top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat te zien en te doen in de iconische Dizengoff-straat in Tel Aviv


De beroemde Dizengoff fontein. Screenshot YouTube


Dizengoff Street, een drie kilometer lang stuk mode, eten en plezier in het centrum van Tel Aviv, strekt zich uit ten noorden van Rothschild Boulevard tot aan de oude haven van Tel Aviv.


Deze verkeersader, genoemd naar de oprichter, stedenbouwkundige en eerste burgemeester van Tel Aviv, Meir Dizengoff, heeft voor elk wat wils.


En dat is niet overdreven, gezien de winkelpuien langs de straat en de meer dan 400 bedrijven in Dizengoff Center, het eerste overdekte winkelcentrum in Israël.


Wandelen langs Dizengoff Street is zo'n geliefde activiteit dat het slangwerkwoord l'hizdangef werd bedacht om het te beschrijven, schrijft Marion Fischel in ISRAEL21C.

Foto Marion Fischel


Een typische dag op Dizengoff heeft drie verschillende fasen.


De eerste fase vindt plaats tijdens kantooruren wanneer de coffeeshops vollopen met zowel ondernemers, ontwerpers en makelaars als lokale en internationale bezoekers.


Rond 17.00 uur wordt fase 2 ingeluid als hondenbezitters hun huisdieren meenemen voor wandelingen, en andere lokale bewoners kunnen joggen in sportkleding op weg naar de sportschool of het strand.


Fase 3 begint rond 19.00 uur met happy hour in de vele bars langs Dizengoff. Tegen 21.00 uur beginnen de achterblijvers te komen terwijl de bars vollopen met degenen die verjaardagsfeestjes en andere vieringen bijwonen. Restauranttafels beginnen in dit stadium ook vol te raken. De laatste sluitingstijd voor diehard etablissementen is 5 uur 's ochtends.


Israëlische mode en bruidskleding


Dizengoff is een modebestemming, vooral als je op zoek bent naar die designerjurk voor een bruiloft of een speciaal evenement.


Onder de vele lokale ontwerpers die op Dizengoff vertegenwoordigd zijn, zijn Kedem Sasson op 203 en Orna Alami op 218.


Binnen in de boetiek van Kedem Sasson in Dizengoff Street. Foto door Marion Fischel


De straat staat ook bekend om zijn bruidswinkels, die vaak van eigenaar wisselen. Momenteel zijn er boetieks voor trouwjurken, waaronder Moransh Evening en Bride op 142, Helena Kolan op 243 en Dorin Fashionop 255.


Voor een lust voor het oog en gemakkelijk te voet trouw- en avondschoenen, is Aro Bridal Shoes at 118 al sinds 1931 actief.


Het Bauhaus-centrum

In 2003 werd Tel Aviv door UNESCO erkend als een unieke architecturale en culturele site. De bijnaam, de "Witte Stad", komt van de witgekalkte, functionele Bauhaus-school (1919-1933) voor architectuur die een groot deel van het stedelijke landschap van de stad vormde.


Tentoonstelling in het Bauhaus-centrum. Foto door Marion Fischel


Het Bauhaus Centre op 77 Dizengoff , opgericht in 2000 met de missie om het publiek voor te lichten over de Duitse Bauhaus-school gewijd aan kunst, architectuur en design, combineert een museum, een tentoonstellingsruimte en een winkel gewijd aan door Bauhaus beïnvloede en originele Israëlische ontwerpen.


Het centrum is de enige Bauhaus-architectuurtouroperator die is geautoriseerd door het Ministerie van Toerisme en biedt elke vrijdag om 10.00 uur zijn beroemde Bauhaus Centre White City Tour . Als je er niet bij kunt zijn, kun je een audiogids huren (acht talen beschikbaar) en een zelfstandige rondleiding volgen. Beide opties kosten u 80 sikkels per persoon. Er worden ook privérondleidingen aangeboden in het Engels, Frans, Duits, Hebreeuws of Russisch.


Dizengoff Center , ontworpen door de Israëlische architect Itzhak Yashar van het Tel Aviv Museum of Art, verving een wijk die in 1922 werd gebouwd voor nieuwe immigranten en Joodse overlevenden van de bloedige rellen van 1921 in Jaffa.


Dizengoff Center. Foto Wikipedia


Het tweedelige winkelcentrum op de hoek van King George Street, gebouwd in fasen gedurende een decennium vanaf het begin van de jaren zeventig, ligt aan weerszijden van Dizengoff , verbonden door overdekte voetgangersbruggen en ondergrondse gangen.

Naast eetgelegenheden en winkels - waaronder de eerste officiële LEGO-winkel van Israël, geopend op 13 juli - herbergt Dizengoff Center een zwembad en een fitnessruimte op Holmes Place op het dak, een bioscoop met zes zalen, stripboeken en postzegelverzamelaars; en een gezinsvriendelijke schuilkelder .


Op en naast het plein

Een wandeling over Dizengoff brengt de bezoeker uiteindelijk naar het Dizengoff-plein, genoemd als eerbetoon aan de vrouw van de burgemeester, Zina Brenner Dizengoff.


