top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF komt met beelden van Iraanse drones die de laatste jaren zijn neergehaald


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Nadat de IDF op maandag had bekendgemaakt in maart 2021 een Iraanse drone met wapens voor Hamas te hebben neergeschoten, heeft de IDF nu bekendgemaakt dat er de afgelopen jaren sprake is van een Iraanse drone terreur. Uit foto's en video's blijkt dat de IDF verschillende Iraanse drones heeft neergehaald.


Mede als waarschuwing tegen een nieuwe Iran deal, kwam de IDF met meer bewijs over het drone-programma van Teheran, waaronder nieuwe beelden van Israëlische vliegtuigen die verschillende Iraanse drones hebben neergeschoten.Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Iraanse drones een aanzienlijke bedreiging vormen voor de regio – vooral omdat troepen van Iran en haar proxies langs de grenzen van Israël zijn gestationeerd – en benadrukt het feit dat de komende Iran deal het drone-probleem niet aanpakt.


Militaire functionarissen zeiden maandag dat de "UAV-terreur" van Iran een nieuwe en mondiale kwestie is, waarbij Teheran wordt beschuldigd van directe aanvallen op zowel militaire als civiele doelen in het Midden-Oosten.


In maart 2021 voerde de F-35i "Adir" van de IDF de eerste operationele onderschepping uit van twee Iraanse UAV's die naar Israëlisch grondgebied vlogen. De UAV's werden in het regionale luchtruim onderschept in coördinatie met de buurlanden voordat ze het Israëlische luchtruim konden betreden.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Dit incident voegt zich bij de groeiende lijst van Iraanse UAV-aanvallen op Israël: in februari 2018 lanceerde Iran een UAV vanuit Syrië. De UAV werd onderschept door een gevechtshelikopter in de Beit She'an vallei. In mei 2021 lanceerde Iran een UAV vanuit Irak op Israël. De UAV werd onderschept in het gebied van de Beit She'an vallei.

De UAV's werden gevolgd door grondcontrole-eenheden in samenwerking met inlichtingendiensten, planningsfunctionarissen en het operationele controlehoofdkwartier van de Israëlische luchtmacht. De UAV's werden onderschept op het optimale operationele punt.


Als reactie op deze incidenten voerde de IDF een reeks aanvallen uit op de Iraanse UAV-infrastructuur. Deze operaties waren bedoeld om de UAV-capaciteiten van Iran te verminderen. De IDF zet haar missie voort om Israëlische burgers te beschermen en bedreigingen voor de staat Israël te bestrijden, waar ze ook worden aangetroffen.


Foto IDF-woordvoerders eenheid


Het leger identificeerde de drone's als Iraanse Shahed-197-modellen. Het vliegtuig is geproduceerd door de Iraanse defensie-industrie en heeft een vliegbereik van 2.000 kilometer, een topsnelheid van 200 kilometer per uur en een spanwijdte van zeven meter. De drone kan een lading van tientallen kilo's vervoeren, zei de IDF.


De IDF heeft ook nieuwe details vrijgegeven over een Iraanse drone die op 10 februari 2018 is neergehaald, terwijl deze naar verluidt TNT naar terroristische agenten op de Westelijke Jordaanoever bracht, zoals minister van Defensie Benny Gantz vorig jaar onthulde

Foto IDF-woordvoerders eenheid


Volgens militaire schattingen kan het Shahed-141-model, gelanceerd vanaf de T-4-vliegbasis in Syrië, 185 kilometer per uur vliegen en heeft het een spanwijdte van 4-6 meter. Die drone werd neergehaald door Israëlische gevechtshelikopters.


Foto IDF-woordvoerders eenheid


De UAV van het Sammad-type, die een lading van 115 kilogram kan vervoeren, werd neergehaald in de buurt van Beit She'an in het noorden van Israël. Die drone werd gelanceerd vanuit Irak, blijkbaar door door Iran gesteunde milities in het gebied.


Militaire functionarissen zeiden dat ze de afgelopen jaren een trend zagen in Iraanse drone-aanvallen, te beginnen met de UAV die in 2018 boven Noord-Israël werd neergehaald en een massale aanval op het Saoedische petroleumbedrijf Aramco in 2019.


Foto IDF-woordvoerders eenheid


Sindsdien zijn er meer dan een dozijn andere incidenten geweest – waarvan Israël denkt dat Iran betrokken is – van drones die Israëlische schepen op zee aanvallen, Amerikaanse troepen in Irak en doelen in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.


De IDF is van mening dat Iran probeert al zijn volmachten in de regio – in Syrië, Libanon, Irak en Jemen – te bewapenen met honderden en zelfs duizenden UAV's, naast het verstrekken van militaire training.


Foto IDF-woordvoerders eenheid


492 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page