top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De veelzijdige technologie die stralingsziekte kan genezen en vlees kan kweken


De Pluri-matrix. Foto door Michael Brikman via ISRAEL21c


Het in Haifa gevestigde biotechbedrijf Pluri heeft onlangs een contract ter waarde van 4,2 miljoen dollar getekend met het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) om celtherapie te ontwikkelen voor een dodelijke vorm van stralingsvergiftiging.

Dit is dezelfde Pluri die vorig jaar samen met de Israëlische voedselgigant Tnuva Ever After Foods heeft opgericht , met als doel een grote technologische hindernis in de schaalbaarheid en betaalbaarheid van kweekvlees te overwinnen .


Het behandelen van ziekten en het commercialiseren van kweekvlees lijken geen verwante activiteiten. Maar zoals Pluri CEO Yaky Yanay uitlegt: “Het verhaal begint met cellen, de bouwstenen van het leven.”


Genezing en regeneratie

Veel celtypen werken mee aan het genezingsproces, vertelt Yanay aan ISRAEL21c.


Pluri (voorheen Pluristem) werd in 2003 opgericht om een ​​nieuw model voor de behandeling van ziekten voor te stellen: een op cellen gebaseerd geneesmiddel dat de regeneratiecapaciteiten van het lichaam zelf zou kunnen activeren.


Het eerste doel was het verbeteren van het succes van beenmergtransplantaties met hematopoëtische stamcellen uit navelstrengbloed.


De eerste vijftien jaar werkte Pluristem met placentacellen omdat “de placenta een opmerkelijk orgaan is voor genezing en voortplanting”, zegt Yanay.


“Om een ​​product op grote schaal beschikbaar te maken, hebben we nieuwe technologie nodig die die omgeving nabootst, waardoor we grote aantallen cellen kunnen produceren die met het lichaam communiceren – net zoals de cellen van de moeder via de placenta met de baby communiceren – en signalen kunnen lezen die dat vertellen. om eiwitten af ​​te scheiden die tot genezing en regeneratie leiden.”


De spil

Ongeveer twee jaar geleden, toen dit platform veilig werd beschermd door 140 patenten, had Yanay een “aha”-moment.


“Ik besefte dat onze zeer schaalbare technologie niet beperkt hoefde te blijven tot de expressie van placentacellen”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Yanya vroeg CTO Lior Raviv om verschillende soorten menselijke, dierlijke en zelfs plantaardige cellen te controleren, “en we zagen dat ons platform toepasbaar is voor veel celtypen.”


Een medewerker van Pluri met de Matrix-bioreactor. Foto door Michael Brikman via ISRAEL21c


Opeens waren de mogelijkheden oneindig. Pluristem werd Pluri, een celgebaseerd technologiebedrijf dat samenwerkt met industrieën die van deze technologie kunnen profiteren.


"Het eerste waarmee we besloten verder te gaan was voedseltechnologie , die een duurzaam eiwitalternatief voor de snelgroeiende wereldbevolking helpt te bieden ", aldus Yanay.


De samenwerking met Tnuva (eigendom van Bright Foods, de op een na grootste voedselproducent in China) heeft een proof of concept opgeleverd waarvan Yanay en Raviv zeggen dat het kweekvlees sneller op de markt zou kunnen brengen.


Ooit na voedsel


Pluri CTO Lior Raviv. Foto door Michael Brikman via ISAREL21c


Raviv, een biomedisch ingenieur en farmacoloog, legt uit dat de meeste startups in deze ruimte dierlijke cellen kweken in een tankbioreactor die meer op een bierproductiesysteem lijkt dan op een levend lichaam. Dat wil zeggen dat de cellen in suspensie groeien in plaats van op weefsel, zoals ze van nature doen.


