top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Reacties uit de politiek op de goedkeuring van de juridische revolutie in de eerste lezing


Foto Noam Moshkowitz, woordvoerster van de Knesset.


Na de goedkeuring in de eerste stemming van de wetswijziging, waardoor de regering macht krijgt over benoeming rechters en het Hooggerechtshof een groot deel van haar macht verliest, kwamen de reacties uit de politiek los, aldus N12 News.


Premier Binyamin Netanyahu tweette onmiddellijk na de goedkeuring De regels: "Een grote nacht en een grote dag." Oppositievoorzitter Lapid antwoordde: "Leden van de coalitie - de geschiedenis zal u veroordelen voor de schade aan de democratie."

Coalitieleden vierden de goedkeuring van de wetten. Minister van Justitie Levin, die de revolutie leidt, zei na de stemming: "Vandaag hebben we een zeer belangrijke stap gezet in het proces van wijziging van het gerechtelijk apparaat. Ik roep de oppositie op om te gaan zitten en te praten. Niets zal me ervan weerhouden om de hervorming."


Minister van Cultuur en Sport, Miki Zohar, reageerde ook en schreef: "Vanavond hebben we uitstekend nieuws ontvangen voor de democratie van Israël. De noodzakelijke correctie in het gerechtelijk apparaat is begonnen."


Aan de andere kant maakte de oppositie duidelijk dat ze zullen blijven vechten voor de bevordering van de legale revolutie en dat de goedgekeurde wetten een serieuze klap zijn voor de Israëlische democratie.


Oppositieleider Yair Lapid veroordeelde de coalitie, en schreef: “De geschiedenis zal u veroordelen voor deze nacht, voor deze schade aan democratie, economie en veiligheid, voor het verscheuren van de Israëlische volk in stukken en het gewoon niet kan schelen"

"Een zwarte avond voor de democratie. Morgenochtend zetten we de strijd voort!' twitterde de voorzitter van het staatskamp, ​​Benny Gantz.


De voorzitter van de Arbeiderspartij, Merav Michaeli, sprak zich uit tegen het initiatief om via onderhandelingen tot een compromis te komen: "De het gedrag van de coalitie is het ondubbelzinnige bewijs dat er geen verlangen is naar onderhandelingen. Het verklaarde doel van hen is om de democratie te overrompelen en tegelijkertijd een val voor ons te zetten in de vorm van onderhandelingen.'


De organisatoren van het protest tegen de revolutie vielen de goedkeuring van de wetten hard aan: "We bevinden ons op het donkerste punt sinds de oprichting van de staat. De Knesset van Israël probeert de waarden van de Onafhankelijkheidsverklaring omver te werpen. Wij beschuldigen Netanyahu en de groep lafaards die hem omringen van een opzettelijke poging om de vernietiging van een derde huis te bewerkstelligen en een poging om de kern van de democratie te schaden 63 leden van de Knesset stemden vandaag voor de vernietiging van het huis, voor van een vreselijke breuk in de natie en ten gunste van de moord op de democratie. Die lafaards en criminelen zullen in de geschiedenisboeken herinnerd worden als degenen die probeerden een staatsgreep uit te voeren, maar er niet in slaagden."99 weergaven1 opmerking

1 comentário


R Thomasson
R Thomasson
21 de fev. de 2023

Het ziet er naar uit dat de geschiedenis herhaalt zich op een of andere wijze. De wijze waarop regering Netanyahu heeft, op slinkse wijze, deze wetswijziging voor elkaar gekregen, staat bijna gelijk op de wijze waarop dictators in de jaren '30 hadden hun land geleidelijk van een democratie in een dictatuur veranderd. Netanyahu kan nu dezelfde toespraak houden als die van 1934. "die große zeit ist jetzt angebrochen, Israël ist nun erwacht".

Curtir
bottom of page