top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 16 november, 22.00 uur


Screenshot YouTube


Goedenavond,


IDF-troepen hebben het lichaam teruggevonden van Yehudit Weiss, z”l, die op 7 oktober uit haar huis in Kibboets Be'eri naar de Gazastrook was ontvoerd. De echtgenoot van Yehudit, Shmulik z”l, werd diezelfde dag door terroristen vermoord.


Het lichaam van Yehudit werd geïdentificeerd door troepen van de 7e Brigade die huiszoekingen uitvoerden in de buurt van het Shifa-ziekenhuis. Ze vonden het lichaam in een van de nabijgelegen huizen.


Bij haar lichaam werden wapens gevonden van de terroristen die haar gevangen hielden. Dit is een voorbeeld van de operationele activiteiten die onze strijdkrachten ondernemen om degenen die zijn ontvoerd te redden. Helaas werd Yehudit vermoord door terroristen uit Gaza en we konden haar niet op tijd bereiken. Yehudit zal in Israël worden begraven.


IDF-vertegenwoordigers hebben de familie op de hoogte gebracht en wij omarmen hen tijdens deze moeilijke uren. We beloven dat elke keer dat we nieuwe informatie hebben over de gijzelaars, de families op de hoogte zullen worden gebracht, en daarna het publiek. We zullen geen informatie voor het publiek verbergen, maar we zullen het publiek pas informeren nadat we de feiten volledig hebben geverifieerd. IDF-troepen blijven dieper in de Gazastrook vechten, en de belangrijkste inspanning is het ontruimen van de gebieden die onze strijdkrachten controleren. We zijn vooral gefocust op wat zich ondergronds bevindt, ook onder de ziekenhuizen.


IDF-troepen ontdekten een tunnelschacht in het Shifa-ziekenhuis en gevechtstechnische troepen zijn momenteel bezig met het blootleggen van de infrastructuur op de locatie. We hebben ook een voertuig gelokaliseerd bij het ziekenhuis dat Hamas heeft voorbereid voor het bloedbad van 7 oktober. Het werd niet gebruikt, maar er zaten nog steeds veel wapens en munitie in. Ik zou dit punt willen benadrukken: er werd een voertuig gevonden van Hamas-terroristen, met veel wapens erin, in het Shifa-ziekenhuiscomplex. Een voertuig dat bedoeld was om te worden gebruikt bij het bloedbad van 7 oktober lag in een ziekenhuis.


Tegelijkertijd gingen de IDF-troepen door met hun activiteiten in het Rantisi-ziekenhuis en vanavond zullen we u foto's laten zien vanuit de tunnel die vlakbij het ziekenhuis werd gevonden. Ik heb het met eigen ogen gezien tijdens een bezoek. Het is een complexe en gecompliceerde tunnel, net als andere Hamas-tunnels. Dit is een gevechtszone. Het omvat het Rantisi-ziekenhuis, waar IDF-soldaten nog steeds onder vuur vechten, terwijl ze tegelijkertijd de terroristische infrastructuur van Hamas blootleggen.


In het Al Kuds Ziekenhuis zijn veel wapens en munitie gevonden en de strijdkrachten blijven in het gebied opereren. Dit is een ingewikkelde activiteit die tijd kost. Het is gebaseerd op het principe dat eerst de veiligheid van onze strijdkrachten moet worden gewaarborgd en pas daarna onze operationele doelstellingen moeten worden bereikt. We hebben deze tijd nodig om onze strijdkrachten veilig te stellen.


De troepen gaan van structuur naar structuur en zoeken verdieping voor verdieping om terroristen te identificeren en hun infrastructuur te vernietigen. Het Shifa-ziekenhuis, het Rantisi-ziekenhuis, het Al Quds-ziekenhuis en andere ziekenhuizen – we onthullen de terroristische activiteiten van Hamas zowel boven als onder de grond in elk van hen. Het is geen toeval, dit is de werkwijze van Hamas. De hele wereld is getuige en we zullen dit aan de wereld blijven onthullen.


Het leiderschap van Hamas staat onder druk omdat ze weten wat ze verbergen. De afgelopen dagen zijn er in de media berichten geweest over een aanzienlijk aantal IDF- en ISA-aanvallen. In dit stadium kunnen we zeggen dat er twee belangrijke aanvallen op twee verschillende ondergrondse locaties hebben plaatsgevonden.


Een aantal hoge Hamas-commandanten verstopten zich in een van hen, waaronder Ahmed Randor, het hoofd van de Hamas-brigade in het noorden van Gaza, en Hyman Sian, het hoofd van de Hamas-raketbrigade. In een andere ondergrondse locatie die werd aangevallen, hebben senior leden van de politieke vleugel van Hamas, waaronder Raukhi Mushta, een zeer nauwe medewerker van Yahya Sinwar, Asam Dalyis, hoofd van de Hamas-regering in Gaza, die dicht bij Ismael Haniyah staat, en Samech El Sarg, die ook nauw verbonden is met Sinwar en andere hoge Hamas-figuren in Gaza. Hamas probeert de nasleep van de aanval te verbergen. Op dit moment kan ik er niet verder op ingaan, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat de ondergrondse gebieden waar ze zich tijdens de aanvallen bevonden aanzienlijk beschadigd waren.


In het noorden vielen straaljagers terreurdoelen van Hezbollah aan, waaronder buitenposten langs de grens die door terroristen werden gebruikt. Wij blijven onmiddellijk terugslaan als reactie op elke poging om te schieten vanaf Libanees grondgebied.


Bij een controlepost in Judea en Samaria, vlakbij Jeruzalem, doodden troepen van de IDF en de grenspolitie drie Hamas-terroristen uit Hebron die van plan waren een grote schietaanval uit te voeren en onze troepen aan te vallen. De gevechtssoldaten bij de barrière waren ijverig in het voorkomen van de aanval. Als gevolg van de aanval werd een IDF-soldaat gedood.


Tot nu toe zijn de families van 373 gesneuvelde soldaten, die tijdens de verdediging van Israël zijn gesneuveld, op de hoogte gebracht. Het zijn allemaal helden van Israël en dankzij hen zullen wij winnen. Moge hun nagedachtenis een zegen zijn.

269 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page