top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kikkererwten, de kleine peulvrucht met een groot alt-eiwitpotentieel


Vegan mayonaise op basis van kikkererwten. Foto met dank aan ChickP via ISRAEL21C


Soja is de onbetwiste heerser van het plantaardige alternatieve eiwitrijk , zelfs 60 jaar nadat het op de massamarkt kwam. De volgende in de rij is erwteneiwit, ongeveer 20 jaar geleden geïntroduceerd.


De nieuwste peulvrucht die een alternatieve eiwitkroon claimt: kikkererwten, ook wel kekerbonen genoemd.

"Twee opties zijn niet voldoende om te voorzien in de behoefte om voeding te diversifiëren en keuzes te bieden die gezonder en duurzamer zijn", zegt Taly Nechushtan, CEO van de Israëlische pionier op het gebied van kikkererwtenproteïne InnovoPro.


"De wereld van eten en drinken is op zoek naar meer kansen in deze veelgevraagde en groeiende categorie", vertelt ze aan ISRAEL21c, vooral vanwege zorgen over allergieën, duurzaamheid en ontbossing.


Als soja de koning van alt-eiwit is, zijn kikkererwten de koningin van de peulvruchten, zegt Nechushtan.


"Kikkererwten worden al meer dan 3000 jaar door mensen geconsumeerd in veel landen en culturen en worden al jaren gewaardeerd als een zeer goede bron van eiwitten en vezels. De foodtech industrie brengt kikkererwten nu tot een meer geconcentreerde verbinding, zodat we het in verschillende producten kunnen consumeren - niet alleen hummus.


Groeiende markt

De wereldwijde markt voor kikkererwtenproteïne-ingrediënten – inclusief concentraten, isolaten en meel – zal volgens sommige analisten in 2025 $ 737,8 miljoen bedragen.


Volgens Future Market Insights zijn "Kikkererwten een goede bron van eiwitten en vezels en bevatten ze weinig vet. Daarom wordt verwacht dat de groeiende consumptie van gezonde snacks lucratieve groeivooruitzichten zal creëren voor spelers op de kikkererwtenmarkt. De vraag naar kikkererwten wordt ook gestimuleerd door de stijgende populariteit van plantaardige diëten”, aldus het rapport.


Zuivelvrije drankjes gemaakt met InnovoPro's kikkererwten-eiwitpoeder. Foto door Afik Gabay via ISRAEL21C


InnovoPro en een ander Israëlisch food-tech bedrijf, ChickP, verschijnen op Market Reports World's lijst van de negen toonaangevende ontwikkelaars van kikkererwten-eiwitingrediënten wereldwijd.


ISRAEL21c bekijkt hoe deze twee platforms nieuwe mogelijkheden openen voor voedsel- en drankproducenten over de hele wereld.


Proteïne van de volgende generatie


“InnovoPro is een B2B-bedrijf met het hoofdkantoor in Ra'anana. We hebben centra in Europa en de VS waar we samenwerken met voedsel- en drankklanten om oplossingen te formuleren voor hun pijnpunten”, legt Nechushtan uit.


InnovoPro, opgericht in 2013, is onlangs een partnerschap aangegaan met Ingredion, een wereldwijde leverancier van ingrediëntenoplossingen met klanten in meer dan 120 landen, om kikkererwteneiwitten van de volgende generatie te leveren voor de Noord-Amerikaanse markt.


Kikkererwteneiwit vormt de basis voor deze vegan burger. Foto met dank aan InnovoPro via ISRAEL21C


Het distributiepartnerschap zal de beschikbaarheid van kikkererwteneiwit vergroten en tegelijkertijd voedsel- en drankproducenten helpen voldoen aan de groeiende vraag van consumenten naar plantaardige producten die leveren wat Nechushtan omschrijft als "de vijf pijlers" van duurzaamheid, voeding, smaak, textuur en functionaliteit.


“Tegenwoordig hebben veel plantaardige producten lange lijsten met ingrediënten, waaronder stabilisatoren en kleurstoffen. Consumenten willen geïndustrialiseerde producten die hen tijd besparen, maar ze willen dat ze gezonder zijn. Het is een redelijk verzoek, maar moeilijk te vinden', zegt Nechushtan.


“We bieden een alles-in-één-oplossing: kikkererwten-eiwitten die functioneel, smaakneutraal, duurzaam, voedzaam zijn en een ‘clean label’-aanbod mogelijk maken.”


