top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nir Orbach, lid Yamina partij van premier Bennett stelt een ultimatum


Nir Orbach. Foto via Wikipedia


Knesset lid van de Yamina partij van premier Naftali Bennett heeft donderdag drie eisen aan Bennett gepresenteerd waaraan moet worden voldaan, zo niet dan dreigt hij de partij te verlaten waardoor het einde van de regering Bennett vrij zeker in zicht komt.


Zijn eisen zijn:

  • intrekking van het regeringsplan om kinderopvangsubsidies voor gezinshuisvesting voor yeshiva studenten te annuleren

  • de bijeenroeping van de planningscommissie om bouwplannen voor 4.000 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever goed te keuren

  • de aansluiting van illegale nederzettingen op het elektriciteitsnet

Zonder het oplossen hiervan kan ik geen deel blijven uitmaken van de coalitie", voegde Orbach eraan toe.


De eerste eis zal voor een onmiddellijk conflict met Bennett's coalitiepartner en minister van Financiën, Avigdor Liberman zorgen die de subsidies heeft geannuleerd.


De tweede en derde eis kunnen voor spanningen zorgen met Bennett's linkse coalitieleden en met de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, die wil dat Israël de nederzettingenactiviteiten bevriest.


Het ultimatum van Orbach volgt op het besluit van Yamina parlementslid Idit Silman op woensdag om ontslag te nemen uit de coalitie, een stap die het van een meerderheid van 61 Knesset zetels naar een positie van 60 zetels in het 120-koppige parlement bracht.


Orbach heeft achter de schermen veel werk verzet om tegemoet te komen aan de druk vanuit zijn nationaal-religieuze basis met betrekking tot de eisen die hij stelde.


Mocht Orbach zijn dreigement waarmaken dan betekend dat het einde van de regering Bennett. Technisch gezien zou de coalitie door kunnen blijven regeren, maar met dan 59 van de 120 Knesset zetels is de regering dan zeer vatbaar voor een motie van wantrouwen.


Er zijn berichten dat Yamina opnieuw overweegt om rebellen lid Amichai Chikli tot officiële overloper uit te roepen, waardoor hij bij de volgende verkiezingen niet kan deelnemen aan een partij die momenteel deel uitmaakt van de Knesset, meldt The Times of Israel.


Chikli, die vorig jaar uit de partij stapte toen de regering voor het eerst werd gevormd en zich sindsdien grotendeels heeft geïdentificeerd met de oppositie, wordt door de Likud gezien als iemand die met hen mee zou stemmen tegen belangrijke wetgeving van de regering, waaronder de staatsbegroting.


Tot nu toe heeft Yamina afgezien van het officieel bestempelen van hem als overloper, in de hoop dat ze in sommige zaken met hem zou kunnen samenwerken.


Door Chikli tot overloper uit te roepen, zou Yamina naar verluidt een bericht sturen naar de gisteren vertrokken Idit Silman om haar vertrek te heroverwegen en terug te keren in de partij, aangezien het toepassen van deze aanduiding op haar zou inhouden dat ze bij de volgende verkiezingen niet aan de verkiezingen voor Likud kan meedoen.


109 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page