top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

1 dode en 7 gewonden bij terreuraanslag op boulevard van Tel Aviv; mobilisatie grenswachtpolitie


Auto van de terrorist. Screenshot Twitter video


Alessandro Farini, een 36-jarige toerist uit Italië, is vrijdagavond vermoord bij een terreuraanslag op de promenade in Tel Aviv. Zeven andere toeristen uit Italië en Groot-Brittannië raakten eveneens gewond, van wie drie lichtgewond.


De terrorist die de aanslag uitvoerde is Yusef Abu-Jaber, een 44-jarige inwoner uit Kfar Qasim, werd gedood. Hij reed in een voertuig van het type "Kia" dat op naam van zijn vrouw stond. Daarnaast bleek hij in het bezit te zijn van een plastic speelgoedwapen.


Volgens de politie reed de aanvaller om 21.35 uur in zuidelijke richting op het fietspad in de strandpromenade van Tel Aviv en raakte zes voetgangers totdat omsloeg op het grasveld van het Charles Clore Park. Op dat moment arriveerden een politieagent en een gemeentelijke stadswacht ter plaatse die bij een nabijgelegen benzinestation stonden, en toen ze merkten dat de aanvaller probeerde een geweerachtig object te bereiken dat bij hem was, schoten ze op hem en doodden hem. Het bleek achteraf een speelgoedpistool te zijn.

Drie mensen verkeren in een matige toestand, onder wie een 74-jarige man, een 39-jarige man en een 17-jarig meisje. De andere twee slachtoffers, een man van 50 jaar en een vrouw van 70 jaar, raakten lichtgewond.


De terrorist was getrouwd en had vijf dochters. Familieleden zeggen in totale shock te zijn omdat hij nooit radicale tekenen vertoonde en een normaal leven leidde.


De Islamitische Jihad en Hamas zeiden in een verklaring dat de aanval een "natuurlijke en legitieme reactie is op de misdaden van de bezetting tegen het Palestijnse volk", eraan toevoegend dat het gebeurde op de eenjarige verjaardag van de terreuraanslag in een bar op Dizengoff in Tel Aviv.


Het dodelijke slachtoffer werd later geïdentificeerd als de Italiaanse staatsburger Alessandro Parini, een 35-jarige advocaat uit Rome.


De Italiaanse premier Giorgia Meloni betuigde haar solidariteit met Israël na de "laffe aanval" in Tel Aviv waarbij zeven andere mensen gewond raakten, onder wie andere toeristen.


"Diep verdriet en condoleances voor de dood van een van onze onderdanen, Alessandro Parini, bij de terroristische aanslag die 's avonds plaatsvond in Tel Aviv. Condoleances aan de familie van het slachtoffer, aan de gewonden, en solidariteit met de staat Israël voor de laffe aanval die hem trof”, schreef ze op Twitter.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde ook de aanslag in Tel Aviv, waarbij plaatsvervangend hoofdwoordvoerder Vedant Patel zei dat de VS "achter de regering en het volk van Israël staan".


Hieronder een uitgebreide video van de gebeurtenissen, gemaakt door Thomas Schlijper:


Premier Benjamin Netanyahu gaf vrijdagavond kort na de aanslag opdracht tot een onmiddellijke oproep van grenspolitie-reservisten, in een belangrijke stap die waarschijnlijk de vrees weerspiegelt voor een verdere escalatie na twee dodelijke terreuraanslagen op één dag.


Vier reserve-eenheden van de grenspolitie zullen worden gemobiliseerd, die zich zullen voegen bij zes reserve-eenheden van de grenspolitie die al actief zijn in en rond Jeruzalem, en in de gemengde Arabisch-joodse stad Lod in centraal Israël.


Eerder op vrijdag kwamen twee Brits-Israëlische zussen om het leven en raakte hun moeder levensgevaarlijk gewond, toen hu8n auto werd beschoten bij Hamra op de Westelijke Jordaanoever.


374 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page