top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Pak de (veganistische) mayo: visvrije ingeblikte 'tonijn' is hier


De visvrije tonijn van Vgarden kan worden geïntegreerd in elk traditioneel tonijnrecept zonder afbreuk te doen aan smaak of textuur. Foto door Hagit Goren via ISRAEL21C.


Je hoeft geen veganist te zijn om hier enthousiast over te worden: het Israëlische foodtechbedrijf Vgarden heeft visvrije ingeblikte "tonijn" gelanceerd die smaakt, eruitziet en dezelfde textuur heeft als de voorraadkast.


Dit betekent niet alleen dat veganisten en vegetariërs weer hun favoriete boterham kunnen eten, maar dat iedereen die zich zorgen maakt over de toestand van onze vissen en oceanen ook kan genieten van een schuldvrije tonijn.


"Aquacultuur en de overbevissing van deze veelgevraagde vis hebben een verwoestend effect gehad op hun aantal tot het punt dat verschillende soorten, zoals de geelvintonijn en de Atlantische blauwvintonijn, op de rand van uitsterven staan", zegt Tom Rothman. , hoofd van de wereldwijde verkoop van Vgarden in gesprek met ISRAEL21C.


“Dit zorgt niet alleen voor problemen op het gebied van voedselzekerheid, maar heeft ook een negatieve invloed op het delicate en kwetsbare evenwicht van het mariene milieu. Onze op planten gebaseerde tonijnoplossing kan helpen het tij te keren in deze ecocatastrofe en bijdragen aan het herstel van de wilde tonijnpopulaties in de oceaan”, zei hij.


Het bedrijf experimenteerde een jaar met het recept en heeft patent aangevraagd voor de formule en het proces. De tonijnanaloog van Vgarden kan worden ingeblikt en gesteriliseerd bij hoge temperaturen, maar behoudt toch zijn smaak en textuur.


"Tonijn uit blik heeft een heel aparte schilferige, maar toch vochtige en taaie textuur, met een krachtig vers-van-de-zee-aroma", zegt Ilan Adut, CEO van Vgarden.


“Ons nieuwe tonijnachtige product is clean-label, schaalbaar, betaalbaar en duurzaam. Maar wil onze plantaardige creatie als een echte vervanging dienen, zelfs afgezien van het op overtuigende wijze nabootsen van alle zintuiglijke eigenschappen, moet het ook qua voedingswaarde zoveel mogelijk overeenkomen met tonijn.


De tonijn is op basis van erwteneiwit voor een veganistisch, milieuvriendelijker alternatief voor vis. Foto door Hagit Goren via ISRAEL21C


De visvrije tonijn van Vgarden is gebaseerd op erwteneiwit en heeft een totaal eiwitgehalte van 11,2-14 procent voor en na het uitlekken en bevat een korte lijst met natuurlijke ingrediënten, waaronder vezels en zonnebloemolie.


Het product wordt geleverd in twee verpakkingsformaten: zakjes voor gekoelde opslag en blikken voor de volledige en koelkastvrije ervaring.


Vgarden's tonijn wordt geleverd in gekoelde zakjes of blikjes voor de volledige ervaring. Foto door Hagit Goren via ISRAEL21C


De tonijn wordt nu verkocht in grote winkels in Israël, maar ook in hotels, restaurants en pizzaketens. Buiten Israël wordt het voornamelijk in Noord-Amerika, Europa en Australië op de markt gebracht.


"Veel eetstalletjes wenden zich tot onze tonijnanaloog om een ​​klassieke tonijnsalade of een tonijnpasta te maken die hun veeleisende flexitarische klanten de volledige ervaring van het echte werk zal geven", merkt Adut op.


Eyal Adut, hoofd marketing business development van het bedrijf, zegt dat het product de flexitarische consumenten aanspreekt die "plantaardig voedsel kiezen om uiteenlopende redenen, waaronder gezondheid en duurzaamheid."


"De marktomvang van plantaardige visproducten werd in 2021 geschat op 42,10 miljoen dollar en wordt geschat op 1,3 miljard dollar in 2031", legt hij uit. "Tonijn is onze eerste zwaluw in deze categorie, maar we zijn al in de laatste fase van de ontwikkeling van nog vier visalternatieven."30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page