top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe IsraAid kwetsbare Afghanen uit het land haalde en naar veilige oorden bracht


Afghaanse meisjes die hun vliegtuig verlaten. Foto door Boaz Arad/IsraAID via ISRAEL21C


Israëlische activisten, filantropen en hulpverleners hebben geholpen bij het redden van 125 Afghanen die gevaar liepen voor vergelding door de Taliban in een complexe en stille operatie die eerder deze maand plaatsvond.


De Afghanen, waaronder rechters, mensenrechtenactivisten, journalisten, tv-presentatoren, wetenschappers, kunstenaars, diplomaten, kunstenaars en zelfs wielrenners, kwamen op 2 oktober aan in Albanië, nadat ze vanuit Afghanistan naar een buurland waren geëvacueerd, meldt ISRAEL21C.


De voorbereidingen voor operatie duurde vijf weken en was een gezamenlijke inspanning van de regeringen van de Verenigde Arabische Emiraten en Albanië, activisten en donoren, waaronder de Israëlische zakenman en filantroop Sylvan Adams, die o.a. de Giro d'Italië in 2018 naar Israël haalde.


De inspanning werd gefaciliteerd door de Israëlische non-profitorganisatie IsraAID, die rampenbestrijding biedt in de nasleep van natuurlijke en door de mens veroorzaakte crises over de hele wereld, en die al vele jaren vluchtelingen van over de hele wereld helpt.


Dit was de tweede evacuatie van kwetsbare mensen uit Afghanistan die de groep coördineerde sinds de Taliban op 15 augustus Kabul veroverden en de controle over het onrustige land veroverden.


Op 6 september werden 42 vrouwen, meisjes en familieleden het land uit gehaald en overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten.


De geredde meisjes op weg naar de Verenigde Arabische Emiraten. Foto door Boaz Arad/IsraAID via ISRAEL21C


De CEO van IsraAID, Yotam Polizer, die aan de missie deelnam, zei dat de laatste weken van de onderhandelingen intens en moeilijk waren en dat de situatie voortdurend veranderde, waarbij bijna dagelijks nieuwe plannen werden gemaakt.


"We zijn verheugd te kunnen zeggen dat onze belangrijkste focus nu is om ervoor te zorgen dat de evacués alles hebben wat ze nodig hebben, terwijl ze beginnen met het proces om een ​​nieuw leven voor zichzelf op te bouwen", zei hij. "We zijn vastbesloten om beide groepen voor de lange termijn te ondersteunen."


Yotam Polizer, CEO van IsraAID, houdt toezicht op de evacués die aan boord gaan van de vlucht naar Albanië. Foto door Boaz Arad/IsraAID via ISRAEL21C


"Wat we in deze operatie hebben gedaan om deze Afghaanse vrouwen terug te halen en te hervestigen, was simpelweg het beoefenen van de oude Joodse culturele imperatief van 'Tikkun Olam', wat betekent dat we onze wereld verbeteren," zei de Israëlisch-Canadese Adams.


De geëvacueerde mensen worden als bijzonder kwetsbaar beschouwd onder het harde en gewelddadige bewind van de Taliban, en veel van de vrouwen en meisjes waren symbolen van vrouwelijke empowerment en leiderschap in Afghanistan in de dagen vóór de Taliban.


Nadat ze het land waren ontvlucht, kregen ze een veilige doorgang door een buurland naar de VAE en Albanië, voordat ze zich op lange termijn hervestigen in landen als Canada, Frankrijk en Zwitserland.


IsraAID is ook begonnen met een missie voor een eerste beoordeling van de behoeften in Albanië, waar de groep van 125 evacués zich voegt bij meer dan 1.000 Afghaanse vluchtelingen die momenteel in het land zijn. Het team van IsraAID zal de toegang tot cruciale diensten beoordelen en plannen om doorlopende hulp te bieden aan Afghaanse vluchtelingen tijdens hun verblijf in Albanië.


De missie om Afghanen te redden was het initiatief van de Israëlische journaliste Danna Harman, die een groep vrienden verzamelde om te proberen de Afghanen te redden.Geredde Afghanen in het vliegtuig in veiligheid. Foto door Boaz Arad/IsraAID via ISRAEL21C


"Als er een lichtpuntje is in het verhaal van de laatste crisis in Afghanistan, dan zou het zijn hoeveel gewone mensen, Afghanen en degenen die om Afghanistan geven, samenkwamen om te reageren op oproepen om hulp", zei Harman.


“Niemand van ons weet hoe het leven in Afghanistan er nu uit zal zien, en het is niet aan ons om te beoordelen wie er meer of minder gevaar loopt. Maar ik geloof dat het ons allemaal betaamt om naar ieders roep om hulp te luisteren en deze te respecteren, en bovendien, als we kunnen, onze handen uitstrekken om te helpen.”


Anderen die bij de reddingsmissie betrokken waren, waren de internationale NGO Team Humanity, een anonieme familiestichting, voorzitter van het Euro Asian Jewish Congress Aaron G. Frenkel, erevoorzitter van het Euro Asian Jewish Congress Alexander Mashkevich, The Center for Israel and Jewish Affairs, David Lappartient president van de Union Cycliste Internationale en Len Blavatnik.


"We willen de regeringen van Albanië en de VAE bedanken voor hun gastvrijheid en bereidheid om veilige doorgang te bieden aan deze kwetsbare mensen uit Afghanistan, en aan de regeringen over de hele wereld die prioriteit hebben gegeven aan hervestiging", zei Polizer.


69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page