israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Herzog heeft een diplomatieke werkvergadering met de Amerikaanse minister Blinken


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken (L) en president Herzog (R). Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog hield vandaag een diplomatieke werkvergadering met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, voorafgaan de start van de historische bijeenkomst in Sde Boker in de Negev waar minister Blinken aanwezig zal zijn bij de historische ontmoeting van vier Arabische ministers en Israël.


President Isaac Herzog heette Blinken van harte welkom en zei: “Staatssecretaris Antony Blinken, een oude vriend en een goede vriend van de staat Israël. Uw bezoek betekent veel voor ons en wij heten u van harte welkom hier in Jeruzalem, en wij feliciteren u met uw deelname aan de historische top die vandaag zal plaatsvinden, de Negev-top, waaraan ministers van Buitenlandse Zaken zullen deelnemen van regionale staten die zo belangrijk zijn voor het verenigde front, dat in de regio wordt gebouwd op basis van de Abraham-akkoorden en in vrede en wederzijdse samenwerking en respect voorwaarts gaat.


“Ik wil minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid prijzen voor het bijeenroepen van deze top en wens hem succes bij deze zeer belangrijke bijeenkomst. We zullen samenwerken om verdere regionale samenwerking te vinden en in het belang van alle volkeren in de regio en in het belang van de vrede, en natuurlijk om bedreigingen tegen Israël te voorkomen, evenals mijn eigen persoonlijke inzet om vooruit te komen en te proberen te helpen in alle relevante samenwerkingen en activiteiten die we samen met onze vrienden en bondgenoten in deze regio voortzetten. Ik zou willen besluiten met te zeggen, mijnheer de minister, dat we u hier welkom heten, niet alleen omdat u een vriend bent, maar ook omdat de Verenigde Staten de belangrijkste bondgenoot en beste vriend van Israël ter wereld is. We zien jullie als vrienden en deel van de familie. Dank u zeer.


De president verwelkomde alle deelnemers aan de top in het Hebreeuws, Arabisch en Engels en zei: "Welkom in de staat Israël."


U.S. Secretary of State Antony Blinken: “Het is geweldig om hier te zijn, op deze bijzondere plek, het is ook een eer. Wat je zegt, als we vanavond naar de Negev gaan, is er iets aan de hand waarvan ik denk dat het een paar jaar geleden nog ondenkbaar was. Wat we zien is dat normalisatie de nieuwe norm wordt voor deze regio en ik denk dat het steeds meer landen zal aantrekken omdat ze de voordelen zien van deze partnerschappen tussen zo veel van de leidende landen in de regio.


“De Verenigde Staten zijn erg trots om daar deel van uit te maken, om de inspanningen te ondersteunen om de partnerschappen te verdiepen met landen die al genormaliseerd zijn met Israël, en om te helpen bij het zoeken naar nieuwe partners, en om ervoor te zorgen dat we, terwijl we samenwerken, we doen het natuurlijk op een manier die opkomt voor onze gemeenschappelijke veiligheid, omdat we voor gemeenschappelijke uitdagingen staan, maar ook manieren vinden om betekenisvolle verschillen te maken in het leven van onze burgers, en dat is de geweldige kans van wat er samenkomt in de Negev later vandaag.


“De mogelijkheid om samen te werken, samen te investeren, in infrastructuur, in wereldwijde gezondheid, in het omgaan met klimaatverandering, hernieuwbare energie, onze bedrijven samenbrengen, onze mensen samenbrengen. Het is een ongelooflijk krachtige en positieve visie voor de toekomst en Israël maakt dat waar, en dat juich ik toe.


“Voor mij is het altijd bijzonder fijn en zinvol om in Israël te zijn. De Verenigde Staten zijn diep gehecht aan dit land, aan deze relatie, aan dit partnerschap, aan deze alliantie. We hebben een heilige toewijding aan de veiligheid van Israël. President Biden bevestigde dat onlangs opnieuw met de verstrekking van $ 1 miljard aan Iron Dome, iets dat in het verleden levens heeft gered en dat zo nodig in de toekomst opnieuw zal doen. En ik zal gewoon zeggen, tot slot, het is ook heel belangrijk voor mij op persoonlijk vlak, dus bedankt.”

20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws