top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Komt er na vandaag een einde aan het bewind van Netanyahu?


Screenshot Channel 12 News


Komt er na vandaag een einde aan het 12-jarige bewind van premier Benjamin Netanyahu? Dat is een vraag die velen in Israël zich stellen nu vanavond om middernacht het mandaat van Netanyahu om een regering samen te stellen, afloopt.


Maandag heeft Netanyahu geprobeerd Yamina leider Naftali Bennett aan zich te binden door hem een rotatieovereenkomst aan te bieden, waarbij Bennett het eerste jaar als premier zou dienen, Netanyahu minister van Buitenlandse Zaken zou worden en eiste in de ambtswoning voor premier in Jeruzalem te blijven wonen.


Bennett heeft dit aanbod afgeslagen, maar zelfs indien hij het zou hebben geaccepteerd was Netanyahu nog afhankelijk van de Arabische Ra'am partij om een meerderheid van 61 Knesset zetels achter zich te krijgen.


Zijn extreemrechtse coalitiepartner Smotrich is fel gekant tegen samenwerking met deze Arabische partij en kwam zelfs met een rabbijn op de proppen die zei dat "de regering" gebaseerd moet zijn op Joden en niet op anderen ".


Daarnaast werden maandagavond uitspraken bekend van Ayelet Shaked, de nummer 2 van de Yamini partij, die als een bom insloegen.


In opnamen die door Channel 12 News werden uitgezonden, zei Shaked : "dat premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara 'dictators en tirannen' zijn met een grote machtswellust, en dat de premier alleen geeft om zijn lopende corruptieproces".


Door deze uitspraken is volgens velen "de deur naar een samenwerking met Netanyahu dicht geslagen".


Indien er niet opnieuw "een konijn uit de hoge hoed" van Netanyahu wordt getoverd moet president Rivlin woensdag beslissen of hij het mandaat aan oppositieleider Lapid zal geven of aan de Knesset, die dan zou moeten beslissen welk Knessetlid een regering zou moeten samenstellen die kan rekenen op de steun van 61 Knesset leden.


Volgens de verschillende experts op de drie tv zenders in Israël zou Lapid de voorkeur hebben van Rivlin, mits hij met een goed plan komt.


In grote lijnen ziet het plan van Lapid er alsvolgt uit : een brede coalitie bestaande uit Lapid's Yesh Atid, Bennett's Yamina partij, New Hope van Gideon Sa'ar, Yisraël Beitenu van Avigdor Liberman en de twee linkse partijen Meretz en Labour.


Deze coalitie zou dan vanuit de Knesset worden gesteund door de Arabische Ra'am partij en de Gezamenlijke Arabische Lijst.


Inmiddels is ook bekend geworden dat Bennett bedreigingen uit rechtse hoek heeft ontvangen na het afwijzen van het voorstel van Netanyahu, en dat deze dusdanig ernstig zijn dat zijn persoonlijke bewaking is verhoogd terwijl ook bij zijn woning in Ra'anana de bewaking is opgevoerd.


Al met al wordt het vandaag, dinsdag, een spannende dag in Israël, dat nu al ruim twee jaar zonder functionerende regering zit.103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page