseerd tot een alinea met belangrijke punten gemarkeerd.


"Het is net Cliffs Notes over steroïden", zegt Goshen. “Je kunt door een document bladeren en je dan alleen concentreren op de onderdelen die je echt belangrijk vindt. Het systeem kan ook de fragmenten aanpassen die het genereert. Dus als je een lang rapport hebt, maar het enige waar je om geeft is de CEO, dan kun je 'CEO' als trefwoord opgeven."


AI21 Lab-oprichters, van links, Amnon Shashua, Ori Goshen en Yoav Shoham. Foto door Roei Shoro


AI21 legt de laatste hand aan een vertaalmodule voor Wordune. Het werkt in negen talen, waaronder Mandarijn en Hebreeuws, hoewel de uitvoer voorlopig alleen in het Engels is.


Goshen legt uit dat niet-moedertaalsprekers van het Engels talen vaak in realtime mengen. Een Hebreeuwse spreker die in het Engels probeert te communiceren, zou kunnen zeggen: "Laten we lunchen machar ." Wordune vertaalt machar onmiddellijk in het Engelse equivalent - "morgen".


3-koppig beest

AI21 Labs heeft een indrukwekkende stamboom.


Naast medeoprichter en emeritus-hoogleraar Stanford University, Yoav Shoham, is een derde medeoprichter en actief bestuurslid Amnon Shashua , CEO van het in Jeruzalem gevestigde Mobileye, dat geavanceerde zelfrijdende autosoftware bouwt voor zijn moederbedrijf, Intel.


Het in Tel Aviv gevestigde bedrijf, opgericht in 2017, heeft momenteel 120 mensen in dienst en heeft $ 118 miljoen opgehaald - inclusief een Series B-ronde van $ 64 miljoen in juli. AI21 Labs is door CB Insights uitgeroepen tot een van de 100 meest innovatieve AI-startups van 2022.

Goshen noemt AI21 Labs "een driekoppig beest".


Het eerste hoofd is een onderzoekslab dat werkt aan fundamenteel basisonderzoek in NLP – natuurlijke taalverwerking. Het tweede hoofd is producten zoals Wordune en Wordtune Read, en het derde is een platform dat bedoeld is om "de technologie te democratiseren zodat anderen erop kunnen bouwen".


Het AI21 Labs-team in Tel Aviv. Foto door Roei Shoro


Om dat laatste te bereiken, heeft het bedrijf AI21 Studio aangekondigd , waarmee softwareontwikkelaars de NLP-technologie van AI21 in hun eigen apps en producten kunnen integreren.


“Studio heeft een webgebaseerde API, dus het is heel gemakkelijk te gebruiken. Ontwikkelaars hebben geen NLP-expertise nodig. Iedereen kan zich aanmelden voor het platform en het gebruiken tot een bepaald volume voordat ze een creditcard moeten invoeren.”


De lancering van AI21 Studio in 2021 was "redelijk succesvol", zegt Goshen. "We hadden 10.000 ontwikkelaars die zich registreerden om het platform te gebruiken."


Onder de klanten is Latitude, dat een populair videospel heeft gebouwd, AI Dungeon, met behulp van AI21's technologie; QAnswers, dat inhoud met veelgestelde vragen genereert; en Tweet Hunter, die belooft "u te helpen groeien en geld te verdienen met uw Twitter-publiek."


Wat was er eerst: de Studio of de apps?


"We hadden de juiste strategie nodig om anderen de mogelijkheden en beperkingen van de technologie te laten begrijpen", zegt Goshen. “Dus, we zeiden: 'Laten we eerst de applicaties bouwen.' We realiseerden ons al snel dat het te beperkend zou zijn om alleen onze eigen applicaties te hebben, dus besloten we de technologie als platform te openen.”


Jurassic versus GPT-3

AI21's belangrijkste NLP-engine, "Jurassic", concurreert rechtstreeks met het goed gefinancierde GPT-3-systeem, onthuld in 2020 door OpenAI en ondersteund door Tesla-oprichter Elon Musk en Microsoft; de laatste heeft meer dan $ 1 miljard in het bedrijf gepompt.


Jurassic heeft een woordenschat die vijf keer groter is dan die van GPT-3, met meer dan 250.000 'lexicale items' (uitdrukkingen, woorden en zinnen) en miljarden statistische relaties tussen woorden. En in tegenstelling tot GPT-2 kan het hybride systeem van Jurassic een vraag doorverwijzen naar een motor van een derde partij.


GPT-3 kan bijvoorbeeld eenvoudig eenvoudige wiskunde aan, zoals 1+2=3. "Maar als je het vraagt ​​om 1.000 en 1.001 toe te voegen, zal het complete onzin uitspugen", zegt Goshen. “Dat komt omdat taalmodellen geen rekenen leren. Dus hij weet niet hoe hij moet antwoorden.”


AI21 zal zo'n vraag doorsturen naar een externe wetenschappelijke rekenmachine - eenvoudig en nauwkeurig.


Een ander probleem met GPT-3 is dat het alleen de meest recente informatie kent die het heeft gekregen. Vraag wie de Amerikaanse president is, en het zou je "Donald Trump" kunnen vertellen, omdat de meeste taalmodellen werden getraind voordat Joe Biden de verkiezingen van november 2020 won.


Wat zou RBG zeggen?


Om de kracht van het Jurassic-platform te demonstreren, heeft AI21 de meningen en geschriften van wijlen de rechter van het Hooggerechtshof van de VS, Ruth Bader Ginsburg, ingevoerd - in totaal zo'n 600.000 woorden van RBG - en vervolgens de kunstmatige Ginsburg gevraagd wat zij vond van de recente rechterlijke uitspraken over abortus .


"Of het nu goed of slecht is, het is geregeld en daarom is het niet mijn zaak om erover na te denken", antwoordde de RBG-bot onbeslist.


Maar zoals Goshen opmerkt, daar ging het niet om. “We wilden een eerbetoon brengen aan een geweldige denker en leider met een leuke digitale ervaring. Het is belangrijk om te onthouden dat AI in het algemeen, en taalmodellen in het bijzonder, nog steeds beperkingen hebben. We gaan dit niet nog een keer doen met Clarence Thomas [de levende rechter van het Hooggerechtshof]."


De RBG-bot van AI21 speelt in op het debat over de vraag of AI bewust is geworden - dat wil zeggen, in staat is om gevoelens en sensaties te ervaren - zoals voormalig Google-ingenieur Blake Lemoine en Know Labs-CEO Philip Bosua beweerden.


Gosen is het daar niet mee eens.


"Ik begrijp waarom deze taalmodellen indrukwekkend zijn", zegt hij. “Ze produceren zulke natuurlijke resultaten dat ze je voor de gek kunnen houden door te denken dat het een levend wezen is. Maar als iemand die begrijpt hoe dit achter de schermen werkt, komt het zeker niet eens in de buurt.”


Goed nieuws voor degenen onder ons die bang zijn voor een sci-fi toekomst met robots die de mensheid uitroeien.


Maar zullen wij, hardwerkende schrijvers, net zo genadig gespaard blijven?


Voor meer informatie over AI21 Labs, klik hier.58 weergaven0 opmerkingen
bottom of page