israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu heeft voor machtsoverdracht de papier versnipperraar overuren laten maken


Netanyahu. Foto screenshot Channel 13 News


Uit berichten in Israëlische kranten valt op te maken dat ex-prmier Netanyahu de zondag voor de machtsoverdracht zijn personeel de opdracht heeft gegeven de papier versnipperraars overuren te laten maken en duizenden belangrijke documenten heeft vernietigd.


Nadat donderdag bekend werd dat er geen documenten tijdens de machtsoverdracht werden overhandigd en dat dat een van de redenen was dat de machtsoverdracht minder dan 30 minuten in beslag nam, hebben anonieme medewerkers van het kantoor van de premier tegen de krant Haaretz verteld dat de papier versnipperraars zondag overuren maakten.


Als het waar is, zouden de aantijgingen die door het dagblad Haaretz worden uiteengezet, een schandelijke en waarschijnlijk illegale eindhandeling van de Likud-leider zijn.


Hoewel niet meteen duidelijk om welke documenten het ging die werden vernietigd zeiden mensen die op het kantoor werkten onder voormalig premier Benjamin Netanyahu dat hij het was die opdracht gaf tot het versnipperen van de documenten.


De kluizen met de documenten bevinden zich in het zogenaamde "aquarium" - een steriele ruimte waar de premier en zijn hoogste assistenten zitten. Ze bevatten meestal de roosters van hoge ambtenaren, documenten met betrekking tot hun werk en ander materiaal.


Normaal gesproken documenten met betrekking tot de werkschema's van hoge ambtenaren, routinematige overheidsactiviteiten en meer, meldde Haaretz.


Alle documenten met betrekking tot overheidswerk zijn volgens de wet staatseigendom en moeten worden bewaard en gearchiveerd. Volgens het bericht zijn slechts enkele documenten aan het personeel van Bennett overhandigd om te worden opgeborgen of indien nodig te worden gebruikt.


De wet bepaalt dat wanneer ambtenaren hun ambt verlaten, ze al hun documenten moeten labelen en naar het staatsarchief moeten sturen. Volgens de ambtenarenreglementen: “Elk document dat tijdens het werk van een ambtenaar is gemaakt of door hem is ontvangen in het kader van zijn werk, is eigendom van de staat en moet op kantoor worden bewaard.


Leden van de nieuwe regering hebben verzocht om de vrijgave van transcripties en andere documenten die voorheen geheim werden gehouden, in een poging de sluier op te lichten die Netanyahu en anderen tijdens zijn 12 jaar aan de macht hebben genomen.


Afgelopen woensdag drong minister van Defensie, Benny Gantz, er op aan om de documenten over beslissingen tijdens de coronavirus pandemie vrij te geven. Het zal geen verrassing blijken indien ook deze documenten er niet meer zijn.


Naar verwachting zal ook de Beweging voor Vrijheid van Informatie in de komende dagen contact opnemen met Bennett met het verzoek om transcripties van vergaderingen onder Netanyahu vrij te geven.

166 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws