israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Nieuw ontwikkelde laser onderschepte met succes mortieren, raketten, drones en meer


Het systeem in actie. Foto Ministerie van Defensie

Het door het Israëlische ministerie van Defensie in samenwerking met Raphael Military Industries ontwikkelde laser luchtverdegingssysteem heeft donderdag met succes een aantal testen uitgevoerd, waarbij een verscheidenheid aan luchtdreigingen op "uitdagende afstanden" is neergehaald, maakte het ministerie van Defensie donderdag bekend.


Volgens het hoofd van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van het ministerie, Brig. Gen. (res.) Yaniv Rotem, "is het gebruik van een laser een 'game changer' en is de technologie eenvoudig te bedienen en blijkt het ook nog eens economisch levensvatbaar te zijn".


In een video die door het ministerie is vrijgegeven, is te zien hoe het op laser gebaseerde systeem in maart van dit jaar een raket, een mortier en een drone onderschept op een niet nader genoemde locatie in de Negev woestijn in het zuiden van Israël.


Het ministerie van Defensie zei donderdag dat "het laser-luchtverdedigingssysteem in een eerste reeks tests met succes drones, raketten, mortieren en antitankraketten heeft neergeschoten".


“Dit is een historisch moment voor wapensystemen. Voor het eerst werkt een op energie gebaseerd wapensysteem echt. Ik heb het niet over ideeën, maar over een systeem dat werkt”, aldus Brig.-Gen. Yaniv Rotem.


Een computer gegenereerde foto van het op laser gebaseerd luchtverdedigingssysteem. Foto Ministerie van Defensie


De onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling was aanvankelijk van plan om het antiraketsysteem in 2024 in te zetten, maar het leger heeft aangedrongen op een eerdere inzet. Premier Naftali Bennett kondigde in februari aan dat Israël het systeem binnen het jaar zou inzetten.


"Onze missie was duidelijk: laten zien dat het werkt vóór de Pesach-vakantie met alle criteria die we hebben gesteld", zei Rotem, eraan toevoegend dat de reeks experimenten Israël in staat hebben gesteld een "geheel nieuw tijdperk" in te gaan.


“Niemand ter wereld heeft zulke capaciteiten getoond. De staat Israël is de eerste die een vuurpoging onderneemt. We bevinden ons in een tijdperk van nieuwe soorten wapens - op energie gebaseerde wapens. We zijn er", zei hij.


Minister van Defensie Benny Gantz zei dat Israël een van de eerste landen is geworden die erin is geslaagd krachtige lasertechnologie met operationele normen te ontwikkelen die onderscheppingen in operationele scenario's kan uitvoeren.


"Op energie gebaseerde wapens met een krachtige laser zijn naar mijn mening een zeer belangrijke game-changer", zei Gantz, eraan toevoegend dat het systeem "zal bijdragen aan de ontkenning van kritieke vijandelijke capaciteiten in alle arena's."


Volgens het ministerie van Defensie is Israël een van de eerste landen ter wereld die erin is geslaagd krachtige lasertechnologie te gebruiken om een ​​werkend luchtverdedigings-systeem te ontwikkelen en onderscheppingen in operationele scenario's te demonstreren.
171 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws