top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bennett tegen Netanyahu "Laat het los, laat geen verschroeide aarde achter"


Naftalie Bennett tijdens zijn tv toespraak zondagavond 6 juni 2021. Screenshot Channel 12 News


Tijdens een op alle drie tv zenders live uitgezonden toespraak riep de beoogde nieuwe premier, Naftalie Bennett, premier Netanyahu op "het los te laten en geen verschroeide aarde achter te laten". Ook werd zondagavond bekend dat de politie van Jeruzalem de vlaggenparade door de Arabische wijken van Jeruzalem mogelijk niet zal goedkeuren. Extreemrechts Knesset lid Itamar Ben Gvir heeft laten weten met zijn aanhangers door de Arabische wijk te gaan lopen ongeacht of het nu wel of niet wordt verboden.


De spanningen in Israël blijven oplopen, nadat eerder op zondag premier Netanyahu had gezegd dat oproepen tot demonstraties tegen de beoogde nieuwe regering geen ophitsing is maar vrijheid van meningsuiting, en daarmee inging tegen de waarschuwingen van het hoofd van de Binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, zei de beoogde nieuwe premier Naftalie Bennett zondagavond in een live tv toespraak vanuit de Knesset tegen Netanyahu dat "hij het los moest laten en geen verschroeide aarde achter moest laten".


De verklaring van Bennett kwam nadat de leiders van de acht partijen die deel uitmaken van de nieuwe toekomstige regering voor het eerst sinds de aankondiging van vorige week dat ze erin waren geslaagd een coalitie te vormen, in het Dan Hotel in Tel Aviv bijeenkwamen.


Leiders van de acht partijen in nieuwe coalitie bij elkaar in het Dan Hotel in Tel Aviv. Screenshot Channel 13


Bennett zei ook in zijn toespraak dat "verandering van regering geen catastrofe is, het is geen ramp, het is een verandering van regering: een normale en voor de hand liggende gebeurtenis in elk democratisch land.”


Bennett hekelde de "gewelddadige machine" die volgens hem was geactiveerd tegen leden van zijn Yamina partij en New Hope van Gideon Sa'ar om hen onder druk te zetten om zich tegen de nieuwe coalitie te verzetten door middel van "een gefinancierde en gerichte operatie."

In zijn toespraak vanuit de Knesset noemde Bennett ook Knesset-spreker Yariv Levin bij naam, en riep hem op om het land boven zijn partij (Likud) te stellen en de stemming voor de beëdiging van de nieuwe regering te bespoedigen inplaats van deze zo lang mogelijk te rekken tot maandag 14 juni.


Hoewel de Knesset vandaag bijelkaar kimt staat er op der agenda voor deze week niets over beëdiging van de nieuwe regering en er angst bestaat dat door uitstel van de beëdiging Netanyahu en zijn aanhangers zullen blijven proberen overlopers te vinden om te voorkomen dat de nieuwe regering aan wordt goedgekeurd.


Ondertussen is duidelijk geworden dat de commandanten van politie en andere veiligheidsdiensten het eens zijn dat doorgang van de vlaggenparade door de Arabische wijken van Jeruzalem niet moet gebeuren omdat het de spanningen alleen maar zal doen toenemen met het gevaar op rellen of meer nu ook Hamas heeft gezegd dat "het een reden voor meer geweld zal zijn".


De voorkeur gaat uit om de vlaggenparade door het westelijke gedeelte van Jeruzalem te laten gaan, iets waartegen de extreemrechtse Itamar Ben Gvir en zijn aanhang zich niets van aan zullen trekken en door de Arabische wijk zullen gaan paraderen.


Ondertussen blijken verschillende mensen die op sociale media worden gezien als aanzetten tot toenemende haat en aanzetten tegen politieke figuren, waarschuwingsoproepen te hebben ontvangen van wetshandhavers, waarin ze werden gewaarschuwd dergelijke praktijken niet voort te zetten, meldde Channel 12 nieuws zondag.


Het netwerk zei dat de politie en de Shin Bet uitingen van haat online haat nauwlettend blijven volgen en preventieve arrestaties zouden kunnen uitvoeren om individuen te stoppen die worden gezien als potentieel gevaar om gewelddadige handelingen uit te voeren.92 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page