top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek naar dood journaliste zal worden voortgezet nu er geen bewijs na onderzoek kogel is


De geheel vervormde kogel. Screenshot Twitter


Zoals maandag gemeld is er na het onderzoek van de bewuste kogel geen bewijs gevonden dat die afkomstig was uit een wapen van een IDF-soldaat, mede door de zware vervorming van de kogel.


Onafhankelijke onderzoekers konden geen definitieve conclusie trekken over de oorsprong van de kogel die haar trof, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.


De IDF heeft daarom aangekondigd door te zullen gaan met het onderzoek totdat duidelijk uit welk en wat voor wapen de kogel werd afgevuurd die Shireen Abu Akleh.


Het is dus te vroeg om nu al te zeggen dat het een IDF-wapen is geweest zoals veel Nederlandse media schrijven.


In een verklaring zei premier Yair Lapid: "De IDF zal doorgaan met het bestrijden van terreur waar en wanneer dat nodig is. Het IDF-onderzoek kon niet bepalen wie verantwoordelijk is voor de tragische dood van journalist Shireen Abu Akleh, maar het kon wel onomstotelijk vaststellen dat het niet de bedoeling was haar kwaad te doen. Israël betuigt haar verdriet over haar dood.

Tragisch genoeg zijn de afgelopen jaren honderden journalisten vermoord in gevechtsgebieden over de hele wereld. De staat Israël erkent het belang van persvrijheid en de bescherming van journalisten bij het uitvoeren van hun taken.

Als premier van Israël geef ik volledige en ondubbelzinnige steun aan de IDF-soldaten die hun leven riskeren om de burgers van Israël te verdedigen tegen terrorisme en die de klok rond werken voor de veiligheid van Israël."


Minister van Defensie Gantz zei in een verklaring: "In dit specifieke geval is het ondanks het forensisch onderzoek niet mogelijk geweest om tot een definitieve conclusie te komen.

Helaas is het niet mogelijk om de bron van de schietpartij te achterhalen - en daarom zal het onderzoek worden voortgezet. Het is belangrijk om te benadrukken dat tijdens deze operationele gebeurtenis, net als bij vele andere, honderden kogels werden afgevuurd op IDF-troepen, die met hun eigen vuurkracht reageerden, alleen in de richting van de bronnen van de schietpartij. De eersten die verantwoordelijkheid dragen bij dergelijke gebeurtenissen, zijn de terroristen die opereren vanuit bevolkingscentra. Onze troepen en hun commandanten hebben de plicht om de burgers van de staat Israël te verdedigen, en ze hebben mijn volledige steun om dienovereenkomstig te handelen. Tegelijkertijd handhaven we de oorlogsmoraal in overeenstemming met de waarden van de IDF en nemen we alle mogelijke maatregelen om schade aan niet-betrokken burgers te voorkomen, terwijl we de persvrijheid mogelijk maken.


Onderstaande verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over het ballistische onderzoek zegt voldoende:


Ondertussen bekritiseerde de Palestijnse Autoriteit de Verenigde Staten omdat ze Israël niet definitief de schuld gaven van de dood van Abu Akleh.


“We waren verrast door deze uitspraken. De technische gegevens in ons bezit geven aan dat de staat van de kogel wel geschikt is om te matchen met het vuurwapen dat het heeft afgeschoten", zei PA-officier van justitie Akram al-Khatib in een verklaring.


In een verklaring bekritiseerde de familie van Abu Akleh ook het Amerikaanse onderzoek naar haar dood omdat het niet ver genoeg ging in het beschuldigen van de Israëlische troepen voor wat zij 'een buitengerechtelijke executie' noemden:178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page