Ei-vrije meringue gemaakt van InnovoPro's van kikkererwten afgeleide eiwitvervanger. Foto met dank aan InnovoPro via ISRAEL21C


Naast InnovoPro's wereldprimeur op kikkererwten gebaseerde getextureerde eiwitten voor vleesalternatieven, wordt de eiwitvervanger van het bedrijf in 12 landen gebruikt om veganistische desserts, mayonaise, chocolade en voedingsrepen te maken, en in de Verenigde Staten voor veganistische pannenkoeken en poeders voor sportsupplementen. .


"We zullen steeds meer oplossingen bieden voor steeds meer categorieën", voorspelt Nechushtan.


IJs zonder koeien


Het in Rehovot gevestigde ChickP Protein, een food-tech startup opgericht in 2016 op basis van 20 jaar onderzoek door kindergastro-enteroloog Dr. Ram Reifen aan de Hebreeuwse Universiteit, introduceerde onlangs kikkererwtenproteïne-isolaat voor plantaardig ijs.


ChickP vormt de basis voor "schepbaar" romig veganistisch ijs. Foto door Nimrod Genisher via ISRAEL21C


Dit brengt een clean-label alternatief voor een categorie die afhankelijk is van soja en kokosolie om een ​​romig mondgevoel te krijgen; en op additieven zoals guargom, cellulose en gemodificeerd zetmeel om het bevroren dessert te stabiliseren en het "schepbaarheid" te geven.


"Ons ChickP Isolate-ingrediënt beantwoordt aan de groeiende vraag van consumenten naar veganistische producten met een zuivelachtige ervaring", zegt CEO Liat Lachish Levy.


“Consumenten, vooral flexitariërs, zijn veel kieskeuriger geworden bij het kiezen van een diepgevroren verwennerij en doen geen concessies aan smaak of mondgevoel. Toen we met het project begonnen, was het doel om een ​​niet-zuivelijs te maken dat smaakt, eruitziet en aanvoelt als echt ijs.”


ChickP ontwikkelde het prototype met zijn niet-GGO-eiwitisolaat in samenwerking met Vaniglia, een premium internationale ijsketen met hoofdkantoor in Israël.


Lachish Levy zegt dat hetzelfde ChickP-isolaat vele andere potentiële toepassingen heeft, "zoals stevige en roomkazen en yoghurt, waarvoor meestal stabilisatoren nodig zijn."


Niet-zuivelmelk op basis van kikkererwten voor koffiedranken. Foto met dank aan ChickP via ISRAEL21C


Naast zuivelvervangers kunnen ChickP's neutraal smakende poedervormige eiwitisolaten de basis vormen voor plantaardige dranken , gebak, snacks, ontbijtgranen, vleesalternatieven en gespecialiseerde voedingsbehoeften zoals afslankproducten, functionele voedingsmiddelen en supplementen.


"We ontwikkelen momenteel meer dan 20 plantaardige toepassingen met toonaangevende voedingsmiddelen- en drankenbedrijven met ons pure ChickP-eiwit", zegt Lachish Levy.


Kikkererwten duurzaam telen

Op het gebied van duurzaamheid telen steeds meer landen kikkererwten.


Dit fenomeen is een soort zilveren randje van de klimaatcrisiswolk, zegt Nechushtan, omdat sommige regio's die vroeger te koud waren voor kikkererwtengewassen, dit nu kunnen volhouden.


Hier heeft een ander Israëlisch bedrijf een veelbelovend aandeel in de kikkererwtenrevolutie.


Equinom kweekt nieuwe niet-GMO-variëteiten van de primaire brongewassen van de plantaardige voedingsindustrie - erwten en soja - die slechts minimale verwerking vereisen, waardoor de smaak en voeding worden verbeterd en de kosten worden verlaagd.


Foto met dank aan Equinom via ISRAEL21C


De eigen algoritmen van het bedrijf karakteriseren de biochemische en genomische eigenschappen in een breed scala aan zaadvariëteiten, waardoor de ontwikkeling van ingrediënten met wenselijke eigenschappen (zoals milde smaak, lichte kleur en hoog eiwitgehalte) voor voedselproductie mogelijk wordt - zonder genetische modificatie.


Equinom kondigde onlangs een financieringsronde van $ 35 miljoen aan, bestemd voor onder meer het bevorderen van veredelingsprogramma's voor aanvullende eiwitbrongewassen, waaronder kikkererwten, tuin, mungboon en cowpea.
90 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page