top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De inscriptie met de naam Darius de Grote is niet authentiek, zegt Israel Antiquities Authority


Foto Shai Halevi / Israel Antiquities Authority


De Israel Antiquities Authority wil het publiek informeren dat de inscriptie met de naam Darius de Grote niet authentiek is.


Na de publicatie nam de expert die afgelopen augustus deelnam aan de opgravingsexpeditie contact op met de Israel Antiquities Authority . Ze is een van de weinige onderzoekers die gespecialiseerd is in oude Aramese inscripties en gaf toe aan een groep studenten te demonstreren hoe scherven in de oudheid werden gegraveerd. Vervolgens liet ze de scherf op het terrein achter, wat leidde tot de foutieve identificatie. Ze werd ondervraagd en zei dat dit onbedoeld en zonder boosaardigheid was gebeurd.


"De IAA neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de ongelukkige gebeurtenis", legt prof. Gideon Avni, hoofdwetenschapper van de IAA, uit. “De scherf werd onderzocht door Dr. Haggai Misgav, een vooraanstaand onderzoeker van het oude Aramese schrift, en Sa'ar Ganor, een archeoloog die de site van Tell Lachish en zijn regio bestudeert. Het blijkt echter dat de vondst geen oude inscriptie draagt.


Als een instelling die streeft naar de wetenschappelijke waarheid, zetten we ons in om de gemaakte fout te corrigeren en bekend te maken aan het publiek. In termen van ethische en wetenschappelijke praktijken beschouwen we dit als een zeer ernstige gebeurtenis. Het achterlaten van de nieuw ingeschreven scherf op de site was onzorgvuldig en leidde tot de fout van de onderzoekers en verdraaide de wetenschappelijke waarheid. Dergelijke gevallen zijn bij archeologisch onderzoek zeer gering in aantal.”


“Het evenement illustreert de gevaren van het toevoegen van moderne scripts aan oude artefacten – een fenomeen dat de hele wetenschappelijke gemeenschap jarenlang bezighoudt.


Boven op het paleografisch onderzoek van de scherf door een ervaren epigrafist, werd de scherf in verschillende laboratoria onderzocht en oud bevonden. Dit bewijst eens te meer dat alleen vondsten die bij gecontroleerde archeologische opgravingen zijn ontdekt, als 100% authentiek moeten worden beschouwd. Alle andere vondsten zouden vragen moeten oproepen over hun authenticiteit.”


Als gevolg van deze ongelukkige gebeurtenis zal de Israel Antiquities Authority de juiste procedures en het beleid vernieuwen met alle buitenlandse expedities die in het land werken.

90 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page