israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

“Mahmoud Abbas, een onverbeterlijke antisemiet” - nieuwe column van Bas BelderScreenshot YouTube


Het is niet de eerste keer dat Mahmoud Abbas een antisemitisch schandaal provoceert. Ahmad Mansour, in Duitsland dit jaar onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz voor zijn inzet tegen Jodenhaat, gelooft geen woord van de verklaring van de Palestijnse voorman dat diens beschuldiging aan Israëls adres (“vijftig Holocausts”) niet zo bedoeld was.


In een uitgebreid vraaggesprek met “t-online” herinnert de Duits-Israëlische psycholoog en islam onderzoeker aan de giftige antisemitische woorden die Abbas in 2016 tijdens een rede voor het Europees Parlement in de mond nam. “Bij een andere gelegenheid heeft hij de Joden de schuld van de Holocaust gegeven.”


Het is volstrekt “idioot antisemitisch” om Israëls strijd tegen de Palestijnse terreur met de Holocaust te vergelijken, zegt Mansour. Hij wenst er beslist geen verder commentaar aan te wijden.


In plaats van “ons Palestijnen en Israëli’s samen te brengen” door excuus aan te bieden voor of berouw te tonen over de moord op elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München door een Palestijnse terreurgroep, houdt Abbas een antisemitische tirade, zo betreurt Mansour. “Voor Israëli’s was dat een trauma, het was de eerste aanval op Joden op Duitse bodem sinds de Tweede Wereldoorlog. Bovendien houden enkele historici Abbas medeverantwoordelijk voor de financiering van deze terreuraanslag.”


De extremisme-expert onderstreept dat de denkwereld van Abbas door veel Palestijnen wordt gedeeld. En niet alleen in Ramallah of Nablus, maar evengoed binnen de Palestijnse gemeenschap in Duitsland. Het is gemeengoed (“mainstream”).


Het laatste echter wat Mansour wil, is generaliseren. Hij kent ook Palestijnen, die Abbas hadden weersproken en die de Holocaust als zonder enig precedent in de geschiedenis van de mensheid beschouwen. “Maar deze stemmen vind je niet bij Palestijnse organisaties en hun vertegenwoordigers. Hebt u iemand van hen gehoord, die protesteerde tegen de antisemitische hetze van Abbas? Ik ook niet.”


Ondertussen heeft bondskanselier Scholz de kans voorbij laten gaan hoe in Duitsland tegen openlijk antisemitisme wordt opgetreden, luidt het onmiskenbare verwijt van Mansour. De bondskanselier had Abbas tijdens de persconferentie direct van repliek moeten dienen. “Want wat betekent de veel aangehaalde historische verantwoording voor de nazimisdaden wanneer in de kanselarij de Holocaust zonder enige tegenspraak wordt gerelativeerd? De diplomatieke coulisse was voor Scholz belangrijker.”


De Duitse regering moet van dit schandaal leren, oordeelt Mansour. Zij moet op politiek niveau het thema antisemitisme tegenover de Palestijnen duidelijk agenderen. Dat begint al met de Palestijnse schoolboeken, die druipen van antisemitisme, en eindigt met de terreur pensioenen, die de families van islamitische aanslagplegers ontvangen.


“Deels wordt dat gefinancierd uit hulpgelden van de EU en Duitsland”, onderstreept Ahmad Mansour. “Dat is een onhoudbare toestand.” De Bondsregering moet derhalve elke euro, elke eurocent die naar de Palestijnen gaat, controleren of het geld in de infrastructuur of democratische vorming wordt geïnvesteerd. “Maar Duitsland schuwt de discussie hierover. En dat moet nu klaar zijn.”


Bij al deze strijdbaarheid blijft Mansour toch pessimistisch gestemd over de situatie in Duitsland: “Het antisemitisme explodeert in Duitsland.” Vooral de situatie op Duitse universiteiten (Israël=apartheidsstaat) vindt de extremisme-expert ronduit zorgwekkend.


Bas Belder, historicus

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws