israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Minister van Defensie Gantz: "De wereld moet mobiliseren om de Iraanse agressie te stoppen.”


Minister van defensie Benny Gantz Foto GPO


In een bericht op zijn sociale media platforms heeft minister van Defensie Benny Gantz een reeks Iraanse activiteiten beschreven die hij het afgelopen jaar aan de kaak heeft gesteld en zei: "Of er nu wel of niet een overeenkomst wordt ondertekend - het zal niet het einde van de weg voor ons zijn. – het zou ook niet voor de landen in de regio en de wereld moeten zijn, die moeten blijven optreden tegen de Iraanse agressie.” De staat Israël en zijn defensie-instelling zullen alle nodige maatregelen nemen - politiek, economisch en indien nodig, ook militair, om onze soevereiniteit te verdedigen en de veiligheid van de burgers van Israël te waarborgen."


De volledige tekst publiceren wij hieronder:


Vandaag moeten we de waarschuwing herhalen dat Iraanse agressie, of deze nu afkomstig is van Iraans grondgebied of via Iraanse volmachten, een bedreiging vormt voor de mondiale vrede en de regionale stabiliteit, evenals een bedreiging voor de staat Israël.


In het afgelopen jaar heb ik de namen onthuld van degenen achter de 'Mercer Street'-aanval - commandant van de luchtmacht van de IRGC, generaal Amir Ali Hajizadeh en hoofd van het UAV-commando van de IRGC, Saeed Ara Jani.


Op een later tijdstip onthulde ik ook de basis waar Iran zijn volmachten traint in 'Kashan'. Ik heb ook het feit aan het licht gebracht dat raketten worden gelanceerd vanaf bases in de regio's Chabahar en Qeshem in Iran.


In een discussie met leiders van denktanks tijdens mijn recente bezoek aan Washington, presenteerde ik pogingen om capaciteiten te ontwikkelen in bases in het westen van Iran, van waaruit aanvallen op Israël zouden kunnen worden uitgevoerd.


Ongeveer twee weken geleden, tijdens een bijeenkomst van de 'Conferentie van voorzitters van grote joodse organisaties' in Jeruzalem, onthulde ik dat Iran geavanceerde UAV's en wapens exporteert, niet alleen naar zijn volmachten in het Midden-Oosten, maar ook naar landen in Midden-Amerika, zoals Venezuela.


Ik heb dit jaar ook onthuld dat Iran in 2018 een UAV heeft gelanceerd beladen met TNT-explosieven vanuit Syrië, in wat leek op een poging om munitie over te dragen aan terreurgroepen in Judea en Samaria.


Gisteren hebben we onthuld en benadrukt in hoeverre deze trend zich ontwikkelde: Israël heeft, in overleg met zijn partners in de regio, een poging onderschept om UAV's met wapens van Iran naar Gaza over te brengen met behulp van vliegtuigen.


De IDF en het Israëlische defensie-instituut zullen resoluut blijven optreden tegen de Iraanse agressie en terrorisme. We zullen elke poging tot aanval verijdelen en een pijnlijke prijs vragen aan Iran.


Het is tijdens deze belangrijke tijd, wanneer er in Wenen over een nucleair akkoord wordt onderhandeld, dat we moeten onthouden: vandaag wordt de Iraanse agressie uitgevoerd zonder een 'nucleaire luifel'. Als Iran een nucleaire drempel bereikt, zal het nog gevaarlijker worden voor de wereldvrede. Nu is het tijd voor de wereld om te mobiliseren om het te stoppen. Zoals ik in het verleden heb gezegd, zal de staat Israël alle nodige maatregelen nemen om te voorkomen dat Iran een existentiële bedreiging wordt.


Of er nu wel of niet een overeenkomst wordt ondertekend, het zal niet het einde van de weg zijn voor ons – en dat zou ook niet het geval moeten zijn voor de landen in de regio en de wereld, die moeten blijven optreden tegen de Iraanse agressie. De staat Israël en het defensie-instituut daarbinnen zullen alle nodige maatregelen nemen - politiek, economisch en indien nodig, ook militair, om onze soevereiniteit te verdedigen en de veiligheid van de burgers van Israël te waarborgen."

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws