top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu geeft Lapid en Bennett de schuld van aanslagen en her installeert Gallant


Foto GPO


Geconfronteerd met sombere peilingen en toenemende publieke woede en bezorgdheid over een golf van aanvallen op verschillende fronten, kwam premier Netanyahu maandagavond op alle tv-kanalen om aan te kondigen dat hij Yoav Gallant herinstalleerde als minister van Defensie en tegelijkertijd de schuld van de golf van aanslagen lag bij de demonstranten en de vorige regering Lapid-Bennett.


Kort nadat Netanyahu zijn toespraak had beëindigd, gingen duizenden mensen in heel Israël de straten van Tel Aviv op om te protesteren tegen zijn opmerkingen.


In Tel Aviv werden acht mensen gearresteerd wegens het blokkeren van de centrale kruising bij de Kaplan-straat in het stadscentrum evenals de Ayalon snelweg.


Netanyahu ontsloeg Gallant twee weken geleden nadat de minister van Defensie had opgeroepen om de wetgevende blitz van de regering tegen de Israëlische rechterlijke macht te stoppen, maar hem geen formeel bericht van zijn ontslag had gegeven. Het ontslag van Gallant leidde tot massademonstraties. Een dag later kondigde Netanyahu aan dat hij de door zijn regering gepromote wetgeving zou opschorten tot na de Pesach vakantie.


Opvallend was dat er geen enkel excuus richting Gallant was, terwijl het simpel was Gallant naast zich te roepen. De toespraak van Netanyahu werd gedaan vanuit het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv, waar Gallant een verdieping hoger aanwezig was.


Gallant twitterde kort na Netanyahu's toespraak: "We gaan samen met volle kracht verder, omwille van de veiligheid van Israël."

Netanyahu gaf in een toespraak tot de natie ook de oppositie, de demonstranten en de vorige regering de schuld van het recente geweld, waaronder raketbeschietingen vanuit Libanon, Syrië en de Gazastrook, en een reeks dodelijke Palestijnse terroristische aanslagen.


Zijn voorgangers Naftali Bennett en Yair Lapid hekelden zijn beweringen meteen, waarbij Bennett zijn toespraak beschamend noemde en Lapid hem vertelde "verantwoordelijkheid te nemen".


In een primetime-toespraak en persconferentie haalde Netanyahu uit naar tegenstanders van de geplande herziening van de rechterlijke macht, die hij onderbrak na massale protesten en een algemene staking als reactie op het ontslag van Gallant, terwijl hij zwoer dat zijn rechts-religieuze coalitie de veiligheid zal herstellen.


"Ons land wordt aangevallen door terroristen", zei hij. Maar het “is nu niet begonnen. Onder de vorige regering verdubbelde het aantal terreuraanslagen.”


Hij kon echter deze bewering met geen enkel bewijs staven.


Netanyahu beweerde dat de vorige regering zwakte toonde en de vijanden van Israël aanmoedigde. Hij wees op kritiek op een door de VS gesteunde maritieme grensafbakenings overeenkomst met Libanon, waarvan hij ten onrechte zei dat deze was ondertekend met de Libanese terreurgroep Hezbollah, terwijl hij weet dat deze overeenkomst is ondertekend met de Libanese regering.


Hij voegde eraan toe dat de regering van Lapid beloofde dat de gasdeal een confrontatie met Hezbollah zou voorkomen, maar dat in werkelijkheid “het tegenovergestelde gebeurde”. Ook deze bewering werd met geen enkel bewijs gestaafd.


"Regeringen uit het verleden onder mijn leiding brachten het veiligste decennium in de geschiedenis van het land tot stand, toen we de tunnels van Hamas en Hezbollah (aanvalstunnels) uitschakelden", zei Netanyahu. “Maar we zullen de afschrikking herstellen. Het zal tijd kosten, maar het zal gebeuren. Ik heb de vorige regering gezegd niet zoveel te verpesten, want we zullen het moeten repareren.


De premier voegde er vervolgens aan toe dat hij zondag tijdens een veiligheidsbriefing met oppositieleider Lapid aan laatstgenoemde vroeg: “Als u verklaart dat Israël aan het instorten is, hoe denkt u dan dat dit wordt ontvangen door onze vijanden? Onze vijanden horen en zien dit.”


Verwijzend naar het besluit om een ​​nationale garde op te richten onder Nationale Veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir, zei Netanyahu dat "niemand zijn eigen militie zal hebben", maar eerder een georganiseerde handhavingsinstantie die ondergeschikt zal zijn aan het ministerie van Defensie. In een regeerakkoord werd Ben-Gvir een Nationale Garde beloofd die onder zijn toezicht zou staan ​​om zijn steun te verzekeren voor het tijdelijk bevriezen van de gerechtelijke revisie.


De opmerkingen van Netanyahu werden snel bekritiseerd door de leiders van de vorige regering.


"In plaats van een persconferentie te houden en anderen de schuld te geven van de problemen veroorzaakt door zijn extremistische en falende regering, is het tijd voor Netanyahu en zijn ministers om te stoppen met zeuren en eindelijk de verantwoordelijkheid te nemen", zei oppositieleider Lapid.


Voormalig premier Naftali Bennett beschreef de toespraak van Netanyahu als "onleiderachtig en beschamend", en verwierp zijn beschuldiging dat de overeenkomst met Libanon de afschrikking van Israël schaadde.


Na de toespraak van Netanyahu gingen door heel Israël duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen zijn beschuldigingen.


In Tel Aviv werd gedemonstreerd op Kaplan street en de Ayalon, in Haifa werd het Horev kruispunt enige tijd geblokkeerd, en vonden demonstraties plaats in Rechovot en Raanana.


Recente peilingen tonen aan dat Netanyahu's Likud en zijn coalitie de steun van de bevolking niet langer heeft en zijn Knesset meerderheid zou verliezen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.


Volgens een opiniepeiling die zondag door Channel 13 News werd gepubliceerd, zou de Likud-partij van Netanyahu, als Israël nu verkiezingen zou houden, slechts 20 Knesset zetels behalen, vergeleken met de 32 die ze in november won.


Ook blijkt uit de recente peilingen dat 69% van de kiezers het oneens is met het gevoerde beleid, en blijkt dat 52% van de Likud kiezers het oneens met het beleid is
187 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page