top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Persbriefing door IDF woordvoerder admiraal Daniel Hagari 8 januari, 21.45 uur


Screenshot YouTube


Goedeavond.

Vandaag hebben we Hassan Akasha geëlimineerd in Beit Jann, Syrië. Hij was een sleutelfiguur die verantwoordelijk was voor de raketlanceringen van Hamas vanaf Syrisch grondgebied richting het Israëlische thuisfront in de afgelopen weken.


We zullen blijven opereren tegen Hamas-leiders, en vandaag hebben we ons ook gericht op een reeks Hezbollah-doelen in heel Zuid-Libanon, inclusief militaire locaties van de organisatie. We reageerden met vuur op gebieden van waaruit lanceringen richting Israëlisch grondgebied werden geïdentificeerd. Zoals we sinds het begin van de oorlog hebben verklaard, zullen we geen dreiging nabij de noordgrens tolereren. We hebben het gezegd en we menen het.


Ik wil graag ingaan op kwesties die vandaag de dag in de media aan bod komen met betrekking tot de overgang tussen de fasen van de oorlog. Een paar dagen geleden legde ik de operaties van de IDF in de noordelijke Gazastrook uit en hoe we het militaire kader van Hamas in het noorden hebben ontmanteld.


Hoewel er nog steeds terroristen en wapens in het noorden zijn, functioneren deze niet langer binnen een georganiseerd militair raamwerk. We opereren nu anders op dat gebied, met een andere mix van krachten, om onze prestaties te verdiepen. We concentreren ons momenteel op de centrale Gazastrook, in het gebied van de centrale kampen, en op de zuidelijke Gazastrook, in het gebied van Khan Yunis. Dit is nog steeds een complexe operationele activiteit, waarbij zowel in het centrum als in het zuiden harde strijd wordt geleverd. De gevechten zullen doorgaan tot in 2024.


In de centrale Gazastrook concentreren de IDF-troepen hun inspanningen op de gevechten in het gebied van de centrale kampen in Al-Bureij. Daar vonden ze de belangrijkste ondergrondse wapenfabriek van Hamas, 30 meter onder de grond. Deze fabriek produceerde langeafstandsraketten, mortierbommen en onderdelen voor UAV's. Het werd gebouwd langs de Tancher-as, ook bekend als Salah ad-Din Road, en wordt gebruikt door vrachtwagens voor humanitaire hulp die van Rafah naar het noorden reizen. Hamas bouwde zijn terreurproductiefaciliteiten langs de humanitaire corridor, ondergronds en bovengronds, binnen civiele fabrieksruimtes. Ingebed in civiele gebieden hebben we deze faciliteiten gevonden, ontmanteld en vernietigen ze nu.


Wij zullen op deze manier blijven opereren. Dit is de grootste wapenfabriek die we sinds het begin van de oorlog hebben ontdekt. Deze fabriek was verbonden met een ondergronds tunnelsysteem, waardoor wapens door de hele Gazastrook werden vervoerd. De daar vervaardigde raketten werden gelanceerd richting centraal Israël en andere gebieden in de staat Israël. Wij zullen blijven opereren tegen de productie-infrastructuur van Hamas, tegen hun ondergrondse systeem en tegen Hamas-leiders in de hele Gazastrook.

218 weergaven0 opmerkingen
bottom of page