israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Bennet over Omicron variant en Iran aan begin kabinetsvergadering


Premier Bennett tijdens de kabinetsvergadering. Foto GPO


Aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering op zondagochtend, maakte premier een aantal belangrijke opmerkingen over Covid-19 en de Omicron variant en de gesprekken in Wenen tussen de US en EU met Iran. Het verduidelijkt veel.


Covid-19 - Omicron variant


De winters in de Verenigde Staten en Europa zijn vaak extreem streng; morbiditeit piekt; er zijn lockdowns en beperkingen over de hele wereld. Hier is het warm, open en veilig. Het basisreproductiegetal is weer onder de één gezakt.


Vrienden, dit gaat niet vanzelf. Dat Israël een eiland is van functionaliteit en gezondheid, van een open economie en een normaal leven, is het resultaat van ons strakke management. Daarom stel ik voor dat we Omicron niet onderschatten.


Vanmorgen nog kreeg ik een melding dat 100 mensen besmet waren met Omicron op een feest in Noorwegen. Het is niet alleen in Zuid-Afrika. We moeten op onze hoede zijn. Dit is een soort waar we nog niet genoeg over weten, hoewel we wel met een hoge mate van zekerheid weten dat ze erg besmettelijk is. We zitten nog in de mistige periode die we zelf hebben gedefinieerd, en we zijn nog volop aan het studeren.


Elke dag evalueren we opnieuw de situatie - op basis van de gegevens die we op dat moment kennen - met betrekking tot maatregelen om beperkingen te versoepelen of te verscherpen. Alles is volgens de gegevens.


Sommige mensen zeggen: 'Maar de situatie is zo goed in het land, waarom ben je zo streng?' De reden dat de situatie in het land goed is, is dat we snel en nauwkeurig optreden. We weten dat we de beperkingen moeten versoepelen wanneer dat nodig is en wanneer we ze moeten verscherpen. In de huidige onzekerheid is dit precies de te nemen stap. Het is beter om in het begin voorzichtig te zijn dan er later spijt van te krijgen."


Terreuraanslag Jeruzalem


Met betrekking tot wat er gisteravond bij Damascus Gate in Jeruzalem is gebeurd: ik ben blij dat deze keer, een korte tijd nadat de bewerkte Palestijnse video was vrijgegeven, aan onze kant - de Israëlische politie en ons openbare diplomatienetwerk - in een zeer korte tijd de volledige video hebben uitgegeven met de waarheid. Het draaide de Palestijnse waarneming om.


Ik stel voor dat niemand zich haast om een ​​oordeel te vellen over het gedrag van grenspolitieagenten in gecompliceerde situaties op de grond in het licht van terrorisme. Het is altijd beter om even te wachten.


De volledige video laat in ieder geval geen ruimte voor twijfel, de officieren hebben voorbeeldig gehandeld, precies zoals van strijders wordt verlangd in een dergelijke operationele situatie. Ze neutraliseerden de schutter waar nodig.


Ze verdienen de waardering van ons allemaal voor degenen die moorden hebben voorkomen en in slechts fragmenten van seconden met operationele vindingrijkheid hebben gehandeld.


Over de gesprekken met Iran


"De eerste gespreksronde tussen Iran en de grootmachten in Wenen is zonder resultaat geëindigd. De Iraniërs zijn, zoals verwacht, bekwame onderhandelaars. Ze kwamen terug op eerdere overeenkomsten en kwamen met een zeer sterke en gewelddadige aanpak.


Een voorbeeld van de nucleaire chantage waar ik het over had: tijdens de gesprekken kregen we berichten dat ze begonnen waren met het verrijken tot 20% zuiverheid in geavanceerde centrifuges bij Fordo. Dit is een zeer serieuze stap. Ik roep elk land dat in Wenen onderhandelt met Iran op om een ​​krachtig standpunt in te nemen en Iran duidelijk te maken dat het onmogelijk is om tegelijkertijd over uranium te onderhandelen en het te verrijken.


De minister van Buitenlandse Zaken is teruggekeerd van een gespreksronde in Europa over deze kwestie en de komende dagen zullen de minister van Defensie en de directeur van de Mossad in Washington zijn om de zaak verder te behandelen.


Ons doel is om gebruik te maken van de kans die zich tussen de rondes heeft geopend om onze vrienden in de VS te vertellen: dit is precies het moment om een ​​andere toolkit te gebruiken tegen het galopperen van Iran op het gebied van verrijking.


Iran moet gaan betalen voor zijn schendingen. Het doel van het Iraanse regime is het opheffen van sancties. Hiervoor trokken ze met tientallen adviseurs en sanctiedeskundigen naar Wenen, omdat dit hun doel was: Het vermogen om te doen wat ze nu doen op het gebied van terrorisme en op nucleair gebied, alleen willen ze deze keer worden versterkt met tientallen miljarden dollars en een wind in de rug voor al hun activiteiten. We voeren hierover een intensieve dialoog met de Amerikanen, de Britten, de Fransen, Rusland en anderen.


Een ander woord: onze kracht ligt in onze eenheid. Een slechte deal met de Iraniërs zal gevolgen hebben voor onze nationale veiligheid. Daarom is er voor alles een tijd. Een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken. Nu is het tijd om te spreken.

112 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws