top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Prijswinnende distilleerderij gebruikt water uit de lucht van Jeruzalem


Bezoekers genieten van de geesten en de geest bij Thinkers Distillery in Jeruzalem. Foto door Itamar Ginzburg


Wie is de denker achter Thinkers Distillery ? Het klinkt als een vraag in een spelshow. Het antwoord is Yael Kaplan, medeoprichter van het sterke drankbedrijf dat in januari 2020 zijn deuren opende.


Ooit officier bij de Israëlische luchtmacht, werd ze een eersteklas stewardess voor El Al Airlines terwijl ze een MBA in financiën behaalde aan de Reichman University. En toen begon ze het bedrijf voor gedistilleerde dranken van topkwaliteit, Thinkers Distillery.


Medewerkers van Thinkers Distillery met oprichters Yael Kaplan, tweede van links, en Avi Ingber, vierde van rechts. Foto door Itamar Ginzburg


De in Jeruzalem gevestigde distilleerderij heeft de afgelopen zes maanden 100.000 flessen verkocht en heeft al een contract van $ 10 miljoen met Total Wine & More, de grootste wijnretailer in de Verenigde Staten.


Terwijl Thinkers wintertarwe importeert uit Frankrijk en Engeland, wordt het water in zijn sterke drank uit de lucht van Jeruzalem gehaald met behulp van technologie van WaterGen, een Israëlisch bedrijf dat een manier heeft ontwikkeld om water uit omgevingsvocht te extraheren en te zuiveren.


Bennett Kaplan, de echtgenoot van Yael Kaplan en de woordvoerder van het bedrijf, zei dat Thinkers “een overvloedige hulpbron heeft gevonden: de lucht. We hebben een geheel nieuwe weg in geesten gebaand door ons water uit de lucht te halen.”


Een ander onderscheid van Thinkers-spirits is hun zeer lage hoeveelheid congeneren - chemische stoffen die worden geproduceerd tijdens het distillatie- en fermentatieproces wanneer suikers worden omgezet in alcohol.


Het computergestuurde distillatiesysteem van Thinkers verwijdert deze ongewenste congeneren, die normaal gesproken moeten worden gemaskeerd met andere smaken.


"We zeggen dat het 'verder' is, wat ons handelsmerk is," zei Yael Kaplan. "Het woord spreekt de startup-natie aan, omdat we verder gaan."


Bezoekers kunnen de actie bekijken

De Thinkers Distillery en het bezoekerscentrum bevindt zich aan de Agrippasstraat in Jeruzalem, naast de Machane Yehuda markt.


Bennett Kaplan zei dat de distilleerderij "deels onderzoeksbibliotheek, deels scheikundelab, deels ontwerpstudio" is.


Inside Thinkers Distillery bezoekerscentrum in Jeruzalem. Foto door Itamar Ginzburg


Op het terrein biedt het bedrijf rondleidingen aan om bezoekers te leren over de geschiedenis van alcoholische dranken en hoe het zijn sterke drank maakt, samen met proeverijen en snacks.


De koosjer-gecertificeerde lijn van het merk omvat nu twee gins (de "Israeli Sunset" gin is op smaak gebracht met aardbeien en bloemblaadjes), twee wodka's en een bourbon whisky, met meer variëteiten op komst.


De producten van Thinkers. Foto door Steve Hellerstein


"Ik ontwikkelde een liefde voor wijnen en sterke drank toen ik stewardess was," zei Yael Kaplan. "Vervolgens bezocht ik, wanneer ik maar kon, wijnmakerijen en distilleerderijen over de hele wereld tijdens mijn tussenstops."


Ze trouwde kort na het behalen van haar MBA en stichtte meteen een gezin. Een paar jaar nadat Kaplan's laatste kind was geboren, besloot ze dat het tijd was om een ​​bedrijf te starten en wist ze dat ze wilde dat dat bedrijf een distilleerderij zou worden. Ze schakelde een vriend, Avi Ingber, in om zich bij haar te voegen.


Een ander onderscheid van Thinkers-spirits is hun zeer lage hoeveelheid congeneren - chemische stoffen die worden geproduceerd tijdens het distillatie- en fermentatieproces wanneer suikers worden omgezet in alcohol.


Het computergestuurde distillatiesysteem van Thinkers verwijdert deze ongewenste congeneren, die normaal gesproken moeten worden gemaskeerd met andere smaken.


"We zeggen dat het 'verder' is, wat ons handelsmerk is," zei Yael Kaplan. "Het woord spreekt de startup-natie aan, omdat we verder gaan."

Thinkers' Jerusalem Dry Gin bevat kruiden zoals jeneverbes. Foto door Itamar Ginzburg


Thinkers heeft hoofdprijzen gewonnen op wereldwijde wedstrijden, zowel voor de producten als voor de flesontwerpen. Bennett Kaplan zei dat mensen "onze flessen bestuderen zoals ze vroeger de albumhoezen van de Beatles bestudeerden."


De goudkoorts


Bij gebrek aan de nodige grondstoffen heeft Israël een verwaarloosbare geschiedenis in het maken van sterke drank, zei Bennett Kaplan. Het heeft Israëli's nooit betaald om grondstoffen te importeren.


Maar nu zijn de dingen aan het veranderen en duiken er verschillende distilleerderijen op in het land.


"Dit is als het begin van de Gold Rush voor sterke drank," zei Kaplan. Tot 2000, zei hij, "waren vrijwel alle grote sterke drankbedrijven in de jaren 1880 begonnen."


Sindsdien, zei hij, is de technologie van de alcoholindustrie niet verfijnder geworden. Het was vóór 'de wetenschap van smaak en geur'.


Kaplan zei dat Israël vooroploopt bij het nemen van ideeën en het verbeteren ervan.


"We zijn probleemoplossers," zei hij. "We zien wat anderen doen en dan verbeteren we ze."


Daarom gelooft hij dat de Thinkers precies op het goede moment kwamen.


"De wijnindustrie groeit niet, de bierindustrie groeit niet, maar er is een groei van 10-15 procent per jaar in de cocktailcultuur," zei hij. "Simpel gezegd, alles wat niet super-premium is, groeit niet."


Toch is Thinkers dat wel. Met een initiële investering van $ 5 miljoen heeft het bedrijf nu 13 medewerkers en zijn er plannen om de producten wereldwijd uit te brengen.


"Het was een spannende rit", zei Yael Kaplan.


"Met een groeiend samengesteld gezin tussen mij en mijn man, hebben we zeven kinderen en zes kleinkinderen en dat is een hele klus", zei ze.


"Maar iedereen houdt van de distilleerderij, dus mijn bedrijf is de hobby van de familie geworden!"


Voor meer informatie klik hier.

110 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page