top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ben Gvir houdt zijn fractiebijeenkomst in illegale nederzetting die wordt ontruimd


Kolonisten in Avitar. Screenshot N12 News


De veiligheidstroepen zijn maandagochtend begonnen met het evacueren van de buitenpost van Avitar, waar honderden kolonisten 's nachts na de schietpartij in Hawara opnieuw binnenkwamen. Extreemrechtse minister Ben Gvir heeft inmiddels aangekondigd zijn fractievergadering daar maandagmiddag te houden.


Itamar Ben Gvir sprak premier Binyamin Netanyahu vanmorgen toe en vroeg hem om het verblijf van de kolonisten in de buitenpost te blijven toestaan, in overeenstemming met het regeerakkoord.


Onder de kolonisten die ter plaatse kwamen, was er ook Knesset lid Zvi Sukkot die de nacht doorbracht in Avitar samen met honderden nederzettingsactivisten. Sukkot, die een van de oprichters van de nederzetting was, arriveerde bij zijn oude huis en ontdekte dat het grootste deel van het huis was verwoest toen hij passeerde. "Het juiste antwoord op terrorisme is constructie en vestiging, dat is wat de gemene terroristen zal afschrikken en dat is hoe we moeten reageren - inclusief een volledige terugkeer naar Avitar vandaag", zei Sukkot.


Ongeveer 450 kolonisten arriveerden gisteravond bij de buitenpost op hetzelfde moment als rellen in Palestijnse nederzettingen uitbraken, waaronder Hawara, waar tientallen huizen en voertuigen in brand werden gestoken. Sommige kolonisten kwamen met kleine kinderen naar Avitar en waren van tevoren voorbereid om in het veld te slapen.


De re-immigratie naar de buitenpost die ongeveer anderhalf jaar geleden voor het laatst werd geëvacueerd, komt na de schietpartij in Hawara gisteren in de middag, waarbij de broers Hillel Menachem Weigal Yaakov Yaniv werden vermoord terwijl ze op de Hawara-route reisden, terwijl ze waren op weg van hun huis in de nederzetting Har Bracha naar de yeshiva waar ze aanwezig waren.


Op hetzelfde moment dat de kolonisten naar Avitar trokken, voerden honderden kolonisten wraakacties voor de aanval in het dorp Hawara. De relschoppers die in het dorp aankwamen, staken tientallen winkels, huizen en auto's in brand. Gedurende de nacht voerde de IDF acties uit om belangrijke wegen in het dorpsgebied af te sluiten en was er zelfs een operationele activiteit om de orde in het gebied te handhaven, waarbij 6 verdachten werden gearresteerd.
137 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page