“In een op suspensie gebaseerde bioreactor moeten de cellen zich aanpassen aan een nieuwe omgeving. Wat we Ever After hebben gegeven, is een platform waarop cellen op een gecontroleerde en efficiënte manier kunnen groeien zoals ze gewend zijn – op een zeer gecondenseerde weefselachtige structuur”, zegt Raviv.


De cellen hechten zich vast aan een vezelsteiger en beginnen eiwitten uit te scheiden, waardoor weefsel ontstaat dat vervolgens kan worden opgeschaald in Pluri's modulaire Matrix-bioreactor.


Pluri zegt dat zijn bioreactor twintig keer efficiënter is qua oppervlakte-volumeverhouding. Foto door Michael Brikman via ISRAEL21c


Binnen dit gesloten systeem worden parameters zoals pH, temperatuur en zuurstofniveaus gedurende de hele groeicyclus gecontroleerd. De omstandigheden kunnen worden aangepast aan elk soort vlees dat wordt gekweekt – rundvlees, vis, gevogelte, lamsvlees – en de cellen kunnen naar wens worden gedifferentieerd in spier- en vetcellen, zegt Raviv.


Uiteindelijk, zo herinnert hij ons, zullen kweekvleesbedrijven falen of slagen op basis van hun vermogen om voldoende alternatieve eiwitten voor de markt te produceren.


“Ons systeem is twintig keer efficiënter in de verhouding tussen oppervlak en volume”, voegt Yanay toe. “Het aantal cellen dat we uit bioreactoren van 10 of 15 liter kunnen halen, is gelijk aan wat andere bedrijven uit bioreactoren van 300 liter halen. Dat is een enorm verschil in capaciteit.”


Stralingsziekte

Hematopoëtisch Acute Stralingssyndroom (H-ARS), of stralingsvergiftiging, wordt veroorzaakt door blootstelling aan levensbedreigende hoeveelheden ioniserende straling tijdens nucleaire ongelukken, terroristische activiteiten of oorlogsvoering – een mondiaal probleem in het licht van de geopolitieke instabiliteit.


Onder het onlangs ondertekende NIAID- contract zal Pluri samenwerken met prof. Vijay K. Singh van het Armed Forces Radiobiology Research Institute van het Amerikaanse ministerie van Defensie om Pluri's PLX-R18-celtherapie verder te ontwikkelen als een potentiële nieuwe behandeling voor H-ARS.


Als de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) deze toepassing van PLX-R18 goedkeurt, zal deze worden opgenomen in de Amerikaanse Strategic National Stockpile .


Eerdere studies hebben aangetoond dat PLX-R18, toegediend aan proefdieren met H-ARS, de overlevingskansen verhoogde van 29% in de controlegroep tot 97% in de behandelde groep.


Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie bleek dat het toedienen van PLX-R18 24 uur vóór blootstelling aan straling en opnieuw 72 uur na blootstelling de overlevingskansen verhoogde van 4% in de placebogroep tot 74% in de behandelde groep.


Bovendien werd PLX-R18 getest bij mensen en werd het goed verdragen met een gunstig veiligheidsprofiel.


“Het potentieel van PLX-R18 als medische tegenmaatregel voor H-ARS wordt ondersteund door robuuste gegevens over mensen en dieren, waardoor het een unieke aanwinst is voor verder onderzoek”, aldus Singh. “Ik sta te popelen om aan ons gezamenlijke onderzoek met Pluri te beginnen en heb hoge verwachtingen van de resultaten.”


Een andere partner, door Yanay omschreven als “het grootste klinische centrum van Europa”, investeert 7,5 miljoen dollar in de ontwikkeling van Pluri PLX-cellen tot een therapeutisch product voor knieartrose.


Pluri en haar dochteronderneming Ever After Foods hebben slechts 150 mensen in dienst, maar de ambitie van Yanay is om “veel activiteiten rond ons technologieplatform op te bouwen, elk met zijn eigen marketingpartner, management en financiering.”

Voor meer informatie, klik hier.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page