Dizengoff Square, op de hoek van Reines en Pinsker Street, is een oase van rust in het centrum van de drukte van de stad. In de jaren dertig was het nieuwe plein de eerste grote openbare open ruimte in de stad.


Het originele straatnaambord van Dizengoff Square. Foto door Marion Fischel


Locals klagen graag over het verlies van de kleurrijke, iconische Yaacov Agam kinetische fontein die het plein domineerde van 1986 tot 2018, maar het nieuwe grijswaterelement is elegant ingetogen en geeft het plein een Europese sfeer.


Een verhard terrein en gedeelten van een verzorgd gazon met banken en ligstoelen maken het beeld van het gebied als gezinsvriendelijke locatie overdag compleet.


Een andere populaire plek dicht bij het plein is het toepasselijke twee verdiepingen tellende Café Popular op de kruising van Dizengoff en Arlozorov, in het Jacob Samuel boetiekhotel.


Achter de fontein, buiten het plein, is het café, de bar en het restaurant 6 mei op 13 Ben Ami Street. Het is vernoemd naar het eerdere project van de eigenaren, 5 mei, de eerste bar op de Machane Yehuda markt in Jeruzalem. Het bescheiden eetcafé serveert heerlijke vegetarische opties en vleesgerechten.


Brunch in Little Paris in Tel Aviv is een Franse ervaring. Het café bevindt zich onder het chique designer boetiekhotel Cucu op 83 Dizengoff.


Dizengoff Café , op 190, moedigt ochtenddrinken aan door cava, mimosa's of Kir Royal aan te bieden voor 14 shekels (ongeveer $ 4), en het happy hour op weekdagen van 18-20 uur omvat 20% korting op de meeste items op het menu. Van 7.30-10.30 uur 's ochtends is er koffie en gebak verkrijgbaar voor 12 shekels.


Bakkerijen


Foto van La Bonne Patisserie door Marion Fischel


Over gebak gesproken, er zijn veel bakkerijen in Dizengoff Street. We denken dat de beste croissants te krijgen zijn bij La Bonne Patisserie , 209.


De eigenaar van Big Pet op 225 Dizengoff, de thuisbasis van elke traktatie die uw hond ooit wilde, zweert bij Bakery op 260.


Lekker eten, cocktails


Op zoek naar een locatie voor een bijzondere maaltijd? FU Sushi op 302, geopend van 12.00 uur tot middernacht, wordt ten zeerste aanbevolen vanwege zijn ambachtelijke designersushi, geweldige sfeer en heerlijke cocktails.


Spicehaus Cocktails op 117 serveert ambachtelijke kwaliteitscocktails samen met atypische barmaaltijden zoals ceviche en bloemkool, in een stijlvolle sfeer die geschikt is voor dadels, van 18:00 tot 3:00 uur.


Bling bling


Foto met dank aan Malka Jewelry


Als u op zoek bent naar sieraden, heeft Malka at 187 exclusieve en voortreffelijke handgemaakte en op maat gemaakte stukken die u niet mag missen.


Ga voor antieke en vintage sieraden naar Antiquette op 184.


IJs & boodschappen


Terwijl de altijd aanwezige Golda -ijssalon verblindt op 107, is Mystic Artisan Ice Cream op 138 van een heel ander niveau. Het is gelegen tussen Ben Gurion en Gordon Street naast de 24/7 AM:PM op 136.


Mystic Artisanal Ice Cream in Dizengoff Street tilt bevroren lekkernijen naar een hoger niveau. Foto door Marion Fischel


Kapsalons


Een nieuwe look nodig of gewoon een routineknipbeurt? Hoewel er verschillende kappers en haarstylisten op Dizengoff zijn, is Avi Amir Hair Design op 112 beroemd om zijn professionele sfeer, elegante inrichting en voortreffelijke selectie van alcoholische dranken om de verwenervaring te verbeteren.


Avi Amir Hair Design op Dizengoff Street. Foto met dank aan Avi Amir


Opmerkelijke winkels


Pel Concept , opgericht in 1976 door Hana Yarden, die nog steeds de winkel runt, verkoopt Japanse mode voor vrouwen op Dizengoff 76.


Molecule biedt een verscheidenheid aan dure nicheparfums van over de hele wereld op nummer 70.


Een hotelovernachting met een verschil

Cinema Hotel , oorspronkelijk de Esther Cinema, een van de eerste in Tel Aviv, is een Bauhaus-gebouw uit de jaren 30 aan het Dizengoff-plein, hoewel het officiële adres Zamenhof-straat 1 is.


Het charmante Cinema Hotel op Dizengoff Square heeft memorabilia bewaard uit de bioscoop die hier ooit stond. Foto door Marion Fischel


De charme van het hotel komt voort uit zijn vroegere incarnatie als bioscoop, met originele memorabilia die een vervlogen tijdperk weergeven. Het 83 kamers tellende boutique hotel heeft ook een ruim dakterras.
103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page