top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De politieke situatie op dit moment, opsomming van wat er komt


Itamar Ben Gvir. Screenshot YouTube


Sinds het laatste artikel over de veranderingen die de regering Netanyahu wil gaan doorvoeren zodra ze aan de macht zijn, is er nogal wat gebeurt. Hieronder een opsomming van wat er naar buiten is gekomen uit het coalitieakkoord en zoals was gepubliceerd in de Hebreeuwse en Engelstalige media in Israël.


Extreemrechts Knesset lid Orit Strock zei zondag dat een dokter niet gedwongen mag worden om een ​​behandeling te geven die in tegenspraak is met zijn religieuze overtuigingen, "zolang er andere dokters zijn die dezelfde dienst kunnen verlenen".


Met andere woorden, als een arts vindt dat een patiënt niet voldoende religieus is kan hij of zij weigeren deze patiënt te behandelen.


In het regeerakkoord dat vorige week werd bereikt tussen de Likud en de United Torah Judaism partijen, werd bepaald dat particuliere bedrijven konden weigeren een dienst te verlenen vanwege de religieuze overtuigingen van de verkoper, zolang er een alternatief kan worden verkregen in geografische nabijheid tegen een vergelijkbare prijs.


Daarnaast zou zijn overeengekomen dat hotels en restaurants LGTB mensen kunnen weigeren als ze zich niet met hun levensstijl kunnen verenigen.


De coalitie zal naar verwachting een wetsvoorstel indienen volgens welke de militaire rabbijn zal worden benoemd door een commissie waarvan de opperrabbijn ook lid zal zijn, en hij zal niet ondergeschikt zijn aan de chef-staf "in halachisch professionele zaken".


Deze IDF-rabbijn zal niet meer ondergeschikt zijn aan de opperbevelhebber maar aan de opperrabbijn.


De vraag die hieruit opkomt is of een religieuze soldaat bijvoorbeeld een bevel om samen met een vrouw in een gevechtsbataljon te dienen, kan weigeren en zich daarbij beroept op de positie van de militaire opperrabbijn, die in strijd zou kunnen zijn met de positie van zijn commandanten, meldt Ynet.


De coalitieovereenkomst tussen religieus zionisme (Smotrich) en Likud bevat ook een overeenkomst dat Israël de Conventie van Istanbul, een internationaal verdrag dat bedoeld is om geweld tegen vrouwen te bestrijden, niet zal ondertekenen, melden alle Israëlische media.


Eerder hadden Israëlische politici van links en rechts bij de regering gelobbyd om zich aan te sluiten bij het historische verdrag van 2011.


Smotrich is met name bezorgd over clausules in het verdrag, waarbij een land politiek asiel zou moeten verlenen aan vrouwen die mishandeld zijn, hij voelt daar weinig voor.


Netanyahu steunt intrekking van de wet die het racisten verbiedt zich voor de Knesset verkiesbaar te stellen. Weliswaar wordt er gezegd dat er een nieuwe wet voor in de plaats komt, maar ervaring leert dat dit jaren kan duren.


In die tussentijd kunnen racisten zich verkiesbaar stellen voor de Knesset.


Ondertussen heeft president Herzog zijn bezorgdheid geuit over dee discriminerende en racistische voorstellen in het coalitieakkoord. Volgens de Hebreeuwstalige nieuwssite Ynet had Herzog zondag een telefoongesprek met Netanyahu waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak over de mogelijke wijziging van de discriminatiewetten van het land.


Herzog zegt zich met alle macht te zullen verzetten tegen discriminatie en racisme tegen mensen die of geen orthodoxe levenswijze erop nahouden of homoseksueel zijn.


“Een situatie waarin burgers in Israël zich bedreigd voelen vanwege hun identiteit of overtuiging, ondermijnt de fundamentele democratische waarden van de staat Israël”, zei Herzog.


Ondertussen kwam op zondag het nieuws naar buiten dat de zoon van de komende premier, Yair Netanyahu, die ook een van zijn meest vertrouwde adviseurs is, op het idee kwam om de wetshandhavers die betrokken waren bij Netanyahu's corruptie aanklacht, terecht zouden moeten staan en geen gevangenisstraf zouden moeten krijgen, maar de doodstraf.

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page